Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Witam Panowie. Nareście ukończona została budowa moje kolumny z kwasówki. Kolumna nie była jeszcze używana bo potrzebuje tylko jedna redukcje, kilka złączek do chłodzenia i troche pracy kosmetycznej. keg: 30l ogrzewanie: grzałka UU 2000W + regulator max 3.5kw kolumna: 120cm ko średnica:60mm wypełnienie: miedź 30cm(narazie brak)+ 110cm zmywaki(narazie brak) głowica: 30cm ko + spirala12 zwojów fi 8 ko
Szukam jeszcze zaworka do lm-a, siatki miedzianej. pasty ANTOX, uszczelek silikonowych
Głowica wymaga jeszcze wytrawienia
Załącznik:
głowica1.jpg
Prośba do fachowców. Jak oceniacie robote mojego spawacza? Spawy półek miały przebarwienia które znikneły po przetarciu tym filcem pokazanym na zdjęciu.
Na głowice przygotowana jest już dennica ze spiralą (12 wojów fi8)
Załącznik:
głow2.jpg
Do wygiecia jest jeszcze języczek i trochę pracy przy usunięciu wycieków od spawania Półki nawet prostopadle zostały przyspawane. Nachodzą na siebie 6 mm.
edit 2. Rura od kolumny jest nadspawana na fitting od kega i posiada przewęrzenie 35mm. Dodatkowo zamierzam umieścić 2 zwęrzenia w kolumnie wykonane z wywyjki. Bufory wykonam z drutu. W tle dennica od głowicy.
Załącznik:
wywijka.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Szkoda że nie została zabezpieczona od środka. Spawy mocno poprzepalane. Do takiej średnicy powinno się podawać gaz formujący lub ochronny ok. 15 litrów. Do środka, oprócz palnika. Teraz zostaje Ci szlifowanie tam gdzie jest dojście. Całość wygląda dobrze
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Spawy są nie najlepszej jakości widziałem dużo lepsze, ale na dobrego spawacza ciężko trafić.Co do grzałki to mam pewne zastrzeżenia, jeżeli masz taką rurę to z tą mocą nie zalejesz kolumny i wyniki też będą marne.Proponował bym 4000w i regulator do 5kv
@Mossini. Jedna grzałka o mocy 2000w. nie pozwoli na prowadzenie procesu na pograniczu zalania. Przy kolumnie o tej średnicy, potrzebna jest, znacznie większa moc grzałek, tak jak podaje Wiking. Zalanie kolumny o takiej średnicy, w stanie startowym suchym, potrzebuje moc ok 3,5-3,7kw. a następnie po doprowadzeniu do progu zalania, trzeba będzie zmniejszyć moc do ok. 2.7kw. Margines mocy, pomiędzy zalaniem, a pograniczem zalania jest bardzo mały i wynosi tylko ok.10w. Konieczne jest zainstalowanie jeszcze jednej grzałki, niestety.
Nareszcie przetestowałem kolumnę. Troszkę błędów popełniłem i nie doróbki się zdarzyły. Urobek mierzyłem na alkoholomierzu z biowinu i pokazywał mi 97+(nie testowałem go jeszcze na polmoskim!) Cały proces trwał 40min+6.5h(rozgrzewanie+psocenie) Urobek 4l. Przez godzinę miałem temp. na głowicy 78.4 reszta to 78.5 Już zakupiłem jeszcze jeden termometr do zamontowania w kolumnie, bo nic nie widać na jednym co się dzieje w kolumnie.
Do ocieplenia jest jeszcze kolumna i keg. Cały czas grzanie działało na maxa. Przy 27 zmywakach i na grzałkach 2000 +1500 nie mogłem zalać kolumny.
Według mnie nacięcie płytki dolnej w taki sposób jaki Ty masz prowadzą do podciekania i ściankowania. Najlepiej, jak w płytce nacinamy czymś bardzo cienkim. W moim przypadku, jak robiłem testy, była to blacha miedziana 0,6mm i naciąłem ją nożyczkami. Ściankowania i podciekania nie było, a już Ci co mieli wyjapane rowy wkoło języczka, narzekali na podciekanie.
W mojej kolumnie poszedłem po rozum do głowy i zastosowałem rurkę powrotu dla refluksu fi 8. Obniżyłem/zmniejszyłem tym samym poziom jeziorka do minimum, a podciekania nie będzie na 100%.
Zmywaki potrzebują większą moc do zalania, ale może się uda po ociepleniu. Przydało by się te 500W więcej. Zalać można też inaczej, przez chłodnice wlać pół litra spirytusu tylko na chwilowo wyłączonych grzałkach tylko ostrożnie by się nie poparzyć bo lubi odbić.
______________________________________________________________________ "Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości