Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 16:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [RW] Kolumna Zygmunta
PostPostNapisane: piątek, 20 sie 2010, 16:33 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witam,
Chciałem już oficjalnie dołączyć do grona reflukserów- kolumną bawię się już czas jakiś, ale dopiero teraz wszystko zostało dopracowane.
Kolumnę kupiłem razem z kumplem- tzn on jedną i ja jedną. Miało to obniżyć koszty, niestety- spawacz na to nie wpadł, więc zapłaciliśmy normalną cenę :hmm:

Obrazek

Trochę szczegółów:
Kolumna jest rozbierana, część zasadnicza ma 95cm wysokości, na nią idzie głowica z siedmioma paluchami (33cm). Wypełnienie stanowią: siatka miedziana na spodzie oraz zmywaki z Lidla (1.99zł/ 3 szt) w ilości 260g zmywaków na litr wypełnienia. Jeden zmywak waży ok. 22g:

Obrazek

Zmywaki przed załadowaniem przeżyły mycie w zmywarce i wygotowanie.

Połączenie z kegiem 30l:

Obrazek

Jest to znany Wam już keg z KEGomatu, z umieszczoną w nim grzałką 1,5kW + regulator własnej konstrukcji.

Głowica:

Obrazek

W głowicy zlokalizowana jest sonda termometru elektronicznego.

Woda została podłączona od najniższego palucha. Poszczególne części kolumny są ze sobą połączone wywijkami 100mm, śrubami i uszczelkami silikonowymi. Uszczelki wykonałem samodzielnie (wg. zmodyfikowanego sposobu Calyxa), poprzez wyciapanie silikonu na posmarowane Castrolem dwie płyty CD i ściśnięcie ich ;)

Obrazek

UPDATE: Kupiłem w MCZ arkusze gumy silikonowej i nowe uszczelki wydziergam własnie z nich.

Długo nie mogłem wymyślić wygodnego podłączenia wody dla paluchów (chłodnica ma niezależny obieg zamknięty), ale w końcu się udało. Kupiłem 1,5m węża do prysznica i usunąłem metalową otulinę, po czym połączyłem ten wąż z wężem do gazu 10mm:

Obrazek

No i najciekawsze- wyniki. Po pierwszym gotowaniu wreszcie jestem w stanie uzyskać spirytus :). Mam samodzielnie wyskalowany alkoholomierz, więc chyba nie ma pomyłki ;)

Obrazek

Za niedługo powinna przyjść do mnie siatka miedziana w większej ilości, pójdzie na dno kolumny.

Kolumna oczywiście ma swoje ocieplenie, w postaci piankowej otuliny na rurę. Keg przy gotowaniu również staram się ocieplać.

Obrazek

Dla wygody chbya zamontuje sobie tez w nim termometr, będzie ułatwiał kontrolę procesu ;)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Tytuł: Re: [RW] Kolumna Zygmunta
PostPostNapisane: piątek, 20 sie 2010, 23:24 
Tematy: 21
No no, Zygmunt na Zm nieżle, gratulacje. Mam pytanko: dolny palec jest nieregularnie i niżej niż reszta, z czego to wynika i jaki ma cel?
ps: nie myślałeś o podłączeniu wody na szybkozłączkę miedzianą? krociec i złączki groszowa sprawa, chyba że złączka zmienia przepustowość.....

PostPostNapisane: sobota, 21 sie 2010, 00:49 
Szybkozłączki są ok (i tak mają większą średnicę od rury od prysznica), ale i tak przy nich trzeba jakoś kombinować z podłączeniem kranówy- albo przez perlator, albo przez taką nakrętkę jaką ja mam- więc wychodzi na to samo.

To, że dwa ZP są inaczej niż reszta wynika z tego, że nasz spawacz miał gotowe głowice na 5 paluchów, a my zażyczyliśmy sobie 7- i te dwa wspawał w rurę nie patrząc na rozmieszczenie innych.... Tak, czy siak- dają radę.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: niedziela, 22 sie 2010, 22:58 
Tematy: 51
Zygmunt, et tu, Brute?
Co za pomysł, żeby iśc w zimne palce? No, ale skoro działa, to gratulacje!
Ja moja przygodę z psocenien zacząłem od początku od refluksu. Moje pierwsze psocenie to było ponad 90%. Potem dopiero odkryłem śliwki.
Jaką średnicę ma Twoja kolumna, bo chyba nie napisałeś?
Pozdrowienia,
Pokręć.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: poniedziałek, 23 sie 2010, 09:45 
Wiem, wiem- archaik...
Ale paluchy są "V-kształtne", więc wszystko idzie na środek wypełnienia. Z resztą Kuc wykazał, że w kolumnach i tak nie występuje zjawisko ściankowania. Spiralą zyskałoby się trochę wypełnienia, ale tu między paluchy też wepchałem zmywaki, a w razie potrzeby można dołożyć dodatkowy segment rury (i chyba tak zarobię).
Jakby rezultaty były gorsze, zastanowiłbym się nad jakimiś kierownicami flegmy- ale na razie wszystko jest ok i nie muszę się martwić.
Kolumna ma fi wew. 50mm.

PostPostNapisane: poniedziałek, 23 sie 2010, 21:31 
Tematy: 8
A ja mam jeszcze jedno pytanko. Jaką średnice maja ZP :)

Ostatnio edytowano poniedziałek, 23 sie 2010, 21:35 przez Zygmunt, łącznie edytowano 1 raz
Zdania zaczynamy wielką literą.

PostPostNapisane: poniedziałek, 23 sie 2010, 21:35 
10mm.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1