Które drożdże najlepsze?
Witam, które grzybki będą najlepsze do dużych nastawów? Chcę zrobić nastaw z 24 kg cukru + ok. 85 l wody, przy czym mam ograniczone możliwości kontrolowania temperatury, bo pracuję w delegacji. Żona obiecała doglądać, ale nie chcę nadwyrężać jej cierpliwości do mojego hobby Waham się pomiędzy jakimiś drożdżami typu Mega Pack/XXL a połączeniem kilku paczek drożdzy o wysokiej odporności termicznej. Na allegro znalazłem w dobrej cenie (6,69 + 1,90 zł wysyłka) alcotec 200 batch http://allegro.pl/turbo-drozdze-alcotec-200-na-duze-nastawy-200-l-i6554595925.html czy ktoś pracował już na nich? Trzy paczki wystarczą?
-
- Posty: 8
- Rejestracja: środa, 9 lis 2016, 16:18
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Dokładnie, zgadzam się z aronią. Drożdże przeznaczone do dużych nastawów słabo się grzeją i nie trzeba aż tak przejmować się pilnowaniem temperatury. Kiedyś na forum był temat o drożdżach Coobra Mega Pack, gdzie autor stwierdził, że temperatura nastawu utrzymywała się na stałym poziomie i nie podskoczyła nawet o 1 stopień. Zresztą, sam kupiłem Mega Pack Alcoteca i czekają na swój debiut jak tylko zorganizuję w tym tygodniu 25 kg worek cukru. Chciałbym wypróbować je na glukozie, ale musiałbym dorwać jakąś okazję. Nie płaciłem za przesyłkę, kupiłem w stacjonarnym sklepie Malinowego Nosa, bo akurat mam blisko. Z tego co wiem to mają lokale na południu PL, m.in. w Jaśle i Krakowie. Możesz tez kupić na allegro, mają oferty tych drożdży z bentonitem, ale sam akurat używam innego środka do klarowania. Jak chcesz to możesz luknąć na film z testu Alcoteców https://www.youtube.com/watch?v=iTaczLHJpoQ i zapytać w komentarzu czy wydzielają duże ilości ciepła, czy trzeba kontrolować temperaturę itd. Autor filmu napisał, że wyprodukowały 14%, ale pracowały dość szybko i nie było problemów z fermentacją.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?
Z drożdży które przerabiałem w mega dużych nastawach nr jeden były Alcotec 24, nr dwa Cobra, nr trzy Moscva . Niestety T24 już nie produkują. Małe nastawy to najlepsze były wszelkie maści wodka. Tutaj mogę dodać, że Moscva 6 paczek przerabiało 150kg cukru w... 3miesiące, a alcoteki w miesiąc.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Re: Które drożdże najlepsze?
Bardzo mnie zainteresowałeś tymi grzybkami. To te? http://allegro.pl/turbo-star-24-drozdze-gorzelnicze-nastaw-bimber20-i5390826141.htmlolo 69 pisze:Jak lubiłeś T 24 to wypróbuj Turbo Star 24. Działanie podobne a może jeszcze szybsze od T 24. Przerabiałem na jednej paczce 24 kg cukru rozpuszczonego w 80-82 litrach wody.
-
- Posty: 11
- Rejestracja: piątek, 13 mar 2015, 16:45
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Które drożdże najlepsze?
U mnie w nastawie powiększonym sprawdziły się Alcotec vodka star. W ciągu 6 dni przerobiły 30 kg cukru (ale zużyłem 3 opakowania), po klarowaniu nastaw przejrzysty jak szkło. W zasadzie te grzybki nigdy mnie nie zawiodły, 6-7 kg cukru zjadały w ciągu 3-4 dni. Dają zaskakująco łagodny smak (nawet przy urobku 50%), nie produkują smrodów, wydajność spirytusu 96% bardzo przyzwoita. Jednym słowem dobra jakość za rozsądną cenę, na allegro można je kupić już za 7,59 zł, a http://allegro.pl/drozdze-alcotec-vodka-star-14-super-jakosc-hit-i6562692508.html
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Przy większych ilościach bardziej opłaca się kupić tutaj
http://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze-a ... 39563.html
http://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze-a ... 39563.html
-
- Posty: 7
- Rejestracja: piątek, 4 lis 2016, 17:48
Re: Które drożdże najlepsze?
Po romansie z alcotekami, prestige black bull, coobrą i nowymi puriferm, wracam do DS. Porównując je z alcotec vodka, pod względem czasu pracy i jakości nastawu, nie widzę większej różnicy więc po co przepłacać? Pracowałem też na C24 i C48, w tym na powiększonych nastawach i nie miałem żadnych zastrzeżeń. Odporne na temperaturę, fermentują do końca, dają dobrej jakości produkt.
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Czy ktoś z was miał już okazję skorzystać z tych drożdży: http://www.browamator.pl/drozdze-piwowa ... ,4349,4327 . Mam na mysli oczywiście typową cukróweczkę . Gdzieś o oczy mi się obiło źe któryś z kolegów chyba je nabył. Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
No to mamy zgoła odmienne zdanie. Po pierwsze cena jest super bo dozowanie to : 30g - 50g/hl. Po drugie używam do zbożówek maltów tego producenta. Też po terminie i pracują bez zarzutów. Wiec takie posty darujcie sobie. Nie pytałem czy jest sens, czy nie ich używać, tylko o doświadczenia.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 351
- Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
@seneka25 wiesz może ile blg te drożdże przerobią? Bo niestety nigdzie nie udało mi się znaleźć tolerancji na alkohol tych drożdży a szczerze mówiąc już raz się nad nimi zastanawiałem. A jak wygląda tolerancja na % w przypadku maltów? Nie mam zamiaru wyciskać z nich 200% ale trochę szkoda wylewać słodki dunder....
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?
Świeże są świetne, ale z przeterminowanymi bym uważał- starer trzeba robić nawet 300% większy i dalej nie ma gwarancji, że wyjdzie. Skoro są/ były ważne do grudnia 2015, to znaczy że mają już ponad 4 lata od zapakowania.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Zygmunt jak najbardziej. Dlatego sprzedawca obniżył cenę o 50 %. Suche drożdże mają jednak to do siebie, że odpowiednio przechowywane nawet długi czas po terminie calkiem sprawnie sobie radzą. Mam też doświadczenie z przeterminowanymi drożdżami plynnymi w piwowarstwie i nawet te pół roku po terminie są całkiem sprawne. Z resztą mialem okazję rozmawiać z właścicielem polskiego producenta płynnych drożdży i sam przyznał że terminy są mocno zachowawcze. Co do startera to przy suchych nie ma najmniejszego sensu ale jeśli nawet to do cukrówki za leniwy jestem,to nie RIS . Gadaka nie mam najmniejszego pojęcia dlatego pytam o doświadczenia. Co do maltów poszedłem sprawdzić do lodówki i na opakowaniu nic nie pisze o tolerancji alkoholu.. Natomiast moje zaciery to głównie kukurydza z poziomem blg między 17 a 20 blg i radzily sobie z tym tematem rownie dobrze co "czarne"fermiole.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 59
- Rejestracja: wtorek, 2 gru 2014, 01:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystko co świt swój, z ziemi bierze.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: południowy wschód PL
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Ja je kupiłem w grudniu i zrobiłem na nich już 3hl zacieru na pszenicy. Dodaję pożywkę od Le mag i zalecaną dawkę grzybków (nie 300%), wszystko pracowało ok 5dni. Destylacja na półkach tak koło 83-85% urobek. Smak i zapach bardzo pozytywny bo prawie nikły. Mam porównanie do innych drożdży tej firmy (american whiskey). Grain dają prawie neutralny spirytus. Co do odporności na alkohol to nie próbowałem ich katować. Zawsze robię zacier tak koło 24blg i zeżrą wszystko do -3. Dodam że przechowuje drożdże w temp. 14°C i po rozpakowaniu dzielę na porcje, które pakuję próżniowo. Drożdże z francuskiego Fermentisa bardzo mi odpowiadają, tylko ta cena. ale takie promocje to mi hej
seneka25 pisze:Czy ktoś z was miał już okazję skorzystać z tych drożdży: http://www.browamator.pl/drozdze-piwowa ... ,4349,4327 . Mam na mysli oczywiście typową cukróweczkę . Gdzieś o oczy mi się obiło źe któryś z kolegów chyba je nabył. Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami.
Ja je kupiłem w grudniu i zrobiłem na nich już 3hl zacieru na pszenicy. Dodaję pożywkę od Le mag i zalecaną dawkę grzybków (nie 300%), wszystko pracowało ok 5dni. Destylacja na półkach tak koło 83-85% urobek. Smak i zapach bardzo pozytywny bo prawie nikły. Mam porównanie do innych drożdży tej firmy (american whiskey). Grain dają prawie neutralny spirytus. Co do odporności na alkohol to nie próbowałem ich katować. Zawsze robię zacier tak koło 24blg i zeżrą wszystko do -3. Dodam że przechowuje drożdże w temp. 14°C i po rozpakowaniu dzielę na porcje, które pakuję próżniowo. Drożdże z francuskiego Fermentisa bardzo mi odpowiadają, tylko ta cena. ale takie promocje to mi hej
-
- Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Koledzy, podzielę się z wami efektami pracy przeterminowanych drożdży.
