Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Które drożdże najlepsze?

Postautor: t1o9m8e6k » sobota, 24 mar 2012, 19:12

Pytanie zawarte w tytule może wydawać się banalne, ale dla mnie takie nie jest. Poczytałem sporo o waszych nastawach oraz drożdżach, które stosujecie. Obecnie używam T3. Nie są złe, ale spodziewałem się czegoś więcej. Chodzi mi głównie o zapach gotowego destylatu. Możliwe, że popełniłem błąd, ponieważ destylowałem nastaw półklarowny. Duża cześć drożdży opadła na dno, ale nastaw był jeszcze lekko mętny. Nie zastosowałem żadnych środków klarujących. Nastaw przygotowałem w ilości: 25 kg cukru, 80 litrów wody, dwie paczki T3. Pytanie do was: jakie drożdże stosujecie??? Zgodnie z zamieszczanymi przez was informacjami na innych postach, zauważyłem, że chwalone są drożdże Coobra24 i TURBO 3 GOLD. Z góry dziękuję wam za wszelkie sugestie i opinie.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5194
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: Zygmunt » sobota, 24 mar 2012, 19:53

Ważne jest przygotowanie, klarowanie i proces destylacji- każde drożdże przerobią do wymaganego poziomu cukru o ile zapewnisz im odpowiednie warunki.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

szabix
150
Posty: 184
Rejestracja: środa, 30 gru 2009, 15:01
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: szabix » sobota, 24 mar 2012, 20:39

Szkoda, że temat się nie rozwinął, niemniej warto przejrzeć:
http://alkohole-domowe.com/forum/post46781.html#p46781


Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: t1o9m8e6k » niedziela, 25 mar 2012, 10:46

Wczoraj rozmawiałem ze szwagrem i mówił mi, że jego kolegi kolega też produkuje swojaczka, ale do nastawów dodaje specjalne drożdże kupowane w Belgii. Niestety nie chciał zdradzić ich nazwy. Stwierdził, że te drożdże są jego sekretem produkcji i dzięki nim produkt finalny w ogóle niczym nie zalatuje. Szukałem trochę w Internecie, ale nie znalazłem żadnej informacji.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5194
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: Zygmunt » niedziela, 25 mar 2012, 12:11

Stwierdził, że te drożdże są jego sekretem produkcji i dzięki nim produkt finalny w ogóle niczym nie zalatuje.


Zdradzę Ci ten sekret. Kup sobie paczkę T3, zrób wg. przepisu, wyklaruj TurboKlarem, odpędź surówkę, rektyfikuj na dobrym sprzęcie 2 razy.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3699
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: lesgo58 » niedziela, 25 mar 2012, 13:35

Amen...

Awatar użytkownika

96volt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 15:26
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: 96volt » niedziela, 25 mar 2012, 20:21

Ekspertem nie jestem, ale z tego co wiem i wypróbowałem wszystkie drożdże to po prostu drożdże i w odpowiednich warunkach fermentują tak samo. Różnice między nimi to odporność na stężenie alkoholu w zacierze i prędkość działania. Wszystkie turbo to mieszanka drożdży i pożywki na odpowiednią ilość nastawu i stężenie cukru. Głównie te proporcje to klucz do udanego nastawu i produktu po tym oczywiście klarowanie i wolna destylacja. Osobiście najlepsze wg. mnie to alcotec24 turbo, a ostatnio odkryte black label

Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: pokrec » niedziela, 25 mar 2012, 20:34

Zaryzykowałbym stwierdzenie, że im wolniej drożdże pracują, tym czyściej wychodzi nastaw. Kluczem do czystości i klasy jest dobra kolumna i prawidłowo prowadzony proces.
Ja używam drożdży Babuni - donikąd mi się nie spieszy, robia tak z 5 tygodni, są tanie, swoje przerabiają a z 10 kg cukru dostaję tak z pół litra przedgonu (po 2-ch psotyfikacjach, nie żałuję, tnę przedgony głęboko, aż nic nie pachnie), 4 - 4,5 litra serca i gdzies tak 0,7 l pogonów. Serca nie idzie odróznić na zapach i smak od wyrobu profesjonalnego a rozrobione przez pół z wodą daje najłagodniejszy napitek, jaki w życiu piłem. W kazdym razie lepszy od tego profesjonalnego z matowej butelki za sporo PLN.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Awatar użytkownika

mtx
1050
Posty: 1077
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: mtx » niedziela, 25 mar 2012, 21:56

Ja osobiście mogę polecić T3 spiritferm, jak dla mnie to chyba najlepsze z
rodziny T3, szybko przerabiają, dość spokojnie pracują, dają dobre wyniki fermentacji
a destylat też wychodzi dobry, no i śmiało przerobią większą niż zalecana ilość cukru.


MARK-1959
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 7 kwie 2012, 21:11
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: MARK-1959 » poniedziałek, 10 wrz 2012, 20:19

Ja polecam drożdże Turbo 48 lub 24 firmy Alcotec rewelacja, przetestowałem osobiście,
są lepsze od np.spiritferm , dają surówkę o mocy średnio 50% i z 10 l nastawu wychodzi
3 L surówki po 1 razie na postcie.

Awatar użytkownika

mtx
1050
Posty: 1077
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: mtx » poniedziałek, 10 wrz 2012, 20:37

No nieźle - z tego co piszesz wychodzi, że nastaw musiałby mieć koło 30% ;)
Nie ukrywam, że to ciekawe...

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2557
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: Wald » poniedziałek, 10 wrz 2012, 21:32

Jak liczyłeś, bo mnie wychodzi 15% :?:
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Online
Awatar użytkownika

radius
4500
Posty: 4761
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: radius » poniedziałek, 10 wrz 2012, 21:40

Mi wychodzi 18% i ani procenta więcej :) Mniej zresztą też nie ;)
Oczywiście zakładam warunki idealne tzn. alkohol wydojony do zera :!:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: Emiel Regis » poniedziałek, 10 wrz 2012, 21:46

Skąd to 18? też bym powiedział że 15.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5194
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: Zygmunt » poniedziałek, 10 wrz 2012, 21:49

Licząc ze wzoru c1x v1... rzeczywiście wyjdzie 15- ale zapominacie o przedgonie i pogonie. Ktoś tu pozaokrąglał z ta surówką...

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

mtx
1050
Posty: 1077
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: mtx » poniedziałek, 10 wrz 2012, 21:50

Wg. mnie (moich pomiarów) przy destylacji na pot-stillu, jeśli nastaw miałby 15% to z 10l
otrzymałbym około 1,5l destylatu. Z tego co pamiętam (z cukrówek z pot-stilla) to przy 8l
nastawu (taki miałem zbiornik) dostawałem 1l destylatu o mocy około 65% i pół litra destylatu
o mocy około 35-40%. Nastaw przeważnie robiłem z 10kg cukru i jednej paczki TurboStar 8
które przerabiały cukier na solidny "minus" (biowinowski cukromierz topił się poniżej "tego papierka"
w środku - a na wodzie pokazywał "0") - wyniki destylacji zawsze były podobne.
Dlatego myślę, że 3l destylatu z 10l nastawu to raczej mało prawdopodobne - ale może się nie znam...

Edit: Oczywiście piszę o pierwszym gotowaniu.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2557
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: Wald » poniedziałek, 10 wrz 2012, 21:53

Spokojnie, radius policzył dokładnie, ja na skróty, bo te 30 za cholerę mi nie pasowało.
Sprawdziłem tylko z proporcji, bo już 22% drożdże już też tu przerabiały. Może kolejny rekord do księgi?
jeśli nastaw miałby 15% to z 10l otrzymałbym około 1,5l destylatu.
to się zgadza, jeśli te 1,5 litra (teoretycznie) miałoby 100%, jeśli 50% to właśnie 3 litry i tak człek napisał. Ale gdzie te 30% :?:
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

mtx
1050
Posty: 1077
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: mtx » poniedziałek, 10 wrz 2012, 22:01

To dlaczego mnie wychodziły takie "śmieszne" ilości skoro powinny wyjść większe?
Dodam, że odbierałem do 15% - może to przez to?

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2557
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: Wald » poniedziałek, 10 wrz 2012, 22:04

Teoria jedno, praktyka drugie. Jak nic nie spieprzysz, to z kilogrma ma być litr 50%. Ot i całe liczenie. Prosto i przejrzyście.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Online
Awatar użytkownika

radius
4500
Posty: 4761
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?

Postautor: radius » poniedziałek, 10 wrz 2012, 22:08

Koledzy, jak wy to liczycie :?: :o Przecież skoro otrzymał 3 litry alkoholu 50% to teoretycznie w zbiorniku zostało 7 litrów wody. Plus 1,5 litra z destylatu to daje nam 8,5 litra wody plus 1,5 litra czystego alkoholu.
1,5:8,5x100=17,6
To dla alkoholu 100-procentowego
Dla 96-procentowego wynik wyniesie 18,4
Więc skąd wzięło się 15% :?:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości