Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 17:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: konstrukcja pierwszego sprzetu prosze o porady
PostPostNapisane: środa, 21 paź 2009, 17:43 
Tematy: 3
Chciałbym zrobić swój pierwszy sprzęt do destylacji, bo do tej pory brałem od wujka. Była to bardzo prosta konstrukcja, która składała się z bańki po mleku 25l, rury w kształcie litery C ( rura taka jak chyba do ogrzewania podłogowego ) i chłodnica miedziana.
Niżej przedstawiam rysunek aparatury jaką bym chciał zrobić i mam do was kilka pytań co do tej aparatury.
Podstawą do mojego sprzętu będzie beczka po piwie 30L.
Pierwsze pytanie: ile w taką beczkę można na raz wlać zacieru, w beczce będzie zamontowany termometr ( może ktoś doradzić jakiś dobry niedrogi termometr ). Następnie z otworu w beczce będzie korek sylikonowy z wyjściem na rurkę i rurką sylikonową będzie doprowadzone do - i właśnie tu chcę zrobić odstojniki i deflegmatory tylko ile? Na rysunku są 3, ale nie wiem czy lepiej 2 odstojniki i 1 deflegmator czy na odwrót, i czy ma znaczenie umiejscowienie tego co po którym. Na koniec rurka będzie do chłodnicy.

Obrazek

Ostatnio edytowano środa, 21 paź 2009, 20:29 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Ortografia i interpunkcja.

Tytuł: Re: konstrukcja pierwszego sprzetu prosze o porady
PostPostNapisane: środa, 21 paź 2009, 19:24 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Po kolei.
Zacznij od poprawienia ortografii i stylu, bo zaraz przyleci Kucyk i Ci wyczyści posta :-)

Do kega 30l można nalać jakieś 26-28l nastawu.
Daj deflegmator bezpośrednio nad wylotem par z kega, wtedy flegma będzie mogła wracać z powrotem i będzie to działało jak deflegmator, a nie jak odstojnik.

Jak koniecznie chcesz to daj jeszcze z jedne odstojnik ZA deflegmatorem.

Pamiętaj, żeby połączenia były krótkie i najlepiej izolowane termicznie. Nadają się do tego osłony piankowe na rury, do kupienia w marketach budowlanych i sklepach hydraulicznych.

Tanie termometry robi BioWin- do dostania w Internecie i znowu- marketach budowlanych (przejdź się na dział winiarski). Ewentualnie zostaje Allegro i sklepy elektroniczne. Oprócz termometru w kegu może Ci się przydać termometr na wylocie par- dzięki niemu będziesz wiedział dokładnie jakie stężenie alkoholu jest w parach, które wydobywają się z beczki (poszukaj wykresu na forum).

Aha, zmień też serwer ze zdjęciem bo fotosik jest niezmiernie denerwujący :-)

Pozdrawiam!

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: środa, 21 paź 2009, 19:35 
Jeśli chodzi o ortografie itd. to jestem dyslektykiem więc z góry przepraszam wszystkich za błędy i moja pisownie. Jeśli chodzi o deflegmator to będę miał taki :

http://www.allegro.pl/item756692003_deflegmator_ze_spustem_szklo_simax_a.html

Czyli ten wylot co jest korkiem zatkany to odetkać i połączyć z beczka ??

natomiast odstojnik taki:

http://www.allegro.pl/item756692006_odstojnik_szklany_ze_spustem_destylacja_simax_a.html

Ten odstojnik jest mały, więc może lepiej dać dwa. Jeden za drugim tak jak jest na rysunku?

a chłodnicę mam taka:

http://www.allegro.pl/item761898760_destylacja_destylator_chlodnica.html

Ostatnio edytowano środa, 21 paź 2009, 20:37 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Ortografia i interpunkcja.

PostPostNapisane: środa, 21 paź 2009, 20:28 
Tematy: 4
Witam Cię kolego czaja
A propo kolegi Kucykajest OK :!: :!: :!:
co do reszty podłączenie tych odstojników jest nie prawidłowa,rurka wlotowa z parą powinna być od góry do połowy tego naczynia,na dnie możesz sobie zrobić spust. :)
Jeśli chcesz się bawić w szklane odstojniki, deflegmatory to wejdz na stronę Bio Win -
jak ci radził kolega Zygmunt tam też możesz kupić termometry ;)
Moja rada zrezygnuj z tego pomysłu,może jest tania ale nie praktyczna ja też tak kombinowałem parę razy, i za każdym razem gdzieś było nie szczelne cze ba było też bardzo uważać. :D jak masz trochę kasy to zainwestuj sobie w metrową rurkę o przekroju
60 lub 70 mm i zrób sobie kolumnę destylacyjną znajdziesz ja w innym dziale.
pozd.dominik77 ;)

PostPostNapisane: niedziela, 25 paź 2009, 15:25 
a więc tak. Poczytałem trochę na forum i zauważyłem że dużo ludzi którzy robią psote z owoców to tylko wstawiają deflegmator podłączony od spodu odrazu nad beczką i później z tego odrazu do chlodnicy wędruje , więc pewnie i tak zrobie bo bede za jakiś czas do przegnania trochę śliwowicy. Ale pojawiło mi sie teraz pewne ale czy przypadkiem poźniej jak będę chciał zrobic zwykłą 1410 to czy odstojniki za deflegmatorem sie nie przydadzą?? Może je kupic i podłączyc przy psocie 1410 ?? Chcę w miare tanio i dobrze zrobić swoją aparature żeby już od wójka nie brać i mieć coś wiecej niz banka po mleku połączona rurką od ogrzewania podlogowego z chlodnicą.

PostPostNapisane: niedziela, 25 paź 2009, 15:31 
Tematy: 73
Osobiście odstojników nie stosuję, i wydaje mi się, że nawet danie ich 10 nie zmieni jakości uzyskiwanego destylatu. Co do cukrówki, to raczej radził bym pójść w stronę najprostszej kolumienki, bo taki sprzęt to już jakość i moc wybitnie poprawi...

PostPostNapisane: niedziela, 25 paź 2009, 15:37 
kucy to co byś mógł mi polecić oczywiście beczka bedzię 30l po piwie w niej grzałka myślę ze 2000W z regulacją grzania a reszta to co ?? Raczej bardziej mi pasuje szklane akcesoria bo nie mam gdzie zrobić tego z kwasówki a pozatym mam już chlodnicę ze szkła

PostPostNapisane: niedziela, 25 paź 2009, 20:00 
Tematy: 5
Witaj
miałem te same dylematy - dziś uruchomiłem sprzęt, który jest tu opisany - jestem bardzo zadowolony - jak masz już szkło to nie masz co szukać - rób podobnie - na pewno będziesz zadowolony z wyników - u mnie pierwszy literek w granicach 70 % ze śliwek!!

Ostatnio edytowano niedziela, 25 paź 2009, 21:53 przez dmatys, łącznie edytowano 2 razy

PostPostNapisane: niedziela, 25 paź 2009, 20:32 
kolego dmatys mógł byś mi opisać jak masz zrobiony sprzęt i pokazać jakieś zdjęcia jego?? Ile miałeś zacieru tej śliwowicy i ogólnie ile % Ci wiszło ja jak wcześniej robilem na wojka aparaturze to z 15l zacieru wyszło mi 2,5l 55% ale zapach bardzo ładny smak też nienajgorszy jak na jedno gonienie

PostPostNapisane: piątek, 30 paź 2009, 20:10 
Tematy: 4
hejka :!: :!: :!:
Ja też nie bawił bym się takie odstojniki ,naj prościej byłoby zrobi prostą kolumnę czy to ze szkła czy też z nierdzewki, jest to bardzo wygodne i proste podłączeniu pozdr.dominik77

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1