Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 17:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ksawery buduje i prosi o recenzję
PostPostNapisane: piątek, 21 paź 2011, 09:44 
Tematy: 2
Witam,

Po długim czytaniu forum i podpytywaniu o szczegółowe rozwiązania najwyższy czas przejść od słów do czynów. W garażu leżą rury i kształtki z KO, przede mną leży schemat, a spawacz tylko czeka na znak.

Jednak przed ostatecznym zmontowaniem aparatu mam do Was serdeczną prośbę o recenzję i ewentualne uwagi - starałem się w projekcie zawrzeć wiedzą zdobytą na forum, ale jak palnąłem jakieś głupstwo, albo coś można zrobić lepiej - doradźcie!

Wszystko jest na schemacie.

Ksawery

PS. użyłem ściągniętego z forum schematu, ale teraz nie mogę dojść jego autorstwa - w każdym razie autorowi dziękuję za rozrysowanie schematu "tamki".

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Tytuł: Re: Ksawery buduje i prosi o recenzję
PostPostNapisane: piątek, 21 paź 2011, 10:04 
Tematy: 51
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Nie chwaląc się, schemat tamki, to "moja" produkcja. W każdym razie tamka u mnie działa prawidłowo i jeziorko się tworzy. Co do rektyfikacji - moja aparatura musi poczekać, aż zrobię do niej elektryczne grzanie, bo obiecałem solennie rodzinie, że co muszę zrobić JUŻ, zrobię jeszcze na gazie, ale potem gaz i butle - won z piwnicy. Taki układ. Niewielka cena za spokój w domu, dobre układy z rodziną a obniżenie kosztów i wygoda - gratis. Tylko trzeba się narobić, bo regulator grzania ambitnie chciałem zrobić sobie sam (jestem, powiedzmy, mocno zaawansowanym elektronikiem - amatorem, przez jakiś czas tak zarabiałem na życie, jak się okazało po kilku latach - cudze, ale nieważne, szkoda mi porównywac ludzi do sympatycznych, chrumkających i smakowitych zwierząt).
To jest mój projekt aparatury, ale przerobiony - wylot VM przeniesiony do głowicy. Bardzo cwanie, za ten pomysł dziękuję temu, kto to poprawił. Oczywiście, w tym, co juz mam zrobienie takiego przejścia to żaden problem, nawet nie muszę wspawywać gniazda na termometr, wystarczy, że przed zaworem dam trójnik i w bocznym odejściu wsadzę sondę termometru.
Myślę, że możesz pokojnie tą aparaturę budować. Nie zawiedzie Cię.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: piątek, 21 paź 2011, 11:27 
Tematy: 4
Ja tą główną część kolumny podzieliłbym przynajmniej na dwie części. Od strony zbiornika zrób krótszy odcinek z wkładem miedzianym (katalitycznym) wtedy prościej go od czasu do czasu wygrzebać i wytrawić w funkcji degradacji. Jak zrobisz ten kawałek np. 40-50cm to zakładając na niego samą głowicę masz krótkiego pot stilla.
Jak Cię nie ogranicza wysokość to wyprostuj ten skraplacz i zrób półki jak w Bokakobie. Z 2,5m karbowanej DN12 nawiniesz 30-33cm, więc 50cm nie potrzebujesz.

Robert ;)
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć :(

PostPostNapisane: piątek, 21 paź 2011, 12:34 
@pokrec:
faktycznie! spotkaliśmy się w innym wątku i stamtąd schemat!
dzięki za tę pracę, bo ten rysunek kładę przed spawaczem i nic nie muszę tłumaczyć co i jak, a wymiary są z góry ustalone i - rozumiem - testowane bojem

Co do zmian, to ja po prostu z założenia chciałem mieć LM/VM dlatego Twoje odejście nyplem u góry kolumny potraktowałem jako wylot VM no i trzeba było jeszcze dorobić coś na sondę termometru.

W tym miejscu moje najważniejsze pytanie jest takie czy:
- robić wylot VM 1 cm od góry czy może trochę niżej?
- czy zawór 1/2 cala wystarczy? czy nie należałoby przejść na 3/4? - z tym że akurat do 1/2 cala trochę towaru mama w domu, a 3/4 musiałbym kupować.

Od razy wytłumaczę też kwestię taboretu - po prostu go mam i nie muszę kupować, a na grzałki trzeba parę złotych wydać. Może się kiedyś zapgrejduję na prąd, ale póki co muszę zostać przy taborecie za cenę utrzymania dyscypliny budżetowej, a co za tym idzie spokoju w domu.

@ roger:
wysokość mnie niestety ogranicza (280 cm), a poza tym spawacz powiedział mi że prostsze (czytaj: tańsze) będzie u niego zrobienie Abratka niż Bokakoba z tymi skośnymi półkami.
Długo szukałem na forum informacji które by jednoznacznie twierdziły że Abratek ma gorsze osiągi, ale nic takiego nie znalazłem, argument estetyczny (że kolumna złamana) akurat do mnie nie trafia... jeśli więc skraplacz w Abratku (a co za tym idzie odbiór LM oraz powrót skroplin na środek wypełnienia) jest tak samo skuteczny i daje tak samo dobry nektar jak skraplacz i półeczki w Bokakobie, to wybieram Abratka

Co do wypełnień to jeszcze poczytam i zgłębię temat: na razie zmywaki, bo z tego co rozumiem to opcja najtańsza, ale satysfakcjonująca; może kiedyś przetnę rurę i wstawię dodatkowy śrubunek, żeby podzielić wypełnienia? Kto wie?

Chłodnicę z karbowanej mam jeszcze nienawiniętą - jak się okaże krótsza to i kolumnę zrobię krótszą - rozumiem że dół chłodnicy może praktycznie dochodzić do zaworu LM, tak?

Przy okazji mam pytanie o zmywaki:
- czy na dole wspawać jakąś poprzeczkę żeby zmywaki nie powpadały do kega?
- ile mniej więcej zmywaków kupić ? (średnica wewnętrzna 60 mm, h 160 cm)
- czy bardzo te zmywaki tarmosić przed włożeniem czy tylko trochę porozciągać?
- czy zmywaki w miarę mocno upychać czy tylko tak lekko ugniatać w kolumnie?

i najważniejsze:

- jak długo, ile mniej więcej cykli, takie zmywaki "żyją" i czy trzeba o nie jakoś szczególnie dbać (przemywać czymś? czy wystarczy przepłukać wodą i wysuszyć, oczywiście bez wyjmowania) czy się w ogóle nimi nie przejmować, a "żyją" wiecznie?

Dziękuję za Wasze rady!

ksawery

PostPostNapisane: piątek, 21 paź 2011, 13:13 
Tematy: 60
Zmywaki trzymają się same, nie trzeba ich podpierać. Kup tyle, żeby upakowanie wyszło ok. 250-260g/l. Dla ułatwienia dodam, że jeden zmywak z Lidla waży około 22g. Moje żyją już ponad rok i nie wykazują oznak zużycia:)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: piątek, 21 paź 2011, 13:58 
Tematy: 51
Ksawery, ja od razu mówię: nie rektyfikowałem jeszcze na tej kolumnie. Bez bicia i bez sciemniania: nie miałem czasu, żeby to pogonić a muszę to zrobić na prądzie. Kupa roboty przede mną a czasu - mało. jako pot - still działa dobrze. Próby z jeziorkiem (nalewałem wody) wykazały, że jego pojemność jest w okolicach kilkunastu cm3 i jak woda podchodziła pod przelew, wylot dolny był już dawno zalany.
Co do rad Bokakob - Aabratek - oba systemy są równoważne, Bokakob podobno prostszy do zrobienia, Aabratek natomiast oszczędza wysokość. U mnie da się wyciągnąć 130 cm wypełnienia a po przeniesieniu odbioru VM na głowicę - może te 150 cm się wyciągnie. Teraz dodatkowo miałbym te 15 cm extra, bo rezygnuję z taboretu gazowego, ale w czasie projektowania miałem założenie, że będzie taboret.
Myślę, że wylot VM 1/2 cala nie będzie problemem Mój wylot jest calowy, ale na rurze pod śrubunkiem głowicy. Jak masz możliwość, to zrób nypel nawet 1 cal, zawsze możesz zredukować do pół cala za kilka groszy. I nie dawaj na tyle nisko, żeby było ryzyko wchlapania flegmy z przelewu. Ale myslę, że ten 1cm, czy 2 nie będą robić różnicy.
U mnie w nyplach półcaowych miały siedzieć sondy termometrów.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: piątek, 21 paź 2011, 15:08 
Zygmunt napisał(a):
żeby upakowanie wyszło ok. 250-260g/l

O ile dobrze liczę pojemność walca (ech, trzeba się było lepiej przyłożyć do matmy...) to wychodzi mi około 3 litrów więc potrzebuję jakieś 750 g zmywaków, a więc około 12 paczek z Lidla (3 sztuki w paczce).

Jak rozumiem większych zastrzeżeń co do projektu nie ma (ale jeszcze weekend poczekam) i jedziemy z tym koksem :)

ksa.

Ostatnio edytowano piątek, 21 paź 2011, 15:21 przez Zygmunt, łącznie edytowano 1 raz
Wielkie litery.

PostPostNapisane: piątek, 21 paź 2011, 16:50 
Tematy: 19
Odejście na VM zrób 1" i kup zawór 1" o pełnym przepływie. Zawory o niepełnym przepływie mają wewnątrz duże ograniczenie średnicy i nie wykorzystują całego przekroju rury dolotowej.
Zagnij rurkę przelewową z tamki tak, żeby celowała prosto w dół w środek wypełnienia.
Jeśli masz mało miejsca, to zmniejsz kąt pochylenia głowicy z 15 na 8 stopni. Spokojnie wszystko spływa w głowicy do jeziorka.

Kula

gg: 2349331

PostPostNapisane: piątek, 21 paź 2011, 17:44 
Tematy: 43
Kula napisał(a):
Odejście na VM zrób 1"

Nie ma sensu ani takiej potrzeby. W zupełności wystarczy 1/2" tak, jak na rysunku.
Piszę to z własnego doświadczenia, gdyż mając kolumnę fi 42, odejście na VM zrobione rurką fi 22 i takiż zawór, aby utrzymać odpowiedni RR musiałem i tak przymknąć zawór do połowy. Gdy otwierałem więcej, kolumna nie nadążała z refluksem, większość par skraplała się w chłodnicy Liebiga modułu VM. Uważam, że stosunek pola przekroju kolumny, do pola przekroju odejścia VM w zupełności wystarczy jak będzie się mieścić w granicach 7:1 do 6:1. Przy mniejszym trzeba będzie dławić zaworem przepływ par aby utrzymać odpowiedni (stały) RR i nie nastąpiła destabilizacja kolumny.

PostPostNapisane: piątek, 21 paź 2011, 19:13 
Tematy: 19
@Radius
Tak się zastanawiam, czy nie jest to związane ze stosunkowo krótką kolumną u Ciebie ( o ile pamiętam 90 cm). Zastosowanie dłuższej kolumny (Ksawery 160 cm) spowoduje zwiększenie ilości półek teoretycznych i poprawę % destylatu przy odpowiednio mniejszym mniejszym RR.
Zastosowanie sprężynek powinno jeszcze zwiększyć wydajność kolumny.
Za tydzień lub dwa sprawdzę to na żywo. Buduję moduł VM do swojego aabratka.

Kula

gg: 2349331

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1