Konserwacja miedzi, zabezpieczanie aparatów od nalotów.

Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:

Post autor: klodek4 »

EJ tam, EJ tam, pamiętaj że w większości facetów, jesteśmy wzrokowcami, więc estetyka też ważna rzecz :lol:

użytkownik usunięty
Re: Konserwacja miedzi, zabezpieczanie aparatów od nalotów.

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam.
Wtrącając swoje dwa grosze, chciałem napisać, że dobrym sposobem jest sporządzenie wodnego roztworu kwasku cytrynowego i 3% wody utlenionej.
2 litr wody
1 łyżka stołowa kwasku cytrynowego
50 ml 3% wody utlenionej.
Z uwagi na to, że sam posiadam kolumnę z Cu, poprosiłem o pomoc kol. "radiusa", który podesłał mi ten przepis.
Mikstura zadziałała natychmiastowo, miedziane rurki lśnią. Dziękuję i pozdrawiam

użytkownik usunięty
Re: Konserwacja miedzi, zabezpieczanie aparatów od nalotów.

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam. Postanowiłem raz jeszcze podpiąć się pod ten temat.
Na zdjęciach widzimy skraplacz miedziany przed i po trawieniu kwaskiem. Nalot na nim nie pojawił się na całej jego długości, lecz w dolnym odcinku, po pracy z nastawem owocowym. No właśnie, co to oznacza?
Czy tylko w tym odcinku zachodzi zamiana pary w ciecz ?
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Optoelektron
350
Posty: 358
Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Konserwacja miedzi, zabezpieczanie aparatów od nalotów.

Post autor: Optoelektron »

Według mnie świadczy to że skraplacz posiada dobrą sprawność ponieważ nie dopuszcza par wyżej. Gdyby zmniejszyć ilość przepływającej wody przez skraplacz zabrudzenie podeszło by wyżej.
Pozdrawiam.
Maciej

użytkownik usunięty
Re: Konserwacja miedzi, zabezpieczanie aparatów od nalotów.

Post autor: użytkownik usunięty »

Ten nalot pojawił się po pierwszym, szybkim odpędzie owocówki. Moim zdaniem, cukrówki tak nie "brudzą" :D
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Konserwacja miedzi, zabezpieczanie aparatów od nalotów.

Post autor: Lis098 »

Już raz pisałem.... I napisze drugi brzydko. Zaje..... byś się bo po każdym procesie to tak wygląda. Takie już właściwości miedzi. Ja swojego PSa polakierowałem i z wierzchu się świeci jak dopiero co trawiony. W środku już inna bajka...

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy i pytania”