Koncentrat pomidorowy


Porozmawiajmy o poszczególnych częściach składowych zacierów.

Re: Koncentrat pomidorowy

Postprzez mima » Niedziela, 15 Mar 2009, 20:16

Ja dodawałem Koncentratu i byłem z niego
bardzo zadowolony, gdyż dawało się zauważyć,
wtedy lepszą pracę drożdży.
Ale od jakiegoś czasu zaczołem stosować
rodzynki i jestem z nich zadowolony jeszcze bardziej!

To mi wystarczy Bogdan,- dziekuję :kumple: :respect:
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
mima

 
Posty: 716


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Koncentrat pomidorowy

Postprzez mani51 » Niedziela, 15 Mar 2009, 22:21

witam

te rodzynki to mi nawet bardziej pasują, dziękuję za radę :)

Nie zapomnij dodać pożywkę i kwasek cytrynowy.


tylko ile czego?
kwasku to pewnie szczyptę czy jakoś tak bo coś mi się przypomina że gdzieś ktoś pisał. Tylko jaką tą pożywkę? Czy to wsio ryba? Nigdy tego w ręce nie miałem więc nie wiem z czym to się je. Znajomi to przeważnie cukier+woda+drożdże i nic poza tym, raz któryś wspomniał o pomidorach i rodzynkach ale myślałem że to dla uzyzkania jakiegoś smaku ale teraz już wiem że to dla drożdży żeby lepiej "pracowały"...czy ta pożywka to konieczna jest? Bo jeszcze nie namierzyłem żadnego sklepu w pobliżu z takim asortymentem a jechać 60km specjalnie po to nie bardzo mi się uśmiecha

pozdrawiam
Mariusz
Pozdrawiam
Mariusz
mani51

 
Posty: 61

Re: Koncentrat pomidorowy

Postprzez Calyx » Poniedziałek, 16 Mar 2009, 00:24

mani51 napisał(a):więc połowa to 5dkg - jeśli się mylę to poprawcie :)


Mani, oczywiscie masz racje co do gramowych przelicznikow.
Moj blad, wyedytuje pierwszy post i poprawie te dkg :)

Ja stosuje zwykly koncentrat pomidorowy, sprawdza sie w nastawach wysmienicie.
Eliminuje dodawanie kwasku i pozywek bo sam w sobie zawiera wszystko
co potrzebne do cudownej zamiany cukru w... (sam wiesz w co :) )
Nastaw zapycha jak tornado i w kilka dni jest gotowy do psocenia.
Co do prostoty przygotowania, to ten na przecierze - koncentracie
jest chyba najprostszy jaki znam. Bywalo, ze dodawalem tylko 1/3 paczki
drozdzy babuni a i tak wszystko zostalo przerobione.

Oczywiscie wszelkie kombinacje z rodzynkami i innym dobrem dodawanym
do nastawow sprawiaja radosc uzyskanych efektow i sa godne polecenia.


Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika
Calyx

 
Posty: 1051

Re: Koncentrat pomidorowy

Postprzez Qwet » Niedziela, 24 Sty 2010, 22:17

Robiłem wina i zaciery z wykorzystaniem pożywek DAF i Activit. Zwykły DAF (fosforan dwuamonowy) praktycznie nic nie dawał, nie wiem po co w ogóle go stosowałem. Activit już trochę pomagał, nawet nieznacznie skracał czas fermentacji w stosunku do DAF'u. Szukając nowego, bardziej skutecznego typu pożywki dla drożdży natknąłem się na ciekawą koncepcję - używanie koncentratu pomidorowego do zwiększania wydajności fermentacji. Wczoraj wieczorem nastawiłem 54 litry cukrówki z użyciem małego słoiczka koncentratu pomidorowego. Fermentacja ruszyła (pierwszy bąbelek) już po 10 minutach, a rozkręciła się na dobre po 2 godzinach. Teraz po jednej dobie BLG spadło o 8 stopni, a fermentacja ciągle przyspiesza. Jeszcze nigdy w całej swojej karierze winiarza i psotnika nie widziałem takiej burzy w rurce fermentacyjnej. Do wszystkich którzy wątpią w skuteczność koncentratu pomidorowego - szkoda pieniędzy na Activit, kupujcie koncentrat pomidorowy!! Daje 10 razy lepsze efekty, a kosztuje praktycznie tyle samo :) U mnie wystarczyło 200g koncentratu na 10kg cukru żeby rozpętać wojnę, ale niektórzy dają nawet 500g na 10kg cukru.

