Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam. Zbudowałem kolumnę ze słoików. Jak ją budowałem stawiałem ją na zwykłym garnku lecz gdy kupiłem szybkowar pojawił się problem. Zacisk w szybkowarze przeszkadza mi w postawieniu kolumny ponieważ stelaż zawadza za zacisk więc postanowiłem kolankami obejść to. Zdjęcia wszystko wyjaśnią. Pytanie czy takie obejście kolankami nie zakłóci pracy kolumny czy czegoś podobnego? Z góry dziękuje za porady. Pozdrawiam szeyker89
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Warto Ci przy tak małym garnuszku bawić się z kolumnami? Nie lepiej kupić keg 30l. Przecież ilość nastawu do gotowania w takim małym szybkowarze jest naprawdę mała. Nie wiem czy te kombinowania ma sens i czy nie robisz sobie niepotrzebny kosztów zamiast od razu zrobić jak się należy.
Dziękuje za cenne uwagi ale mnie interesuje na razie mała produkcja. Ale pytałem o coś innego. Czy zastosowanie kolanek (patrz schemat) będzie w porządku ???
@szeyker89 Jeżeli średnica kolanek będzie za mała to powracająca flegma może mieć problem z przepłynięciem do garnka i na dole będzie się kolumna zalewała . Kup kolanka 45 stopni jak największej średnicy wewnętrznej (miedziane do lutowania są najcieńsze) i już będzie lepiej Pozdrawiam.
Roberts - kolanka 1/2 cala nierdzewki, czy wystarczy??? Nie pamiętam jaka średnica wewnętrzna. Jutro podam.
Markizpucek - Nie ma sprawy. Jak ukończę to podam. Nawet jej nie testowałem więc nie wiem czy w ogóle będzie spełniać swoją rolę, ale jak tylko ją dokończę i przetestuje to na pewno przedstawię schemat, a to już nie długo. Jestem ku końcowi. Sylikon na łączeniach słoików schnie. W poniedziałek przeprowadzę test. Pozdrawiam...
@szeyker89 1/2" to 10mm wewnętrznie z miedzi 15mm to wewnętrznie ponad 13mm. Co tu dyskutować jak ja nie mogę się doczytać jaka masz średnicę słoików. Czym większa średnica kolumny tym większe połączenie z kotłem. Pozdrawiam.
Za małe. Będzie zalewać. Skoro brak miejsca na centralne, duże wyjście z kotła, zrób dwa mniejsze. Coś takiego.
Załącznik:
słkol.jpg
2x2/1 wystarczy. I oba proste. Kolanko na wejściu w kolumnę nie ma już znaczenia. Możesz dla równowagi (środek ciężkości) rozłożyć mocowania do pokrywy po dwóch stronach dźwigni zaciskającej.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Czyli kolanka 3/4, a nie 1/2 cala. Pomimo to uważam że z rury 750mm/80mm + 150 osiemdziesiątki, cały powrót nie zmieści się razem z parami w kolanku 3/4'. Dużo mniejsze deflegmatory (bez spirali schładzającej) potrafią sporo flegmy zawrócić. Wychodzące z kotła pary zatrzymują to w rurce 1/2' (zew. 14mm). Możesz również ograniczyć grzanie wydłużając proces. Podłączenie które proponuję z rurek 1/2' (12mm) drożne będzie do 2kW grzania.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości