Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 17:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: koniec fermentacji a blg dalej wysokie
PostPostNapisane: niedziela, 23 paź 2011, 22:42 
Tematy: 5
Witajcie, popełniłem błąd nastawiając winka bez zmierzenia bulgomierzem; efekt jest taki że winko z głogu kończy fermentację, blg ma ok. 15 i mocy ok. 10 %;
drugie wino (z soku malinowego) już prawie nie chodzi ma ma ok. 14 volt i 5 blg; organoleptycznie oba nastawy są dalej słodkie że zęby bolą; poradźcie co zrobić by doprowadzić oba roztwory do wytawnośći - może je rozcieńczyć z wodą by obniżyć stężenie alkoholu??
pozdr
Lesiomar

Tytuł: Re: koniec fermentacji a blg dalej wysokie
PostPostNapisane: poniedziałek, 24 paź 2011, 09:03 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Jak obliczyłeś moc obu win, skoro nie znasz początkowego ballingu? Jak najbardziej można rozcieńczyć ( w granicach rozsądku), a nawet dodać silne drożdże w celu restartu- jakie drożdże dodałes do tych win?

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: poniedziałek, 24 paź 2011, 09:48 
Woltaż zmierzyłem alkoholomierzem do win wykorzystującym kapilację płynów; zastosowane drożdże to popularne bayanusy do win czerwonych Fermiwin + oczywiście pożywka.

PostPostNapisane: poniedziałek, 24 paź 2011, 10:06 
Tematy: 51
Alkoholomierz kapilarny jest po pierwsze: nieprecyzyjny, po drugie, jak już, to służy do pomiaru woltażu win wytrawnych. A te Twoje są słodkie jak ulepki.
Drożdżom szkodzi nie tylko alkohol, ale też zbyt duzo cukru. Jeśli zrobiłeś ulepek na starcie, to drożdże ruszyły, zrobiły alkoholu mniej, niżby mogły, bo je stężenie cukru dobiło, jak już osłabił je alkohol.
Wyjście, to dolać wody i zastartowac jakimiś namnozonymi wcześniej drożdżami winnymi typu "Malaga". One wytrzymują spore stężenie alkoholu, chyba do 18%, ale pod warunkiem, że pracują powoli i w niewysokim stężeniu cukru.
Ja na winomierzu mam ulotkę, gdzie piszą, że nastaw na starcie może miec max 20 BLG (co daje na końcu jakieś 9% w wyrobie. jak chcesz mocniej, to musisz dodawać na raty - jak BLG spadnie do kilku, dodajesz nową porcję syropu cukrowego, ale tak, żeby nie przekroczyć 10 - 15 BLG.
Ideałem byłoby codziennie dodawać coraz mniejsze dawki cukru tak, żeby balling spadał z odpowiednią szybkością dzień po dniu. Wtedy da się dostać mocne wino.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: piątek, 28 paź 2011, 10:25 
O.K. czyli rozcieńczam i szczepię nowymi drożdżami, w zasadzie to oba nastawy już nie pracują, a słodkość i alkohol są wuczuwalne; powiedzcie czy temperatura ok. 20 st. będzie wystarczająca?? Teraz ciężko będzie mi wyciągnąć wyższą; A co z kwasowością nastawu - jak to jest istotne ??
pozdrawiam

PostPostNapisane: piątek, 28 paź 2011, 19:15 
Tematy: 20
Dobre wino to takie które smakuje. Jeśli chciałeś wytrawne, na starcie wystarczy 20 Blg. Jeśli było więcej, będzie deserowe. Temperatura 20 do 26 stC na starcie. Do fermentacji burzliwej. Potem nawet za wysoka. Gdy nastaw zacznie zwalniać zastosuj co napisane: temperatura-fermentacji-burzliwej-miodow-t2901.html dotyczy to również wina. Kwasowość 4 do 10 mg/litr (na język nie sprawdzisz). Zależnie od upodobań.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1