koncentrat soku jabłkowego do wyrobu Calvadosa
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 02:21
- Krótko o sobie: Czasem kieruję się tzw. zdrowym rozsądkiem - z różnym skutkiem.
- Ulubiony Alkohol: Metaxa-12 letnia.
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Witam forumowiczów,
pytanie jest proste, czy ktoś kupował koncentrat soku jabłkowego, do wyrobu Calvadosa,jakie są obecnie ceny tego towaru, czy łatwo go dostać i najważniejsze jaki był produkt finalny. Robienie soku sokowirówką jest szalenie czasochłonne jeśli się nie ma do dyspozycji profesjonalnej sokowirówki, o wydajności co najmniej 100- 200 litrów na dobę.
pytanie jest proste, czy ktoś kupował koncentrat soku jabłkowego, do wyrobu Calvadosa,jakie są obecnie ceny tego towaru, czy łatwo go dostać i najważniejsze jaki był produkt finalny. Robienie soku sokowirówką jest szalenie czasochłonne jeśli się nie ma do dyspozycji profesjonalnej sokowirówki, o wydajności co najmniej 100- 200 litrów na dobę.
Wszystko, co sprawia w życiu przyjemność, jest : tuczące i niezdrowe, albo niemoralne, albo nielegalne.
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 02:21
- Krótko o sobie: Czasem kieruję się tzw. zdrowym rozsądkiem - z różnym skutkiem.
- Ulubiony Alkohol: Metaxa-12 letnia.
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: koncentrat soku jabłkowego.
A po co z koncentratu jak jabłka w tym roku tanie jak barszcz? Na pewno więcej zabawy, ale efekt bez porównania.
Choć destylat z jabłek trzeba lubić. Ja go nie cierpię. Próbowałem robione calvadosy, którymi koledzy się zachwycali, a dla mnie to destylat nie do picia.
Lubię wszystkie inne destylaty owocowe, ale destylatu z jabłek już nawet nie chcę próbować. Nie mój smak i koniec.
Choć destylat z jabłek trzeba lubić. Ja go nie cierpię. Próbowałem robione calvadosy, którymi koledzy się zachwycali, a dla mnie to destylat nie do picia.
Lubię wszystkie inne destylaty owocowe, ale destylatu z jabłek już nawet nie chcę próbować. Nie mój smak i koniec.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: koncentrat soku jabłkowego.
Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki Nie próbowałeś jeszcze mojego, zobaczymy co powiesz w przyszłym rokuolo 69 pisze:Próbowałem robione calvadosy, którymi koledzy się zachwycali, a dla mnie to destylat nie do picia[...] destylatu z jabłek już nawet nie chcę próbować.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: koncentrat soku jabłkowego.
I mojego...
Już gdzieś wspominałem, że jabłka są niewdzięcznym tematem. Dużo zależy od sposobu fermentacji i nie przeciągania serca. Mnie jak na razie z mnóstwa prób z jabłkami udały się w miarę tylko dwa. Reszta to po prostu wyszło mydło. Ale za to jaki później wyszedł spirytus...
Już gdzieś wspominałem, że jabłka są niewdzięcznym tematem. Dużo zależy od sposobu fermentacji i nie przeciągania serca. Mnie jak na razie z mnóstwa prób z jabłkami udały się w miarę tylko dwa. Reszta to po prostu wyszło mydło. Ale za to jaki później wyszedł spirytus...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 02:21
- Krótko o sobie: Czasem kieruję się tzw. zdrowym rozsądkiem - z różnym skutkiem.
- Ulubiony Alkohol: Metaxa-12 letnia.
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: koncentrat soku jabłkowego.
Koncentrat zakupił dla mnie sokaar, pod koniec sezonu przerobowego (grudzień/styczeń), w cenie 10zł za litr. W litrze takiego koncentratu było ~930g cukrów, w tym ~900g cukrów fermentowalnych - testy przeprowadzałem osobiście. W tym roku zakup nie doszedł do skutku, mimo usilnej chęci zainteresowanych (ja i sokaar) na zakup takiego koncentratu .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.