Koniak dla mających już pewną wprawę

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy

Post autor: ziemba12345 »

Ok. I wszystko jasne Radius.
koncentraty wina

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: ziemba12345 »

Beczki z winogronem jeszcze stoją. Nie ma ich kiedy przegotować. Ale cały czas jeszcze pracują :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: Kamal »

No to długo drożdże produkują alko. ;)
K.
Obrazek

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: ziemba12345 »

W zimnej piwnicy stoją to i do lata będą sobie pracowały. Tylko szkoda czasu bo destylat powinien już w dębie leżeć.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: ziemba12345 »

Właśnie gotuję moje winogrona. Pachną bardziej intensywnie niż roczny destylat. Słodki zapach czuć na całym podwórku. Jednak najlepiej jak da się drożdżaką w spokoju popracować przez dłuższy okres.
Awatar użytkownika

Raknor
30
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 14:26
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: Raknor »

Bo robienie "smakówek" w tydzień nie ma sensu, znajomy, który robi "Calvados" od jakiś 20 lat, dodając minimalnie cukru, fermentuje je 4-5. A raczej trzyma nastaw 4-5 tyg z drobinami owoców by naciągnął smaku i aromatów. W tydzień dwa nie osiągnie się tak dobrego efektu

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: michal278 »

Wszystko opiera się o to, co chcemy osiągnąć. Jeśli wodeczke do picia zaraz to nawet turbo fruit dadzą radę. Niestety jest coś za coś. Taki trunek jest owszem smaczny, ale nie doszukamy się w nim złożoności. Do starzenia warto robić destylat z pewną ilością przed i pogonów. Z czasem te śmierdzące frakcje nadają charakter destylatowi. Proces ten jeszcze bardziej widać w beczce dębowej, niźli przy chipsach czy szczapkach.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: ziemba12345 »

Nie wiem na jakich drożdżach musiał bym robić żeby nastaw przerobił w tydzień. U mnie norma to 1,5-2 miesiące. Winne biowiny szybciej tego nie przerobią. Z kega 100l wyszło mi 25l. Odbierane 70%-20% Niestety gotowane tylko z niewielką ilościa owoców bo szypułki bardzo wlew zatykały i zlałem sam płyn .Została jeszcze jedna 100 do przegotowania.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: michal278 »

Drożdże Turbo fruit, spokojnie przerabiajà do 2 tygodni max i to naprawdę duży max.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: ziemba12345 »

No tak, tylko kto używa drożdżaków turbo do owocówek.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: Emiel Regis »

Można, ale podwajając lub nawet lepiej potrajając ilość nastawu w stosunku do instrukcji. Z destylacją najlepiej poczekać, nie robić tego od razu po ustaniu oznak fermentacji.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: janik »

Ogólnie ujmując to jest duże nieporozumienie, jeśli ktoś stosuje tego typu drożdże i oczekuje dobrych efektów z fermentacji nastawu owocowego,to również dotyczy innych nastawów smakowych jak np. zbożówki.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: seneka »

Chciałem podzielić się malym spostrzeżeniem. Prawie rok temu przerobiłem winnogron. Dzisiaj przez przypadek otworzyłem zapomnianą butelkę. Po odkręceniu oniemiałem. Co ciekawe byla to już końcówka urobku sprawdziłem alko i wyszło że ma ok 40 vol. więc już późne ogony. Tyle że do butelki dodałem 2 suszone śliwki i płatki po sherry oloroso bardziej dla fanu niż do picia. Dałem specjalnie żonie powachać i też była zdumiona a nie pija mocnych alkoholi . Dodam że trunek nie był wogóle klasycznie dębiony. Mam też i taki i wypada blado przy tej butelce.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: ziemba12345 »

Destylat winogronowy bez dodatku czegokolwiek jest nijaki. Bynajmniej mój. Wyszedł smaczny bo coś do niego dorzuciłeś.
Co to znaczy klasycznie dębiony? Przecież piszesz, że z płatkami.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: seneka »

tak ale były to płatki albo wisniowe albo z beczki po sherry dokładnie nie pamietam ale te butelki z dodatkiem samego dębu nie mają takiego aromatu
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: ziemba12345 »

Ale to zawsze coś niż surowy destylat.

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: silvio2007 »

Panowie, przepraszam najmocniej.
Panie i panowie od dziś do środy w lydlu są winogrona białe po 4 złote.
Kupować, nastawiać, destylować i degustować.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: seneka »

Ja za miesiąc będę miał własne z własnego krzaczka także ten, po co przepłacać :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: ziemba12345 »

Jsk bym miał po 4zl kupować to bym zbankrutował. Przyjedź w październiku to Ci po 1zł sprzedam każdą ilość.

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: silvio2007 »

seneka25 pisze:Ja za miesiąc będę miał własne z własnego krzaczka także ten, po co przepłacać :D
Tacy to pożyją...... ale jak mówią w reklamie "nie można mieć wszystkiego"
ziemba12345 pisze:Jsk bym miał po 4zl kupować to bym zbankrutował. Przyjedź w październiku to Ci po 1zł sprzedam każdą ilość.
@ziemba12345 nie wiesz co czynisz hahahhahaha
Moja żona pracuje w lydlu i obdarowała mnie 50,5 kg tych oberwanych, pojedynczych, nie do sprzedaży.
Fakt, napracowały się dziewczyny, żeby mi to pozbierać i wyszło po 1,49.
Trzeba się cieszyć z tego co jest u mnie winogrona nie rosną niestety

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: ziemba12345 »

Nie no, pewnie że tak. Każdy kombinuje jak może. I bardzo dobrze.

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: silvio2007 »

Zrobiłem wczoraj nastaw z 50 kg winogron białych, wszytko przepuściłem przez maszynkę do mielenia mięsa.
Robiłem nastaw w/g przepisu z pierwszej strony.
Zastanawiam się jak będę przechowywać destylat, pomyślałem o kupnie świeżej beczki ale nie wypalanej, taka "zwykła" do wina.
Miał ktoś już doświadczenia z taką beczką?

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: ziemba12345 »

Nowa sie nie nadaje do przechowywania. Wiele razy było o tym pisane. Kup sobie lepiej dwie damy 5l albo balon.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2735
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: JanOkowita »

Do długotrwałego przechowywania nadają się bańki z INOX-u, np.takie: https://alkohole-domowe.pl/cat-pl-43-po ... -INOX.html
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 258 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: boxer1981228 »

Ale 400 za pojemnik to troszkę przesada. Już lepiej sobie kupić słoje szklane 15l z Biowinu.

Box
Awatar użytkownika

bohema.zaba
100
Posty: 125
Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: bohema.zaba »

Janku, a jak w takim metalowym naczyniu zachowuje się destylat, chodzi mi o starzenie.
Osobiście wolę kamionki z BIAŁEGO, przynajmniej destylat oddycha...
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: Pretender »

ziemba12345 pisze:Jsk bym miał po 4zl kupować to bym zbankrutował. Przyjedź w październiku to Ci po 1zł sprzedam każdą ilość.
Podtrzymujesz? Obrazek
Mieszkam w centrum PL, daleko? Pytam bo uwielbiam destylat z winogron.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: ziemba12345 »

Pretender pisze:
Podtrzymujesz? Obrazek
Mieszkam w centrum PL, daleko? Pytam bo uwielbiam destylat z winogron.
Jasne. Koło października będzie tego pełno za grosze. Biały i fioletowy. Powiedz tylko ile chcesz to sie zamówi.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: Pretender »

Jak daleko?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2735
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: JanOkowita »

@bohema.zaba
Mam w takim pojemniku INOX dwuletnią nalewkę na wiśniach i wszystko jest w porządku. Na pewno szkło jest tańsze, ale zdarza się że pęknie i wtedy jest słabo...
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: silvio2007 »

ziemba12345 pisze:Nowa sie nie nadaje do przechowywania. Wiele razy było o tym pisane. Kup sobie lepiej dwie damy 5l albo balon.
Specjalnie zapytałem o nie wypalaną. Wypalane od środka mam dwie i pomyślałem o wprowadzeniu być może nowych smaków do destylatu. O przechowywaniu w beczkach niewypalanych niewiele się pisze na forum.
Może ja leniwy albo niedowidzący jakiś jestem?

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: kwik44 »

Gdzieś czytałem - jest kilka destylarni w USA, które starzą żyto w beczkach nieopalanych. Ponoś Jerzy Waszyngton takie też produkował. Gdybając - taka beczka odda więcej "drewnianych" smaków. Nie będzie wanilii, słodkości, orzecha i innych tostowych/wypalanych smaków. Wypróbuj ;) Dasz nam znać co wyszło za kilka lat...

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 258 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: boxer1981228 »

JanOkowita pisze:@bohema.zaba
Na pewno szkło jest tańsze, ale zdarza się że pęknie i wtedy jest słabo...
Od 5 lat używam szkła do maceracji i przechowywania trunków i jeszcze się nie zdarzyło żeby coś pękło. Przecież z tym się nie biega tylko zalewasz stawiasz i zapominasz. A wydać 400 na pojemnik to lepiej sobie chyba 2 kegi 50l kupić :)

Box
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2735
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: JanOkowita »

@boxer1981228

Mnie też szkło nigdy nie pękło, ale kilku klientów sklepu już to spotkało - pękały balony szklane, w których trzymali wino. Być może przedtem je przelali wrzątkiem i stąd powstały naprężenia lub rysy.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: michal278 »

Mi walnęło 50l wina. Co to za odmiany winogron? Bo Bety za darmo bym nie brał.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: markus383 »

Robiliście koniak z Labruski?
Mi co roku obficie owocuje Beta. Na wino jest nie dobra(kwaśna), do jedzenia średnia. Może na destylat?
Tym bardziej, że w tym roku mam sprzęt.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: Pretender »

Ja bym robił, każdą ilośc.
Awatar użytkownika

siara76
50
Posty: 94
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 14:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: siara76 »

Czym przyprawić destlat?

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: kwik44 »

siara, beczką dębową najlepiej. Na minimum 5 lat...

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: michal278 »

Do destylatu nie przedostają się lisie posmaki to fakt, ale ja próbowałem z bety i z muscata. Porównanie to jak maluch i porsche... Na marginesie zbyt kwaśna na wino? Chyba żart. Wręcz wskazana silna kwasowości winogron, często wręcz z nią jest problem bo spada z czasem dojrzewania gron. Bete dyskwalifikuje posmak truskawki i skład chemiczny, ale to drugie przy przemysłowym przetwórstwie. kol. Siara nie koniecznie na 5 lat. Wszystko zależy od wielkości beczki. Przy klasycznej barell tak, ale przy np. 20 to rok będzie za dużo.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”