Koncentrat pomidorowy

Porozmawiajmy o poszczególnych częściach składowych zacierów.

mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: mima » niedziela, 15 mar 2009, 19:16

Ja dodawałem Koncentratu i byłem z niego
bardzo zadowolony, gdyż dawało się zauważyć,
wtedy lepszą pracę drożdży.
Ale od jakiegoś czasu zaczołem stosować
rodzynki i jestem z nich zadowolony jeszcze bardziej!

To mi wystarczy Bogdan,- dziekuję :kumple: :respect:
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

mani51
50
Posty: 61
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 10:19
Krótko o sobie: Koala
Ulubiony Alkohol: jeszcze nie piłem ale chyba mój będzie najlepszy :P
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: świętokrzyskie
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: mani51 » niedziela, 15 mar 2009, 21:21

witam

te rodzynki to mi nawet bardziej pasują, dziękuję za radę :)

Nie zapomnij dodać pożywkę i kwasek cytrynowy.


tylko ile czego?
kwasku to pewnie szczyptę czy jakoś tak bo coś mi się przypomina że gdzieś ktoś pisał. Tylko jaką tą pożywkę? Czy to wsio ryba? Nigdy tego w ręce nie miałem więc nie wiem z czym to się je. Znajomi to przeważnie cukier+woda+drożdże i nic poza tym, raz któryś wspomniał o pomidorach i rodzynkach ale myślałem że to dla uzyzkania jakiegoś smaku ale teraz już wiem że to dla drożdży żeby lepiej "pracowały"...czy ta pożywka to konieczna jest? Bo jeszcze nie namierzyłem żadnego sklepu w pobliżu z takim asortymentem a jechać 60km specjalnie po to nie bardzo mi się uśmiecha

pozdrawiam
Mariusz
Pozdrawiam
Mariusz

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: Calyx » niedziela, 15 mar 2009, 23:24

mani51 pisze:więc połowa to 5dkg - jeśli się mylę to poprawcie :)


Mani, oczywiscie masz racje co do gramowych przelicznikow.
Moj blad, wyedytuje pierwszy post i poprawie te dkg :)

Ja stosuje zwykly koncentrat pomidorowy, sprawdza sie w nastawach wysmienicie.
Eliminuje dodawanie kwasku i pozywek bo sam w sobie zawiera wszystko
co potrzebne do cudownej zamiany cukru w... (sam wiesz w co :) )
Nastaw zapycha jak tornado i w kilka dni jest gotowy do psocenia.
Co do prostoty przygotowania, to ten na przecierze - koncentracie
jest chyba najprostszy jaki znam. Bywalo, ze dodawalem tylko 1/3 paczki
drozdzy babuni a i tak wszystko zostalo przerobione.

Oczywiscie wszelkie kombinacje z rodzynkami i innym dobrem dodawanym
do nastawow sprawiaja radosc uzyskanych efektow i sa godne polecenia.


Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Awatar użytkownika

Qwet
50
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
Kontakt:
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: Qwet » niedziela, 24 sty 2010, 21:17

Robiłem wina i zaciery z wykorzystaniem pożywek DAF i Activit. Zwykły DAF (fosforan dwuamonowy) praktycznie nic nie dawał, nie wiem po co w ogóle go stosowałem. Activit już trochę pomagał, nawet nieznacznie skracał czas fermentacji w stosunku do DAF'u. Szukając nowego, bardziej skutecznego typu pożywki dla drożdży natknąłem się na ciekawą koncepcję - używanie koncentratu pomidorowego do zwiększania wydajności fermentacji. Wczoraj wieczorem nastawiłem 54 litry cukrówki z użyciem małego słoiczka koncentratu pomidorowego. Fermentacja ruszyła (pierwszy bąbelek) już po 10 minutach, a rozkręciła się na dobre po 2 godzinach. Teraz po jednej dobie BLG spadło o 8 stopni, a fermentacja ciągle przyspiesza. Jeszcze nigdy w całej swojej karierze winiarza i psotnika nie widziałem takiej burzy w rurce fermentacyjnej. Do wszystkich którzy wątpią w skuteczność koncentratu pomidorowego - szkoda pieniędzy na Activit, kupujcie koncentrat pomidorowy!! Daje 10 razy lepsze efekty, a kosztuje praktycznie tyle samo :) U mnie wystarczyło 200g koncentratu na 10kg cukru żeby rozpętać wojnę, ale niektórzy dają nawet 500g na 10kg cukru.

Jeszcze jedna rzecz - to nieprawda że nie ma sensu zaprawianie koncentratem drożdży typu T3 czy Coobra 24h. Po dodaniu odrobiny koncentratu fermentacja jest dużo szybsza ;)
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: Calyx » poniedziałek, 25 sty 2010, 14:07

Qwet pisze:...to nieprawda że nie ma sensu zaprawianie koncentratem drożdży typu T3 czy Coobra 24h. Po dodaniu odrobiny koncentratu fermentacja jest dużo szybsza ;)


Właśnie zakończyło się bulgotanie w dwóch pojemnikach fermentacyjnych.
Oba nastawy to 22L z 5kG cukru (obj. po rozpuszczeniu).
Do każdego z pojemników zadane 0,5 paczki drożdży T3.
W jednym dodatkowo dorzucony słoiczek (200g) przecieru pomidorowego.
Drożdżom T3 przecier chyba nic nie robi :) Oba fermentatory
w ciągu trzech dni skończyły bulgać na -4blg
Możliwe, że Coobra 24h. lepiej zapycha w obecności przecieru :)

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)


ewan
50
Posty: 81
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2010, 17:19
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: ewan » poniedziałek, 1 lut 2010, 19:22

Witam.
Jestem na forum parę dni i tylko czytam zadając sobie pytanie dlaczego dotąd byłem tak niemądry i jechałem na samych drożdżach babuni nic nie czytając na ten temat mając internet.
Mam pytanie do Calyxa odnośnie przepisu z 1 posta w tym temacie.
Czy te drożdże mieszasz tylko z koncentratem czy dodajesz wody? Czy po wymieszaniu od razu do wody z cukrem czy też trzeba odczekać? Chcę to dodać do nastawu który stoi 5 dni na 8 kg cukru 4 paczkach od babuni i dosypałem ok pół torebki od cukru śruty z pszenicy i jęczmienia w 40 litrowym balonie. (woda kranówa gotowana razem z cukrem)
Warto teraz coś dolać czy zastosować przecier następnym razem?

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: Calyx » poniedziałek, 1 lut 2010, 21:14

ewan pisze:Czy te drożdże mieszasz tylko z koncentratem czy dodajesz wody? Czy po wymieszaniu od razu do wody z cukrem czy też trzeba odczekać? Chcę to dodać do nastawu który stoi 5 dni na 8 kg cukru 4 paczkach od babuni i dosypałem ok pół torebki od cukru śruty z pszenicy i jęczmienia w 40 litrowym balonie. (woda kranówa gotowana razem z cukrem)
Warto teraz coś dolać czy zastosować przecier następnym razem?


Ewan :)

Jeśli pytasz o drożdże piekarskie, to rozkruszałem je do kubka z koncentratem
i mieszałem do "upłynnienia". Później od razu pakowałem to do rozpuszczonego
w wiaderku cukru, (woda ciepła kranówa bez gotowania).

Drożdży T3 nie rozpuszczam w osobnym pojemniku.
Cały cukier rozpuszczam na raz w pojemniku fermentacyjnym,
(woda ciepła kranówa bez gotowania),
wsypuję drożdże i mieszam tak długo aż znikną grudki.
Do T3 przestałem dodawać przecier, bo "szaleją" bez niego.

Jeśli Twój nastaw pracuje, to daj mu święty spokój :) swoje zrobi.
Następnym razem możesz kombinować wg uznania.

Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)


lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: lupus1978 » poniedziałek, 1 lut 2010, 22:19

Witam,

Ostatnio zachęcony lekturą "koncentratu pomidorowego" zrobiłem tak :D
8 kg cukru rozcieńczyłem w wodzie, a że mam kubełek do fermentacji plastikowy o pojemności 30 litrów
to pozostawiłem ok. 10 centymetrów luzu. Wskaźnik pokazywał Blg ok.25
i dodałem 2 koncentraty z Lidla (pasteryzowane) każdy około 200 gramów.
Drożdzy babuni to z 11 kostek w waliłem. Postawiłem w bezpiecznym miejscu i.....
.... stworzyłem domowy gejzer :twisted:
i tak przez 2 dni piana mi wyciekała z kociołka.
Jak się fermentacja wyciszyła troszkę, to przykryłem wieczkiem z rurką do fermentacji i po
po 7 dniach (suma dni) mam ok. 9 blg. I w smaku zacieru czuć już MOC :D
Czekam jeszcze 6 dni i zobacze ile jest blg. Jak jest ok. to do dzieła :)

Powiedzcie mi prosze - czy tyle koncentratu na taką zacieru ilość to nie "przegięcie" ?

Efekty opisze po weekendzie
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: Calyx » poniedziałek, 1 lut 2010, 22:49

lupus1978 pisze:...czy tyle koncentratu na taką zacieru ilość to nie "przegięcie" ?


Ilość koncentratu OK ale ilość drożdży to niezłe przegięcie.
4 paczki to max. Cukru też za dużo. 20 blg to dobra gęstość.
W 25L nastaw wsypałbym nie więcej niż 5 - 6kg .
Przerabia też wtedy szybciej. 6-7 dni i gotowe.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)


lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: lupus1978 » poniedziałek, 8 lut 2010, 20:34

No i po robocie :)
Pierwszy raz dodałem przecier pomidorowy efekt - lepiej niż zadowalający.
Lecz mam pytanie - destylatr ma ostry zapach.

Tak ma być?
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: Calyx » poniedziałek, 8 lut 2010, 22:30

lupus1978 pisze:No i po robocie :)
Pierwszy raz dodałem przecier pomidorowy efekt - lepiej niż zadowalający.
Lecz mam pytanie - destylatr ma ostry zapach.

Tak ma być?


Ile razy psociłeś?
Jeśli to destylat z Twojego opisu parę postów wyżej,
to przy tak dużej ilości drożdży (i to w dodatku piekarskich),
psota może mieć nieciekawy zapach.
Proponuje oczyścić przy pomocy sody i perhydrolu
i przepuścić to przez rurki drugi raz.
Przefiltrować przez węgiel i na migdały :)

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)


lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: lupus1978 » poniedziałek, 8 lut 2010, 23:17

Puszczany był tylko raz.

Gdy przepuściłem przez węgiel smrodek znika ale i tak zrobie
jak mówisz - soda i na maszyne.

I nauką niech dla potomnych będzie - 11 kostek drożdzy babuni to przesada.
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.


weber29
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2009, 17:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: weber29 » środa, 17 lut 2010, 23:45

Witam .
Chciałem również podzielic się swoim spostrzeżeniem, co do dodawania przecieru pomidorowego do cukrówki.
Dodaję go z drożdzami T3 smak i zapach gotowej psotki rewelacja.
Pozdrawiam webi. :D

Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 373
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 15:51
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: Lothar von Luene » piątek, 19 lut 2010, 08:35

Chodzę sobie po sklepach i czytam koncentraty pomidorowe. Wszystkie które widziałem były z solą. Czy to nie przeszkadza?
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant

Awatar użytkownika

nokiapl
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 15 lut 2010, 21:04
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: nokiapl » czwartek, 18 mar 2010, 14:51

lupus1978 pisze:Witam,


.... stworzyłem domowy gejzer :twisted:
i tak przez 2 dni piana mi wyciekała z kociołka.

W takim przypadku polecam bieg do apteki i zakup espumisanu w saszetkach (granulki) wsypać ze 2 sztuki i po gejzerze

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: Kucyk » czwartek, 18 mar 2010, 20:33

...jest o tym nawet temat na foremce: problem-z-nadmiernym-pienieniem-sie-nastawu-t719.html
Obrazek أسامة بن لادن


penetrator3
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 30 maja 2010, 18:40
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: penetrator3 » wtorek, 13 lip 2010, 20:45

Lothar von Luene pisze:Chodzę sobie po sklepach i czytam koncentraty pomidorowe. Wszystkie które widziałem były z solą. Czy to nie przeszkadza?


Przerobiłem ich sporo, wszystkie były z solą. Nie zauważyłem żeby przeszkadzało, zdecydowanie pomaga :)

pozdrawiam p3

Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 373
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 15:51
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: Lothar von Luene » niedziela, 18 lip 2010, 12:07

W międzyczasie przetestowałem przecier pomidorowy i nie mam zastrzeżeń. Wyszedł mi niezły destylat, ale ponieważ nie chce mi się drugi raz go przepędzać i nie używam węgla aktywowanego, wolę kupić przecier śliwkowy lub jabłkowy, jest parę groszy droższy, ale działa podobnie i produkt końcowy ma lepszy aromat.

Siedzi mi gdzieś w głowie, że sól jest zabójcza dla drożdży i nie wiem skąd to mam, może się mylę.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant

Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Irlandia
Kontakt:
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: Lukstir » poniedziałek, 6 gru 2010, 01:48

Siedzi mi gdzieś w głowie, że sól jest zabójcza dla drożdży i nie wiem skąd to mam, może się mylę.


Mnie wydaje się że taka ilość soli jaka jest w koncentracie, nie zabije drożdży. Dlatego dodałem przecieru z tubki, Lidl, 97% pomidory i sól, ale ile tej soli jest, nie pisze.
Zwykły przecier 30% i pasteryzowany.
Cenowo nie wiem jak to się równa bo żona kupiła :)
Dzisiaj nastawiłem T3 z pół słoiczka czyli 100gr 30% i tyle samo z tubki i ... wszystko działa :klaszcze:
Porównajmy tylko sytuację gdy pieczemy chleb, sól dodajemy a ciasto rośnie, czyli drożdży ie zabija. Piekarzem nie jestem ale zauważyłem że tak jest.

Pozdro Lukstir
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir


rozrywek
1150
Posty: 1178
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Koncentrat pomidorowy

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 6 gru 2010, 05:08

Oczywiście że sól zabija drożdze, tylko w takiej ilości soli która jest zawarta w małym słoiczku + rozcieńczone z ok 25l płynu... bezprzedmiotowa dyskusja, walcie pomidorowy ile wlezie i już. Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Wróć do „Składniki zacierów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości