Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Do wiercenia użyłem wiertła "kobaltowego". Aby wiertło wierciło tam gdzie chcemy trzeba spełnić kilka warunków: - odpowiednie napunktowanie - nowe wiertło dobrej firmy lub dobrze (właściwie) naostrzone wiertło dobrej firmy - w miarę możliwości, właściwe zamocowanie przedmiotu obrabianego i narzędzia skrawającego, zapewniające odpowiednie prowadzenie - dobranie właściwej, liniowej prędkości skrawania oraz posuwu - smarowanie/chłodzenie w trakcie skrawania I w zasadzie to tylko tyle aby nie mogło się nie udać.
witam jestem początkującym psotnikiem i niedawno skonstruowałem sobie maszynkę, nie wiem czy późno nie pisze ale cóż . ja do połączenia rurek użyłem mufy zaciskowej na rurkę o średnicy 15 mm kosztuje ona ok 7 zł i ok 3 zł nakrętka są te bajery dostępne w Castoramie polecam do tego z obu stron (najlepiej) dać uszczelki za grosze i wszystko jest ładnie uszczelnione:D
poproszono mnie o pokazanie jak wygląda MUFA ZACISKOWA wiec wygląda ona tak w zastosowaniu:
Są bardzo proste w zastosowaniu: w środek wkłada się rurkę a na nią pierścień który przy skręcaniu zaciska się i uszczelnia Jednak ja osobiście znalazłem tylko w rozmiarze na rurkę 15 i 8mm są dostępne na allegro i w Castoramie :
Witam wszystkich jako niedawno zarejestrowany na tym forum!!
Składam powoli swoją aparaturę i napotkałem problem w łączeniu węża silikonowego 10/14mm ze "słoikowymi" odstojnikami. Chciałem zakupić takie króćce gwintowane jak w pierwszym poście średnicy 12mm ale przeraziła mnie cena: 9zł/szt. Do 2 odstojników i podłączenia z garem potrzebuje 5szt. co daje równowartość ponad 15kg cukru!! Udało mi się znaleźć w garażu kawałki miedzianych (albo mosiężnych- nie jestem pewien) rurek o długości 37mm i grubości ścianki 2mm. Chwyciłem w dłoń narzynkę M12 i w ciągu godziny stałem się właścicielem całkiem użytecznych króćcy Muszę je teraz wyczyścić, wypolerować i będą jak znalazł
Pozdrawiam !!!
EDIT: oczywiście te nakrętki będą podmienione. Muszę dokupić wąskoprofilowych "dwunastek" z kwasówki/nierdzewki.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości