Kompoty z czerwonej porzeczki

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
patison
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 11 sie 2015, 17:29
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: patison »

Witam wszystkich.
Mam pytanie. Dzisiaj dostałem 11 słoików po 1 l kompotów z czerwonej porzeczki i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Chciał bym zrobić coś mocniejszego ale mam parę wątpliwości.
Te kompoty są zeszłoroczne ale mają niewielką ilość pleśni na wierzchu.
I tu pytanie czy da się coś z tego zrobić ?
Ile dodać wody i cukru do tych kompotów żeby było dobrze ?
Jakie drożdże dodać zwykłe winiarskie czy gorzelnicze ?
promocja
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kompoty z czerwonej porzeczki

Post autor: Kamal »

Szczerze jak z pleśnią to bym odrazu to wylał. I po kłopocie. ;)
Możesz (jak chcesz) zdjąć pleśń, wlać do fermentatora i dosłodzić do 25Blg. I drożdże winne. Najlepiej bayanus G995.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Kompoty z czerwonej porzeczki

Post autor: Pretender »

Jak już chcesz coś z tym robić, to zdejmij pleśń, zagotuj soki i .... dopiero robaczki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”