Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
W koncentracie pomidorowym są witaminy b. potrzebne naszym drożdżom. Jest też w mniejszym stopniu traktowany jako pożywka przez nie. Polecam naturalny koncentrat, konserwowany benzosanem jest dużo trudniej przyswajalny przez nie. Co do smaku, to jest troszke inny i wnosi i wnosi inne nutki, ale pamietajmy
JAKI ZACIER TAKI DESTYLAT
A JAK DBASZ ( o zacier ) TAK MASZ
______________________________________________________________________ Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Ostatnio edytowano wtorek, 30 gru 2008, 22:46 przez mima, łącznie edytowano 1 raz
Czytałem gdzieś, że dolany koncentrat pomidorowy do zacieru poprawia smak. Probował ktoś z was ?
Caly czas uzywam jako podstawowy nastaw do psocenia. Wszyskie nalewki robie po destylacji i rektyfikacji cukrowki na koncentracie. Tylko woda, cukier, koncentrat, drozdze. Zima nie sprzyja innym kombinacjom a z tej mozna miec przerozne posmaki
Pozdr. Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
A powiedz nam, jakiego koncentratu używasz? Jakie proporcje dajesz? A może po prostu krok po kroku? Jakie i ile drożdży, wody,cukru,koncentraty i innych. Chętnie poczytamy.
______________________________________________________________________ Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Panowie ale ja to juz opisalem w jakims watku. Chodzilo mi wtedy o przedstawienie latwego, sprawdzonego i nie zniechecajacego nastawu dla poczatkujacych.
3,7L cieplej wody prosto z kranu 1kg cukru wsypany i wymieszany 5dkg (pol paczki) drozdzy babuni do kubeczka W ten sam kubeczek koncentrat z jednej malej puszeczki (sa takie male metalowe chyba 7dkg) rozmieszac az sie uplynnia i wymieszac z nastawem. Calosc miesci sie w butli po 5L mineralnej. Na butle woreczek foliowy z gumka recepturka i wsio. Calosc fermentuje ok tygodnia. Po tym czasie baling spada do -3, -4 Zostawiam jeszcze na ok 7 - 10 dni zeby sie sklarowalo i do bojlera wlewam tylko plyn bez osadu sciagajac go przez rurke. Psoce z reguly dwa razy.
Pozfdr. Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Ostatnio edytowano niedziela, 15 mar 2009, 23:25 przez Calyx, łącznie edytowano 1 raz
z tym koncentratem to dobra sprawa psoce wlasnie taki zacier (drugi w zyciu pierwszy 1410) i roznica w smaku i zapachu jest kolosalna, a w "kolece" czeka jeszcze z ryzu i rodzynek az sie boje pomyslec pozdrawiam Michal
W oczekiwaniu na pojemniki postanowiłem poszukać jakiegoś prostego przepisu na zacier no i zaczęły się schody bo liczba znalezionych przepisów jest ogromna i już się pogubiłem . W koncu jednak wybór padł na ten z pierwszej strony tego temetu autorstwa kolegi Calyx tylko coś mi tam nie pasuje masa drożdży bo pisze że dać 0,5 dkg (pół kostki) a przecież kostka to 100g czyli 10dkg więc połowa to 5dkg - jeśli się mylę to poprawcie
chciałbym uzyskać około 25-26l zacieru i po przeliczeniu wychodzi mi taki przepis 23l wody 6kg cukru 30dkg drożdży 45dkg koncentratu ( z tym, że chyba wezmę świeże pomidory i po obraniu ze skórek pogniotę więc odrazu pytanie czy tak można i ile tych pomidorów dać?)
jeśli coś źle przeliczyłem to liczę, że zwrócicie mi uwagę
chciałbym uzyskać około 25-26l zacieru i po przeliczeniu wychodzi mi taki przepis 23l wody 6kg cukru 30dkg drożdży 45dkg koncentratu ( z tym, że chyba wezmę świeże pomidory i po obraniu ze skórek pogniotę więc odrazu pytanie czy tak można i ile tych pomidorów dać?)
Wszystko się zgadza, chociaż ja jedną kostkę bym dołożył. Pomidory jak swieże to jeszcze lepiej. Kilogram.
Pomidory zawierają witaminy z serii H.
Ja bym sobie jednak odpuścil te witaminy i zamiast nich jak włożysz jedną, albo dwie paczki rodzynek to będziesz miał wszystkie witaminy i extra smak. koszt jednej paczki 2-3 zł.
Nie zapomnij dodać pożywkę i kwasek cytrynowy.
Mirek wyjaśnił wszystko, ja tyko dodam, że mały słoik 190g przecieru bez koserwantów to chyba więcej niż 1kg pomidorów, dużo taniej ipomidory z lata. Chyba wiesz jaka jest różnica. Ja do siebie stosuję zasadę: ucz się ucz, bo nauka to potegi klucz
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości