Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
5.chłodnica z rurki karbowanej 6.na odejściu na razie zamontowany zawór kulowy i zaraz za nim opaska zaciskowa do precyzyjnej regulacji 7.dodatkowo zamontowana chłodnica szklana (żeby psota nie była gorąca)
Załącznik:
DSCN6577.JPG
Załącznik:
DSCN6583.JPG
PIERWSZE PSOCENIE nastaw 21,5l-17% (T-3) -po ustabilizowaniu kolumny na temperaturze 77,5 (15min) odebrałem przedgon 250ml zapach lekko zajeżdżał rozpuszczalnikiem zwłaszcza pierwsza 50-tka(ok 20ml/min) -zamknąłem odbiór i kolumna ustabilizowała się na temp. 78,1, tak wykapało 2,9 litra psoty 93-94%(jakieś 0,5l na 27min) -następnie temperatura wzrosła o 0,1-0,4 stopnia psota zaczęła kapać o lekko słodkim zapachu, tak odebrałem jeszcze 300 ml Tak więc rezultatem pracy jest idealnie przeźroczysta psota której po rozrobieniu z wodą do 40% i przeżarciu nikt nie był w stanie odróżnić od sklepowej wódki (była nią finlandia)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Oj z tego co się orientuje to przy tych wymiarach kolumny oraz wypełnieniu to po pierwsze powinno lecieć mocniejsze a po drugie więcej na godzinę jakieś 1,5-1,7l na godzinę i woltaż to te 95% winno być. Może za mało grzałeś?
______________________________________________________________________ Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.
Może masz racje bo grzałem dość ostrożnie a że nie wiedziałem jak szybko ma kapać ustawiłem bardzo wolny odbiór. Ale skoro tak mówisz następnym razem będę grzał mocniej i będę szybciej odbierał. Jak na pierwszą przygodę z psoceniem poszło mi i tak nieźle
No wynik 94% może być odchyleniem ale prędkość wydaje mi się ok. No może trochę szybciej się da ale 1.5- 1.7l/h to przesada optimum powinno oscylować w granicy 1l 50min. A co do voltów to może zły alkoholomierz albo trzeba dorzucić trochę wypełnienia
Nie wiem czy to może być przyczyną ale w kolumnie między wypełnieniem miedzianym a tym z ko jest dziura wysokości 10cm (zabrakło mi sprężynek), albo rzeczywiście to felerny alkoholomierz
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości