Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 16:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kolumna Vm/Lm pospawam TIG
PostPostNapisane: sobota, 26 lut 2011, 11:35 
Tematy: 4
Cześć. Jestem tu nowy i mam propozycję. Pospawam kolumnę TIG-iem za projekt, skompletowanie części i przygotowanie do spawania. Oczywiście za części zwracam koszty. Interesuje mnie hybryda systemów Vm/Lm. Umowa nie zawiera wytrawienia spoin. Jestem spawaczem amatorem i uważam że jakość moich spoin jest zadawalająca. Jakość wykonywanych spoin mogę przesłać na e-maila dla zainteresowanych propozycją. Keg 30 l i uszczelki silikonowe mam. Dla zapewnienia jakiegoś bezpieczeństwa umowy możemy ją sfinalizować na allegro chociaż lepiej by było załatwić to w realu. Jestem z okolic Łodzi. Zainteresowanych proszę o kontakt.

Tytuł: Re: Kolumna Vm/Lm pospawam TIG
PostPostNapisane: sobota, 26 lut 2011, 11:48 
Tematy: 9
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Nie bardzo rozumiem. Ktoś podrzuca Koledze dwa komplety do pospawania, za jeden Kolega zwraca koszty, a drugi oddaje pospawany?

PostPostNapisane: sobota, 26 lut 2011, 12:26 
Dokładnie tak.

PostPostNapisane: środa, 2 mar 2011, 11:19 
z powodu braku zainteresowania propozycją postanowiłem sam zrobić kolumne. A to kilka zdjęć z produkcji. Co wy na to?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: czwartek, 9 cze 2011, 17:09 
Czy kolumna już skończona?
Jeżeli tak, to jak działa - jakieś bliższe plany konstrukcji itp....

PostPostNapisane: czwartek, 9 cze 2011, 20:25 
Jeżeli mam być szczery, to nie wygląda to nawet jakby koło tiga stało :hmm:
Kiedyś, na sąsiednim forum, oglądałem fotki kolumny spawanej amatorsko transformatorówką elektrodami do nierdzewki - jakość spawów była zbliżona.
Opisz dokładniej proces spawania, średnice i kąt zaostrzenia elektrody, ilość i skład podawanego gazu i prąd spawania. Ta spawarka to typowy TIG czy inwerter z dokupioną rączką??
Wyczyść szlifierką spawy do równa i wytraw- na pewno wizualnie będzie się to lepiej prezentowało :ok:

PostPostNapisane: czwartek, 9 cze 2011, 21:10 
Tematy: 21
Na drugim zdjęciu od góry, widać jak byk, że to jest robione elektrodą. Jeśli chodzi o elektrodę to spaw jest nawet, nawet, ale wciskać komuś że to jest spaw Tig?

Chyba, że się mylę i jest to jakaś nowa technika, której nie znam. Też jestem amatorem i taki spaw nie wyjdzie Tig-iem choć byś wypił litr brymuchy. :pije:

Ostatnio edytowano czwartek, 9 cze 2011, 21:39 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
kosmetyka

PostPostNapisane: czwartek, 9 cze 2011, 21:11 
Spoina jest na pewno od TIG-a tylko za duży prąd i za wolno kładziona spoina dlatego wyszło jej tyle od środka. Osobiście uważam, że lepiej nie uzyskać pełnego przetopu niż narobić takich ciapków od środka :)

PostPostNapisane: poniedziałek, 15 sie 2011, 11:48 
Ok. Zacznę od początku. Dawno mnie nie było bo nie miałem czasu. Aparatura jeszcze nie skończona bo zmienił się trochę projekt i na razie nie mam czasu go skończyć. Spawy nie są najlepszej jakości to fakt. Jest to moje pierwsze spawanie tą metodą. Spawane tigiem Caddy Tig 2200i AC/DC z chłodzeniem wodnym uchwytu. Gaz osłonowy ARGON , elektroda 2 mm zaostrzona 90 stopni czubek lekko stępiony , prąd stały impulsowy 150/15 A.

A spoina od środka wyszła tak tragicznie bo nie był podawany gaz osłonowy.
I jeszcze pytanie czy takie rozwiązanie zdało by egzamin co by znacznie uprościło wykonanie kolumny.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1