Jeszcze jedna rzecz - to nieprawda że nie ma sensu zaprawianie koncentratem drożdży typu T3 czy Coobra 24h. Po dodaniu odrobiny koncentratu fermentacja jest dużo szybsza ;)
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)
Awatar użytkownika
Qwet

 
Posty: 97

Re: Koncentrat pomidorowy

Postprzez Calyx » Poniedziałek, 25 Sty 2010, 15:07

Qwet napisał(a):...to nieprawda że nie ma sensu zaprawianie koncentratem drożdży typu T3 czy Coobra 24h. Po dodaniu odrobiny koncentratu fermentacja jest dużo szybsza ;)


Właśnie zakończyło się bulgotanie w dwóch pojemnikach fermentacyjnych.
Oba nastawy to 22L z 5kG cukru (obj. po rozpuszczeniu).
Do każdego z pojemników zadane 0,5 paczki drożdży T3.
W jednym dodatkowo dorzucony słoiczek (200g) przecieru pomidorowego.
Drożdżom T3 przecier chyba nic nie robi :) Oba fermentatory
w ciągu trzech dni skończyły bulgać na -4blg
Możliwe, że Coobra 24h. lepiej zapycha w obecności przecieru :)

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika
Calyx

 
Posty: 1051

Re: Koncentrat pomidorowy

Postprzez ewan » Poniedziałek, 1 Lut 2010, 20:22

Witam.
Jestem na forum parę dni i tylko czytam zadając sobie pytanie dlaczego dotąd byłem tak niemądry i jechałem na samych drożdżach babuni nic nie czytając na ten temat mając internet.
Mam pytanie do Calyxa odnośnie przepisu z 1 posta w tym temacie.
Czy te drożdże mieszasz tylko z koncentratem czy dodajesz wody? Czy po wymieszaniu od razu do wody z cukrem czy też trzeba odczekać? Chcę to dodać do nastawu który stoi 5 dni na 8 kg cukru 4 paczkach od babuni i dosypałem ok pół torebki od cukru śruty z pszenicy i jęczmienia w 40 litrowym balonie. (woda kranówa gotowana razem z cukrem)
Warto teraz coś dolać czy zastosować przecier następnym razem?
ewan

 
Posty: 77

Re: Koncentrat pomidorowy

Postprzez Calyx » Poniedziałek, 1 Lut 2010, 22:14

ewan napisał(a):Czy te drożdże mieszasz tylko z koncentratem czy dodajesz wody? Czy po wymieszaniu od razu do wody z cukrem czy też trzeba odczekać? Chcę to dodać do nastawu który stoi 5 dni na 8 kg cukru 4 paczkach od babuni i dosypałem ok pół torebki od cukru śruty z pszenicy i jęczmienia w 40 litrowym balonie. (woda kranówa gotowana razem z cukrem)
Warto teraz coś dolać czy zastosować przecier następnym razem?


Ewan :)

Jeśli pytasz o drożdże piekarskie, to rozkruszałem je do kubka z koncentratem
i mieszałem do "upłynnienia". Później od razu pakowałem to do rozpuszczonego
w wiaderku cukru, (woda ciepła kranówa bez gotowania).

Drożdży T3 nie rozpuszczam w osobnym pojemniku.
Cały cukier rozpuszczam na raz w pojemniku fermentacyjnym,
(woda ciepła kranówa bez gotowania),
wsypuję drożdże i mieszam tak długo aż znikną grudki.
Do T3 przestałem dodawać przecier, bo "szaleją" bez niego.

Jeśli Twój nastaw pracuje, to daj mu święty spokój :) swoje zrobi.
Następnym razem możesz kombinować wg uznania.

Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika
Calyx

 
Posty: 1051

Re: Koncentrat pomidorowy

Postprzez lupus1978 » Poniedziałek, 1 Lut 2010, 23:19

Witam,

Ostatnio zachęcony lekturą "koncentratu pomidorowego" zrobiłem tak :D
8 kg cukru rozcieńczyłem w wodzie, a że mam kubełek do fermentacji plastikowy o pojemności 30 litrów
to pozostawiłem ok. 10 centymetrów luzu. Wskaźnik pokazywał Blg ok.25
i dodałem 2 koncentraty z Lidla (pasteryzowane) każdy około 200 gramów.
Drożdzy babuni to z 11 kostek w waliłem. Postawiłem w bezpiecznym miejscu i.....
.... stworzyłem domowy gejzer :twisted:
i tak przez 2 dni piana mi wyciekała z kociołka.
Jak się fermentacja wyciszyła troszkę, to przykryłem wieczkiem z rurką do fermentacji i po
po 7 dniach (suma dni) mam ok. 9 blg. I w smaku zacieru czuć już MOC :D
Czekam jeszcze 6 dni i zobacze ile jest blg. Jak jest ok. to do dzieła :)

Powiedzcie mi prosze - czy tyle koncentratu na taką zacieru ilość to nie "przegięcie" ?

Efekty opisze po weekendzie
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
lupus1978

 
Posty: 88

Re: Koncentrat pomidorowy

Postprzez Calyx » Poniedziałek, 1 Lut 2010, 23:49

lupus1978 napisał(a):...czy tyle koncentratu na taką zacieru ilość to nie "przegięcie" ?


Ilość koncentratu OK ale ilość drożdży to niezłe przegięcie.
4 paczki to max. Cukru też za dużo. 20 blg to dobra gęstość.
W 25L nastaw wsypałbym nie więcej niż 5 - 6kg .
Przerabia też wtedy szybciej. 6-7 dni i gotowe.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika
Calyx

 
Posty: 1051

Re: Koncentrat pomidorowy

Postprzez lupus1978 » Poniedziałek, 8 Lut 2010, 21:34

No i po robocie :)
Pierwszy raz dodałem przecier pomidorowy efekt - lepiej niż zadowalający.
Lecz mam pytanie - destylatr ma ostry zapach.

Tak ma być?
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
lupus1978

 
Posty: 88

PoprzedniaNastępna

Wróć do Składniki zacierów

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Zabawa