Kolumna szklana - Alienqssak
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
To się nie uda. Nie wiesz, o czym piszesz. Nie da się utrzymywać temperatury zacieru 78,3C- to znaczy da się, ale nie znaczy to, że będzie ciekł spirytus. 78,3 to temperatura wrzenia CZYSTEGO alkoholu, a nie jego wodnego roztworu. Tak, że regulacja termostatem niestety nic tu nie da...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 12:02
Re: kolumna rektyfikująca
Hmm, rozrywek nie wiem o co ci chodzi, ale okej. Nie jestem jakimś znawcą, ale wiem że moja aparatura nie jest najgorsza i czy ma reflux czy nie ja jestem zadowolony. .
Przesyłem kilka zdjęć mojej maszynki.
Przesyłem kilka zdjęć mojej maszynki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 12:02
Re: Kolumna szklana - Alienqssak
Co masz na myśli nie uzyskam spirytusu Hmm przy temp. 78.8 st.C w oparach wychodzi mi czysty płyn 93% nie śmierdzący. Może i to nie jest spirytus ale jest dobry.
To teraz z innej beczki.
Czym jest reflux?? Możecie mi przytoczyć jakąś pomoc naukowa. Jestem wschodząca gwiazdą w tym temacie początki mam za sobą teraz się uczę od innych.
Jeszcze kilka zdjęć których zapomniałem przesłać wcześniej
To teraz z innej beczki.
Czym jest reflux?? Możecie mi przytoczyć jakąś pomoc naukowa. Jestem wschodząca gwiazdą w tym temacie początki mam za sobą teraz się uczę od innych.
Jeszcze kilka zdjęć których zapomniałem przesłać wcześniej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 228
- Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 21:16
- Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna szklana - Alienqssak
Na początek poczytaj: http://alkohole-domowe.com/destylat/des ... ktyfikacja masz tu dokładnie opisane metody pędzenia w tym również co to jest reflux.
Co to znaczy, że nie uzyskasz spirytusu? Dokładnie to co napisał Ci Zygmunt.
Dodatkowo polecam zerknąć np. na sprzęt Kucyka.
Aha w jakiej temp. sprawdzasz alkohol? Czy odbierasz przedgony i pogony? I jakie tempo masz odbioru?
Chcesz powiedzieć, że na tym termometrze masz podziałkę dziesiętną?
Jak robisz fotki to nie dawaj lampy błyskowej, bo nie widać co tak naprawdę kryje Ci się w tej kolumnie.
Co to znaczy, że nie uzyskasz spirytusu? Dokładnie to co napisał Ci Zygmunt.
Dodatkowo polecam zerknąć np. na sprzęt Kucyka.
Aha w jakiej temp. sprawdzasz alkohol? Czy odbierasz przedgony i pogony? I jakie tempo masz odbioru?
Chcesz powiedzieć, że na tym termometrze masz podziałkę dziesiętną?
Jak robisz fotki to nie dawaj lampy błyskowej, bo nie widać co tak naprawdę kryje Ci się w tej kolumnie.
Pozdrawiam Aga
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 12:02
Re: Kolumna szklana - Alienqssak
Z tego co przeczytałem i zobaczyłem na zdjęciu Kucyka oraz na filmie nie wiem ale wydaje mi się ze moja aparatura ma reflux wewnętrzny (Przyjrzyjcie się zdjęcią).
Tempo odbioru to średnio 1 kropla na 1 sekundę.
Termometr widoczny na zdjęciach.
Alkohol sprawdzam na koniec destylacji alkoholomierzem.
Posty scalone- proszę używać opcji "edycja"- biała kartka z ołówkiem po prawej stronie postu na dole.
Aha mam takie pytanie ja pilnuje temp.78.8 w oparach jakiś metr od kotła takim sposobem uzyskuje 1 krople na sekundę. Znalazłem post w innym temacie o tym jak jakiś kolega otrzymał 9l w 6h o mocy 95%. Chodzi tu o temp płynu czy oparów??
oto ten temat
http://alkohole-domowe.com/forum/temper ... -t660.html
Tempo odbioru to średnio 1 kropla na 1 sekundę.
Termometr widoczny na zdjęciach.
Alkohol sprawdzam na koniec destylacji alkoholomierzem.
Posty scalone- proszę używać opcji "edycja"- biała kartka z ołówkiem po prawej stronie postu na dole.
Aha mam takie pytanie ja pilnuje temp.78.8 w oparach jakiś metr od kotła takim sposobem uzyskuje 1 krople na sekundę. Znalazłem post w innym temacie o tym jak jakiś kolega otrzymał 9l w 6h o mocy 95%. Chodzi tu o temp płynu czy oparów??
oto ten temat
http://alkohole-domowe.com/forum/temper ... -t660.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Kolumna szklana - Alienqssak
Kolumna rektyfikacyjna z refluksem wewnętrznym jest wyposażona w skraplacz (dodatkową chłodnice), który jest w stanie zawrócić skroplone opary do ponownego odparowania. Refluks zewnętrzny zawraca skroplony urobek do kotła z chłodnicy głównej.
Skoro fachowcy mówią Ci że masz pot-still`a z deflegmatorem, to go masz. Wiemy (w przeciwieństwie) o czym piszemy. Czytaj forum bo wiedza jest tu ogromna.
Stabilizuje się opary do odbioru. Woda, z wyższą temperaturą wrzenia, jest zawracana do kotła, a alkohol który w około 78,3 jeszcze się nie skropli przepuszczamy do chłodnicy. To jest stabilizacja. Temperatura w kotle, we wszystkich aparatach jest zmienna, zależna od składu (zawartości alkoholu). Na jej podstawie można określić ile zostało do końca.
Jak to pozamieniałeś? Tego nie zgadnę. Gdzie to wynalazłeś? Kto i gdzie takie głupoty szerzy.
Skoro fachowcy mówią Ci że masz pot-still`a z deflegmatorem, to go masz. Wiemy (w przeciwieństwie) o czym piszemy. Czytaj forum bo wiedza jest tu ogromna.
Stabilizuje się opary do odbioru. Woda, z wyższą temperaturą wrzenia, jest zawracana do kotła, a alkohol który w około 78,3 jeszcze się nie skropli przepuszczamy do chłodnicy. To jest stabilizacja. Temperatura w kotle, we wszystkich aparatach jest zmienna, zależna od składu (zawartości alkoholu). Na jej podstawie można określić ile zostało do końca.
Jak to pozamieniałeś? Tego nie zgadnę. Gdzie to wynalazłeś? Kto i gdzie takie głupoty szerzy.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!