Kupiłem w Browamatorze te grzybki z datą ważności 06. 2015
Wczoraj zatarłem pierwszą partię śruty żytniej na starkę i postanowiłem użyć tych drożdży. Uwodniłem porcję grzybków zgodnie z proporcją podaną na opakowaniu czyli 50 gramów na 60 litrów zacieru i po 20 minutach wlałem do zacieru czekając na efekty
Zacier podczas zaszczepiania drożdżami miał temperaturę 30oC
No i efekty przedstawiają się tak;
Po dwóch godzinach od zadania drożdży Po kolejnej godzinie Po kolejnych dwóch musiałem zapier..., szybko biec po antypianę Zacier pracuje aż miło patrzeć, drożdżaki nic nie straciły ze swej żywotności i tylko czekać na efekty ich pracy
Reasumując;
Przeterminowane grzybki, przechowywane w oryginalnym i nieotwieranym opakowaniu w odpowiedniej temperaturze, nic nie tracą na jakości i żywotności. Jestem mega zadowolony i z jakości i ceny o 50% niższej
Kupiłem w Browamatorze te grzybki z datą ważności 06. 2015
Wczoraj zatarłem pierwszą partię śruty żytniej na starkę i postanowiłem użyć tych drożdży. Uwodniłem porcję grzybków zgodnie z proporcją podaną na opakowaniu czyli 50 gramów na 60 litrów zacieru i po 20 minutach wlałem do zacieru czekając na efekty
Zacier podczas zaszczepiania drożdżami miał temperaturę 30oC
No i efekty przedstawiają się tak;
Po dwóch godzinach od zadania drożdży Po kolejnej godzinie Po kolejnych dwóch musiałem zapier..., szybko biec po antypianę Zacier pracuje aż miło patrzeć, drożdżaki nic nie straciły ze swej żywotności i tylko czekać na efekty ich pracy
Reasumując;
Przeterminowane grzybki, przechowywane w oryginalnym i nieotwieranym opakowaniu w odpowiedniej temperaturze, nic nie tracą na jakości i żywotności. Jestem mega zadowolony i z jakości i ceny o 50% niższej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Potwierdzam. Mam te same, a także jeszcze inne z tej samej akcji. Drożdże są sprawne do dzisiaj.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Mam i ja . Radius mam prośbę. Ja używam obecnie drożdży Safspirit. Po przeprowadzonej fermentacji pokusisz się o małe porownanie do tych american? Jestem bardzo ciekawy różnic bo wiem że używaleś obu rodzai. Leszku Ty też jesli możesz skrobnąć dwa zdania będzie miło .
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Faktycznie nie dopisałem. Ja używam maltów a też byłem zainteresowany zakupem safwhisky. Opisy w Browamatorze miały prawie identyczne. Jednak jakaś różnica między nimi musi być. Pytanie czy wyczuwalna dla przeciętnego śmiertelnika .
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 137
- Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Ostatnio zacierałem pszenżyto,jęczmień i kukurydzę używałem Alcotec Turbo Whisky . Na paczce napisane na 25-30L a ja użyłem jednej paczki na 20kg. zboża 90L i muszę powiedzieć, że pracowały sprawnie. Całość była na -2blg. po 5 dniach. Czy macie jakieś doświadczenia z tymi drożdżami? Chodzi mi bardziej czy nie dają jakichś zapaszków niepożądanych do psotki? A właśnie ostatnia paczka jaka mi została to te z Browinu no i tu zonk bo nie ruszyły wcale. Nawet po uwodnieniu nie było pianki. pilnowałem co będzie dalej i niestety musiałem ratować się Bayanusami. Muszę teraz dokupić żarłoków i się zastanawiam jakie wybrać?
edit: (używałem kilku różnych rodzajów drożdży i została mi ostatnia paczka zapomniałem, że poprzednie były inne i pomyliłem nazwy )
Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
edit: (używałem kilku różnych rodzajów drożdży i została mi ostatnia paczka zapomniałem, że poprzednie były inne i pomyliłem nazwy )
Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 mar 2017, 06:57 przez marcek10, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Różne drożdże "wyciągają" z zacieru różne profile smakowo-zapachowe. Używałem już Red Ethanoli, Fermioli, drożdży Turbo Whisky i czułem bardzo różne zapachy w zależności od użytych, od kiszonki poprzez świeżo młócone zboże do pieczonego chleba
Safspirit wg mnie wydobywają najgłębszy bukiet i bardzo dobrze przerabiają zboże, bez zbędnej ilości niepożądanych produktów fermentacji.
Ostatnio zacieram żyto w różnej postaci (śruta, mąka 2000, mąka 720) i żadne inne drożdże tak ładnie mi przy nim nie pracowały
Safspirit wg mnie wydobywają najgłębszy bukiet i bardzo dobrze przerabiają zboże, bez zbędnej ilości niepożądanych produktów fermentacji.
Ostatnio zacieram żyto w różnej postaci (śruta, mąka 2000, mąka 720) i żadne inne drożdże tak ładnie mi przy nim nie pracowały
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Niedawno pisałem że drożdże do cukrówek Moskwa Pure, powstaje z nich niedobry produkt, i nadal tak uważam. A z tych samych drożdży zrobiłem nowy, powiększony nastaw: Moskwa Pure + Moskwa Style w jednym fermentatorze. Wyszedł delikatny jakby karmelowy produkt. A wcześniej myślałem że nie powinno się mieszać rożnych drożdży razem. Pomimo że nazwa podobna, ale to są inaczej pracujące grzybki. I tu niespodzianka : Pure dają gorzki alkohol, Style raczej słodki i wszystko razem jest bardzo dobre, delikatne i było tylko 300ml. przedgonów w pierwszym przebiegu i 150 w drugim.
I like noble drinks.