Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 17:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kompendium wiedzy
PostPostNapisane: wtorek, 5 lip 2011, 21:24 
Tematy: 3
Jestem od kilku dni na tym forum, a że moje zainteresowania nie ograniczają się tylko do tej dziedziny więc bywam również na innych forach hobbystycznych.
Rzeczywiście jest tutaj masa tematów, zagadnień, formuł bardzo ważnych dla naszego hobby, które niestety giną wśród gąszcza innych tematów, które nie są aż tak bardzo istotne.
Dział się rozrasta, tematów w nim przybywa i pewne ważne sprawy, zagadnienia, podpowiedzi, kalkulacje, wykresy, lądują na którąś kolejną stronę, przez co stają się trudne do odszukania przez nowo przybyłych forumowiczów
Dlatego proponuje utworzenie przy każdym dziale nad tzw. belką, działu pt. Kompendium wiedzy.
Administrator, moderatorzy, jako doświadczeni hobbyści i czytający wszystkie tematy, przenosiliby wszelkie wiadomości ich zdaniem mające bardzo ważne znaczenie dla istoty tematu poruszanego w danym dziale.
To są moje spostrzeżenia, czyli nowego forumowicza, który chce tutaj znaleźć wiedzę dla swojego hobby a z czasem dzielić się swoimi doświadczeniami z innymi

Półka Sveda IV - na 32 butelki winaPółka Sveda IV - na 32 butelki wina
Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł  
Promocja: 499,00 zł
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremWskaźnik zawartości alkoholu z termometrem
Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł  
Promocja: 9,99 zł
 Tytuł: Re: Kompendium wiedzy
PostPostNapisane: wtorek, 5 lip 2011, 22:20 
Tematy: 1
Jestem za ;) praktycznie przeczytałem prawie całe forum, ale jak w danym momencie potrzebuję pewnej informacji to czasami ciężko znaleźć, np. podana przez sir Kucyka instrukcja obsługi kolumny rektyfikacyjnej przy psoceniu owocówek znajduje się chyba na 6 stronie w temacie brandy dla początkujących. Pozdrawiam brać psotniczą

PostPostNapisane: środa, 6 lip 2011, 08:12 
Tematy: 136
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Już coś kombinujemy. :) Trochę jeszcze cierpliwości. :)

PostPostNapisane: środa, 6 lip 2011, 08:19 
I jeszcze powinienem dodać, że w takim dziale " Kompendium wiedzy " nie powinno się prowadzić dyskusji, żeby nie powstała tzw. sieczka, a zatem dostęp do pisania, umieszczania informacji, powinni mieć tylko administratorzy i moderatorzy.

PostPostNapisane: środa, 6 lip 2011, 08:32 
To się ma rozumieć. :)

PostPostNapisane: środa, 6 lip 2011, 20:53 
Tematy: 21
Jeżyk napisał(a):
I jeszcze powinienem dodać, że w takim dziale " Kompendium wiedzy " nie powinno się prowadzić dyskusji, żeby nie powstała tzw. sieczka, a zatem dostęp do pisania, umieszczania informacji, powinni mieć tylko administratorzy i moderatorzy.

Nowy Admin się szykuje...? :mrgreen:

Ps. Pomysł jest dobry :ok:

PostPostNapisane: środa, 6 lip 2011, 23:39 
Tematy: 21
Jeśli mnie pamięć nie myli to jest opracowywane Vademecum. Jednakże będzie to zbiór podstaw podzielony na rozdziały i w miarę czytelny dla początkujących, sam zaproponowałem takie dzieło do napisania. Przepraszam odbiegam od tematu. Dla osób początkujących jest to bezcenna pomoc, wiem z doświadczenia że odnalezienie danego problemu przy takim rozbudowaniu forum graniczy z cudem ( sam kiedyś nie wiedziałem jak i o co zapytać) ale............... podstawy jedno, a wiedza, wymiana doświadczeń to drugie, dlatego apeluję do pędzącej braci; nie idźmy na łatwiznę, wczytujmy się w tematy i jeśli naprawdę traktujemy to jako hobbyści to nie pożałujemy odrobinki czasu przed pc aby szerzej poznać temat, a jest naprawdę warto. Pozdrawiam.

PostPostNapisane: czwartek, 7 lip 2011, 16:24 
Tematy: 6
Jeśli mogę coś powiedzieć. To według mnie wystarczyłoby aby zrobić temat globalny, z takim ala FAQ, gdzie byłyby odnośniki do ważnych, przydatnych tematów (dyskusji) czy nawet do konkretnych postów. Wydaje mi się, że to by bardzo ułatwiłoby zdobywanie informacji. Czy nawet przypomnienia sobie pewnych rzeczy. Bo w zasadzie nie raz się coś przydatnego/praktycznego znajdzie, a potem to się traci w setkach mniej ważnych tematach.

A co miałoby się znajdować w tym FAQ to oczywiście decydowałoby szanowne grono władz forum.
P.S.
Już kiedyś myślałem nad tym, żeby to zrobić ale niestety moja wiedza teoretyczna i praktyczna w tej dziedzinie jest zbyt uboga żeby czymś takim się mierzyć.

Pozdrawiam, Dunkel

PostPostNapisane: piątek, 8 lip 2011, 08:06 
A może pomożecie? :)
Jakie linki od tematów znajdujących się na naszym forum powinny być w takim kompendium wiedzy? Czy w ogóle takie waszym zdaniem są?

PostPostNapisane: piątek, 8 lip 2011, 15:25 
NP. gdzieś widziałem podany w Exelu wzór na mieszanie alkoholu - moim zdaniem rzecz bardzo przydatna

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1