VM jest, działa. Ale nadal mam problem z LM. Mam zbyt duże wachania temperatur. Kolumna stabilizuje się przy 90,4 i stoi jak dąb przy mocy 33% (2KW) ale nie chce opaść, sterowanie wodą nie zmienia odczytu. Ręcę rwały się do palnika ale może termometry są do bani. Jeszcze dzisiaj wyciągam wypełnienie, zmywaki potnę. Trochę je rozczapirzyłem i upchane może powodują zatykanie się oparów. Pozdrawiam
W systemie LM, stabilizację kolumny uzyskuje się regulując odbiór destylatu zaworkiem precyzyjnym. Miałem podobny problem przy pierwszym pędzeniu na kolumnie LM. Za dużo odkręciłem zaworek i temperatura po kilku minutach odbioru, gwałtownie zaczęła rosnąć do prawie 90*C, dopiero przykręcenie zaworka i odbiór w ilości ok. 0.8l/godz. ustabilizowało kolumnę i już do końca temp. była stała. Przeczytaj jak pędziłem pierwszy raz mini-still-lm-radiusa-pierwsza-destylacja-t3380.html Pozdrawiam
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Koledzy ja mam cały czas zakręcony zawór odbioru. Jak odkręcam temp. rośnie gwałtownie. Śmieszy mnie, że jak zamontowałem w pierwszej wersji zawór kulowy 3/8" temperatura stała przy 78,6 i to przy grzaniu 2000w na termostacie od bojlera. Nie mam pojęcia co jest grane...
Posty scalone.
Napisane: Pt mar 04, 2011 5:27 pm Witam, koledzy walczyłem z Heleną cztery dni. Wypełnienie ciąłem, zmniejszałem ilość, zwiększałem ilość, wymieniałem na nowe. Regulator znam na pamięć , regulowałem wodę i co? I nic 79,4 jak dąb. Od tej pory temperaturą idealną Heleny jest 79,4 st. Kupiłem na allegro dwa termometry po 15 zł i mam stratę. Błędnie wskazują odczyty. Dajcie jakiś namiar na coś dobrze wskazującego. Otrzymuję destylat z surówki 96% Ps. Jaką maksymalną wydajność godzinną otrzymaliście na waszych aparatach nie pogarszając jakości destylatu?
Nie wiem dlaczego nie ma mojego postu w miejscu gdzie być powinien. Kupiłem termometr TER 14 http://multisort.pl/product/5675.Panelo ... 150;C.html. Helena pracuje przy 78,2 - 78,3 st C. mogę ustabilizować w tych temperaturach. Strasznym błędem obarczeni są "biali poprzednicy" aż stopień różnicy i między sobą 0,4 st. Tylko powiedzcie mi koledzy z jaką prędkością odbieracie destylat na VM. Dwoje się i troje i mam odbiór na poziomie 0,6l/h. Nie wiem, może winna jest jednak chłodnica, a dokładniej jej mała średnica? No chyba, że macie podobną prędkość odbioru a nie sądzę Dzisiaj już chciałem zapchać górę kolumny by przyśpieszyć ale najważniejsze jest zdrowie Może istnieje jakiś wykład na temat prowadzenia procecu VM?
Panowie szlak mnie dzisiaj trafił jak mój zaworek iglicowy za 380 zeta szlak trafił. Broń Cię Bóg kupować zawór Ham-Let. Piękny zewnętrznie ale po gotowaniu 380 l nastawu jabłkowego padł. Uszczelnienie pod wpływem temperatury zalało iglicę, spiekł się więc próbowałem dziada ratować. Niestety ukręciłem iglicę podczas odkręcania i . Podsumowując Helena podniosła swoją wartość o 380 zł.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości