Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Od pewnego czasu w mojej kolumnie zachodzi dziwne zjawisko, mianowicie po pierwszej stabilizacji kolumny temperatura osiąga 77,8 -odbieram 300 ml "rozpuszczalnika" potem ponowna stabilizacja i temperatura znów stabilizuje się na temperaturze 77,8 i tak odbieram ok 2,5 litra po czym temperatura wzrasta - nie wiem dlaczego tak się dzieje, może ma ktoś podobne doświadczeni. Wcześniej temperatura po odbiorze przedgonu stabilizował się przy 78,2 a nic w kolumnie nie zmieniałem a za każdym razem destyluje nastawy z T3
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
@Cyniu22 Na temperaturę stabilizacji kolumny ma wpływ wysokość ciśnienia barometrycznego. Jeżeli ciśnienie jest wysokie (760 mm Hg i więcej) to temperatura stabilizacji będzie wyższa tj. 78,30C i więcej, z kolei jeżeli ciśnienie barometryczne jest niskie (750 mm Hg i mniej to temperatura stabilizacji będzie niższa tj. poniżej 78,00C.
Wzrost temperatury podczas odbioru gonu właściwego może mieć trzy przyczyny: 1. Zbyt duży stosunek odbioru do powrotu (RR), który winien wynosić 1/4. Należy zmniejszyć szybkość odbioru albo zwiększyć powrót poprzez zwiększenie mocy grzania. 2. Temperatura w kotle osiągnęła 970C co oznacza, że kończy się alkohol w kotle (około 3,5%). Należy zdecydowanie spowolnić odbiór, a nieco wcześniej stopniowo zwiększać moc grzania kotła. 3. Zalewanie kolumny. Należy zdecydowanie zmniejszyć moc grzania.
Oczywiście, za każdym razem na nowo dokonujemy stabilizacji kolumny!
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości