Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Udało mi się zdobyć trochę miedzi i postanowiłem zobaczyć co z tego wyjdzie. Połączenia nie będą lutowane, o ile nie zmusi mnie do tego sytuacja. Chodzi o łatwość przechowywania. I teraz pytanie.
Czy to coś miedziano-teflonowe ma sens, czy od razu planować lutowanie?
Czy ktoś gwintował takie rurki?
Załącznik:
IMG_1357.resized.JPG
Załącznik:
IMG_1355.resized.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
Czego nie chcesz lutować? KO czy miedzi? U mnie przy miedzianej rurze sprawdza się połączenie teflon+silikon+nity. Lutowanie do KO może być wredne (zapytaj Łukasza, hihi), ale sama miedź lutuje się bardzo łatwo.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
szwistaq Jeżeli nie chcesz lutować rury, to połączenie na teflon będzie idealne. W mojej kolumnie każda część - rura z wypełnieniem, głowica, odcinek skraplacza - połączona jest na teflon na wcisk (delikatnie) i sprawdza się znakomicie. Żadnych nieszczelności nie zanotowałem, a w każdej chwili mam możliwość rozebrania kolumny i dokładnego wymycia. Teflon nie zmienił też smaku produktu końcowego.
Załącznik:
kolumienka5.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
No lutowaniem miedzi do stali to się jeszcze nie poddałem. Sprawdzę jeszcze map/pro gras i srebrny lut. Co do reszty połączeń to radius mnie pocieszyłeś. Jedyne co mnie martwi, to proste złączki mam po obcięciu kolanka i nie dają one dużej powierzchni ścisku. Jutro dospawam dłuższy rękaw do połączenia klampowego, więc o spód się nie będę martwił.
Mam takie pytanie, Z dostępnym w moim schowku materiałów, mam gotowy zawór kulowy na 1/2 cala, czyli pasuje mi założyć wyjście par 15mm i chłodnice płaszczową o tej samej średnicy wewnętrznej. Tak się składa, że zawór kulowy jaki posiadam ma ten sam gwint co złączka zaciskowa na 15mm, wiec wystarczy wkręcić jedno w drugie. Ewentualnie mogę zrobić redukcję przed zaworem z 22 na 15. Jak bardzo może mi to ograniczyć prędkość odbioru ?
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
Nie powinno ograniczyć ci wcale. W kolumnach z systemem CM - a chyba taką chcesz zrobić - wylot par z kolumny i wlot tychże do chłodnicy szklanej, ma z reguły 10-14 mm i to jest optymalna średnica.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Dokładnie, na razie chciałem poprzestać na VM, może potem polutuje półeczki do przegonów. Gdzieś wyczytałem, że za mała średnica poboru par może spowolnić odbiór destylatu.
Ale tą kolumnę mogłeś podeprzeć - a nie dawać do potrzymania synowi/wnuczkowi (nie wiem) - pójdzie zdjęcie w świat - i MO Cię namierzy - albo gorzej p. Przedszkolanka - i dadzą Ci wyrok w zawiasach za demoralizacje albo rozpijanie nieletnich
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości