Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Minął jakiś czas..., ale prace zmierzają już ku końcowi Kolumna jest już pospawana i mam zrobione wszystkie drobne duperelki. Nie jestem tylko pewien jak zamontować sondę od termoregulatora w wypełnieniu?
Załącznik:
regna.jpg
Jak widać na zdjęciu, kształt jest trochę nietypowy. Czytając Forum spotkałem się z opiniami, że powracająca flegma może wychładzać sondę i powinna być ona umieszczona w rurce. Tylko czy nie wpłynie to znacząco na opóźnienie odczytu Łatwiej by mi było umieścić sondę bezpośrednio w wypełnieniu. Czy powracająca flegma naprawdę ma taki wpływ na odczyty temperatury?
Zamieszczam też zdjęcia:
Mojej nowatorskiej ramki umożliwiającej zamontowanie kolumny na coca-cola kegu, która okazała się znacznie lepszym pomysłem niż przypuszczałem. Przyznam szczerze, że zaczynałem mieć wątpliwości i rozważałem wykorzystanie pomysłu Calyxa.
Calyx napisał(a):
Kiedyś miałem pomysł aby uciąć całą górę pod gumowym kołnierzem i dospawać dwa duże pierścienie skręcane śrubami z uszczelką pomiędzy.
Oczywiście pierwsze psocenie zweryfikuje ten pomysł, ale przyznam nieskromnie, że mam 99% pewności co do tego rozwiązania - stabilność, szczelność, wygoda
Załącznik:
P1020186.JPG
Załącznik:
P1020189.JPG
Ramka/tablica z termometrami na której wykonanie straciłem znacznie więcej czasu niż można by było przypuszczać.
Załącznik:
P1020191.JPG
Zestaw przygotowany do montażu. W rzeczywistości polerowane elementy wyglądają całkiem przyzwoicie. Niestety flash aparatu był bezlitosny.
Załącznik:
CM E-ARC zestaw.jpg
Pozdrawiam - kobe
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Quo vadis pszczółko?
Witam forumowiczów. Pomimo tego, że kolumna od blisko dwóch miesięcy jest już w użyciu, dopiero teraz zebrałem się do zrobienia zdjęć (lenistwo oraz czerpanie korzyści z posiadania nowego sprzętu ).
Załącznik:
kobe - CM E-ARC.jpg
Kolumna sprawuje się znakomicie. Od początku do końca procesu 96%. Spory udział w tym wyniku ma E-ARC którego sprawne działanie zawdzięczam umieszczeniu dodatkowego zaworka precyzyjnego za elektrozaworem. Dzięki temu wyeliminowałem problem z destabilizowaniem procesu/spadkiem temperatury na głowicy. Po otwarciu zaworu odbiór minimalnie zwalnia, ale temperatura na głowicy nie zmienia się nawet o 0,1C.
Załącznik:
CM E - ARC 2.jpg
Mocowanie do kega też bardzo dobrze się sprawdziło. Połączenie jest szczelne, stabilne i łatwe w demontażu.
Załącznik:
mocowanie do kega 2.jpg
Załącznik:
04.jpg
Załącznik:
05.jpg
Szczegóły budowy oraz proces psotyfikacji wkrótce opiszę w nowym temacie w dziale "galeria".
Jak wcześniej pisałem planuję też budowę VM-LM z E-ARC (nawet mam już skompletowane podstawowe elementy), ale ten sprzęt sprawuje się tak dobrze, że odwlekę to jeszcze kilka miesięcy.
Pozdrawiam psotniczą brać - kobe
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Quo vadis pszczółko?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości