Witam wszystkich. Dzisiaj wreszcie dostałem przesyłkę z firmy Italinox. Jest tam dużo taniej niż w sklepie stacjonarnym w moim mieście (jak śpiewał zespół TLOVE "mieście Świętej Wieży" - dlatego chyba buduję "świętą wieżo-kolumnę"). Dla zainteresowanych podaje ceny, ponieważ musiałem kilkakrotnie wysyłać "mejle" z zapytaniem o ceny i trwało to kilka dni zanim wreszcie zrobiłem zakupy. rura 60,3x2 - 52 kołnierz wywijany 60,3x2 - 7,30 dennica 60,3x2 - 10,50 redukcja 60,3x33,7x2 - 18,70 końcówka do spawania 1" - 4,20 zaślepka 1" - 10,50 trójnik 1/2" - 9,40 końcówka do spawania 1/2" - 2,10 śrubunek 1/2" - 12,90 nypel 1/2" - 5,50 końcówka na wąż 1/2" - 7,80 Część artykułów pewnie nie użyję, lecz ze względu na niewysoką cenę, wolałem zamówić, niż czekać później na dostawę i płacić za transport. Sprzęt który będę budował to LM. Zostawię sobie możliwość podpięcia VM, lecz w późniejszym terminie. Zastanawiam się nad wyborem w głowicy płytek czy grzybka i chyba bardziej mi leży grzybek. Co o tym sądzicie? Poniżej zdjęcia moich zakupów i konstrukcja "świętej wieży"
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Uniwersalność ma polegać na tym że kolumna ma posiadać większość informacji które wyczytałem na forum. Przede wszystkim: - dualizm systemów LM i VM - możliwość pracy na "owocówkach" - możliwość zastosowania pierścieni rozdzielająco centrujących - budowa modułowa która pozwoli na rozbudowę i sprawdzanie różnych systemów - i wiele innych, o których jeszcze nie mam pojęcia Czytając to forum wyrobiłem sobie na razie tylko teoretycznie zdanie dotyczące różnych systemów i rozwiązań. Jako że chciałbym wszystko zbadać sam i chcę mieć aparaturę którą mogę dowolnie rozbudować i modyfikować. Jestem jak prawie każdy facet gadżeciażem, to również w tym nowym dla mnie hobby chciałbym zastosować dużo rozwiązań zaczerpniętych z forum. W docelowym systemie chce mieć wszystko sterowane komputerem(takie zboczenie zawodowe - moim akwarium też steruje komputer). Jako że fundusze mam ograniczone to poszczególne systemy i rozwiązania muszę dołączać po trochu. Na tym ma właśnie polegać ta uniwersalność.
Wskazane przez kolegę punkty , nie dają absolutnie podstawy do nazywania tej kolumny "uniwersalną" Na chwilę obecna jest to najzwyklejsza kolumna typu LM.
Kiedyś w przyszłości może się taką stanie jeżeli uzupełni ją kolega o kilka brakujących elementów, które dawałyby możliwość nazywania jej kolumną"uniwersalną" a jest ich jeszcze kilka. Warunek podstawowy to możliwość błyskawicznej zmiany kolumny na Potsilla, i Strippera. jest jaszcze kilka innych rzeczy których w opisie brak.
Życzę koledze nie ustawania w dążeniu do wykonania kolumny uniwersalnej, ale dopiero taką się ona stanie, kiedy otrzyma wszystkie brakujące elementy łącznie z E-ARC.
Na razie to tylko ładny ambitny projekt, ale przy odrobinie uporu i wdrożeniu poprawek i uzupełnieniu o brakujące elementy mający w przyszłości szansę stania się kolumną uniwersalna.
Na zasadzie projektów i przyszłościowych wyobrażeń, każdy posiadacz Potstilla, Aabratka czy LM-a, miałby prawo nazywania go kolumną uniwersalną.
Życzę koledze nie ustawania w dążeniu do wykonania kolumny uniwersalnej, ale dopiero taką się ona stanie, kiedy otrzyma wszystkie brakujące elementy łącznie z E-ARC.
Czytam to już w kolejnym poście. Piszesz do uzyskania VM konieczne jest E-ARC. Dla mnie jest to zaledwie sterowanie. Owszem, bardzo dobre, pomocne, podnoszące jakość wyrobów i wydajność. Ale dalej sterowanie. Czy naprawdę uważasz że bez E-ARC system VM jest niemożliwy? Że nie będzie działał?
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Wskazane przez kolegę punkty , nie dają absolutnie podstawy do nazywania tej kolumny "uniwersalną" Na chwilę obecna jest to najzwyklejsza kolumna typu LM.
Oczywiście masz rację, ale od czegoś trzeba zacząć.
sverige2 napisał(a):
Kiedyś w przyszłości może się taką stanie jeżeli uzupełni ją kolega o kilka brakujących elementów, które dawałyby możliwość nazywania jej kolumną"uniwersalną" a jest ich jeszcze kilka.
Gdybyś był tak uprzejmy i napisał jakich brakujących elementów brakuję, to będę wdzięczny i dołącze to do projektu.
sverige2 napisał(a):
Na zasadzie projektów i przyszłościowych wyobrażeń, każdy posiadacz Potstilla, Aabratka czy LM-a, miałby prawo nazywania go kolumną uniwersalną.
Masz rację, jednak to dział "Projekty aparatur" i taki projekt właśnie tu umieściłem. Chce na początek zrobić LM, bo już nie mogę się doczekać "efektów" działania sprzętu. Dalsze modyfikacje będę przeprowadzał po pierwszych destylacjach. Umieszczenie tego tematu w tym dziale, pomoże w projekcie uniwersalnego sprzętu, mam nadzieję że z Waszą pomocą.
rybka34 napisał(a):
Zastanawiam się nad wyborem w głowicy płytek czy grzybka i chyba bardziej mi leży grzybek. Co o tym sądzicie?
Poproszę o Wasze opinie, bo chciałbym dać projekt do spawacza.
Jak wolisz- chodzi o małe jeziorko. Grzybek jest zwykle bardziej skomplikowany w budowie, płytki są dużo prostsze i tańsze.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Jeziorko będzie, czy na grzybku, czy na płytkach można go zredukować stosując zewnętrzny refluks. Końcówka nyplowa do VM z duża wystarczy 3/4" Albo zaraz za nią redukcja jeszcze przed zaworem to i zawór będzie tańszy.
______________________________________________________________________ "Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
@Wald. Nigdy nie pisałem i nie piszę, czegoś takiego że do otrzymania i budowy systemu VM, potrzebne i konieczne jest również E-ARC. VM to po prostu system odbioru par destylat. E-ARC to elektroniczne usprawnienie i zoptymalizowanie tegoż systemu. To dwie całkowicie niezależne i różne od siebie rzeczy. VM to jedno, a E-ARC to drugie. Piszę tylko zawsze, i podkreślam to z cała mocą że. Odbiór destylatu 96.5% o dobrej jakości, poprzez wyjście VM, w ilościach 2.5-3.0 litra na 1 godzinę, bez zastosowania E-ARC jest najzwyczajniej nie możliwe. Ale podkreślam to również po raz kolejny, że system VM i E-ARC to były, są i pozostaną, dwie zupełnie różne rzeczy. Kto chce może sterować ręcznie, i odbierać ok. 1.1 litra na godzinę.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości