Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam szanowne grono "kapiącej braci" Postanowiłem powiększyć kolekcję sprzętu hobbystycznego o kolumnę uniwersalną. Za jednym zamachem wykonałem dwie, jedną dla kolegi z forum, drugą dla siebie. Kolega chciał Aabratka, do którego dołożyłem VM z chłodnicą Liebiga, moja to Bokakob z chłodnicą puszkową. Obie kolumny wykonane z KO, rura fi 60,3 części wypełnienie dzielone od strony KEG-a 40cm (fitting stoczony, bufor na rozprężenie par 3 cm, zmywak nierdzewny, 15 - 20 cm wypełnienia miedzianego z pociętej rurki fi 6, zmywaki wyjmowane na patentowym mocowaniu umożliwiającym wytrawienie miedzi po jakimś czasie).
Połączenie wywijką z kolumną zasadniczą 110 cm z pierścieniami centrującymi,
z buforami góra dół 2,5 cm i wypełnieniem zmywakowym. Głowice połączone wywijkami i chłodnice z rurki karbowanej DN 12, zakończonej nyplami 1/2". (Aabratek 2,5m na jednym rdzeniu - 35 cm długości, puszkowa 2,5 m rurki h -15cm na 3 rdzeniach).
Odejścia VM 3/4", chłodnice Liebiga: płaszcz wodny rurka 3/4" 50 cm, wejście wody 3/4" z zaworem kulowym, rdzeń 15 mm - 65 cm zakończony nyplem 1/4" do elektrozaworu E-ARC. Obie kolumny są przystosowane do sterowania E-ARC. Wejście czujników temperatur w głowicy i 40 cm poniżej góry wypełnienia. (Sterowanie elektrozaworem poprzez sterownik DC-20 Thermoplusa).
Obie mogą również pracować w trybie LM z wewnętrznym refluksem zaworowym. Głowica puszkowa ma dodatkowo wejście refluksu zewnętrznego umożliwiające pracę w "trybie kolegi Inżyniera" oraz podgląd momentu zalewania poprzez rurkę silikonową, docelowo będą wzierniki i w jednej i w drugiej.
Kolumny są łączone z KEG-em poprzez fittingi stoczone stożkowo centrujące dodatkowo powrót. Uszczelnienia z arkusza czystego silikonu medycznego 3 mm. Sprzęt jeszcze w fazie kompletacji. Mój KEG to 30l z wejściem na grzałkę 5/4" 2x 1,5 kW, zaworem spustowym 1/2", otworem wlewowym 1" z korkiem i wskaźnikiem poziomu zalania z rurki silikonowej. Jutro wstawię zdjęcia zbiornika. Opóźniły mi się dostawy grzałki i elektrozaworu... i nie mogę poskładać tego do kupy.
PS. Chciałem w tym miejscu podziękować koledze sverige2 za konsultacje merytoryczne dotyczące konstrukcji i cierpliwość. Dzięki Jarek.
W poprzednim poście nie pokazałem złożonej kolumny Bokakoba ze skraplaczem puszkowym i KEG-a więc uzupełniam ... :
Dzisiaj dojadą grzałki do tego KEG-a i elektrozawory do E-ARC. Kolejne postępy prac nad kolumnami i sterowaniem postaram się opisywać na bieżąco Oczywiście wszystko zrobione "własnemy ręcyma" .... ale powiem szczerze, jest przy tym tyle roboty, że ceny sprzętów przestały mnie szokować ...
PS @hexe ... jedna to będzie Twoja jak będziesz grzeczny ... i ... Ale żeś sobie walnął nicka Sławuś ...
jak rozwiązałeś kwestię spustu zawartości KEGa (wspawanie w dno) pozdr.
Normalnie w najniższy punkt dna nie da się wspawać bez podnoszenia KEG-a .... Przy dospawanym pierścieniu z podstawą są takie obłe wybrania na obwodzie (różne w zależności od KEG-a). Poniżej tej szczeliny wywierciłem otwór fi 25 najniżej jak można tak aby nie przeciąć do końca podstawy KEG-a. Następnie kątówką wyciąłem blaszkę podstawy od szpary do brzegów wywierconego otworu. Rurka 1/2" z dospawanym nyplem przycięta pod kątem 60-70st i pospawana na "rozwarte kolanko" (tak aby odstawić od KEG-a miejsce spawania do dna). Od strony KEG-a rurkę też należy podciąć pod kątem zgodnym z kształtem dna. W dnie otwór fi15mm (tak żeby rurka opierała się a nie wpadała do środka i voila ... można spawać ...
I jedna i druga kolumna będzie pracowała OK A "przekąsek" domowych Ci u mnie dostatek bo tym zajmuję się już ładnych parę lat, jak znajdę chwilkę to powrzucam małe co nie co w odpowiednie działy tego forum. Tak jak napisałem do pełni "domowego smaku" brakowało tylko porządnego sprzętu do destylowania wody żeby i herbatka była zdrowa
bwie napisał(a):
a może tak "jedno zdjęcie zamiast 1000 słów" albo dwa. pozdrawiam
Obiecane wykonane
Od dołu KEG-a
od przodu z wycięciem - tak łatwiej spawać tą powierzchnię styku
grzałki wkręcane w mufę 5/4" i wskaźnik rurkowy poziomu zalania
Króciec 1" z korkiem (uszczelka silikonowa) do zalewania KEG-a
Króciec 1" z korkiem (uszczelka silikonowa) do zalewania KEG-a
Taka drobnostka ułatwiająca żywot do mojego korka mam dospawane po bokach dwa kawałki pręta (tak ze 2 cm) przy gorącej aparaturze łatwiej się to odkręca w rękawiczce albo przez kawałek ścierki (nie trzeba szukać klucza) Widzę również, że czujnik do termostatu masz podłączany poprzez złącze typu "jack" ja u siebie zrobiłem na USB - zastanawiałem się czy chwilowe odwrotne podłączenie nóżek czujnika nie zrobi "kuku" termostatowi gdy np. będę musiał przepiąć czujnik.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości