Kolumna półkowa według lesgo58
-
- Posty: 113
- Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
- Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
- Ulubiony Alkohol: Etylowy
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Dziupla
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
No Nie no!
Człowiek sobie w głowie poukładał wszystko, już myślał że zrobi aabratka i będzie miał sprzęt idealny, smakówki zrobi i spiryt dobry, a tu czyta że można lepiej.
No ale nic trza się pogodzić z myślą że po aabratku będzie budowany następny, a może w ogóle nie budować aabratka?
Człowiek sobie w głowie poukładał wszystko, już myślał że zrobi aabratka i będzie miał sprzęt idealny, smakówki zrobi i spiryt dobry, a tu czyta że można lepiej.
No ale nic trza się pogodzić z myślą że po aabratku będzie budowany następny, a może w ogóle nie budować aabratka?
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.
-
- Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Kolumna półkowa według lesgo58
Czyli nic nie zmieniam. Ja za 2 litry swojego wyrobu 40 % dostaje 1 litr dobrego Burbona, Whisky czy Rumu od kumpla który jeździ na przejście graniczne. Litr produkcji mojego towaru o mocy 40 % to koszt mniej więcej 3,5 zł czyli za 2 litry mniej więcej 7 zł mam od niego 1 litr fajnego Burbona czy Rumu. Też robione na kolumnach półkowych ale leżakowanego 3 lata czy więcej Więc ja zostaje przy cukrówkach i spirytusie na Aabratku. No chyba że kiedyś będę miał lepsze warunki lokalowe to może, kto wie ?
-
- Posty: 304
- Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Kolumna półkowa według lesgo58
Ja się pytam kto i kiedy będzie miał w ofercie takie cacka ? Ruskie mają, USA ma, a my jak zwykle w czarnej du.pie. Osobiście już dawno zrezygnowałem z cukrówek (sporadycznie na nalewki), dla mnie ważny jest smak, a smak ma zboże i owoce, nie cukier z marketu! Więc jeszcze raz się pytam Kolegów http://www.StalowkaSklep.pl, http://destylatorymiedziane.pl, http://destylandia.pl/ malinowe nosy i inni "balustradziarze" nikogo nie chcąc tu urazić oczywiście kiedy będą w waszych ofertach przepiękne półkowce niczym stilldragony w wersji PL?
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna półkowa według lesgo58
Jak tylko papiery z urzędów powracają, być może już w przyszłym tygodniu.
Na FB już wczoraj pokazaliśmy, więc i tu wrzucę:
Na FB już wczoraj pokazaliśmy, więc i tu wrzucę:
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Kolumna półkowa według lesgo58
No nie wiem 10 półek... jak pamiętam ze szkoły to licząc prymitywnie rysując po wykresie rybki wychodziło że potrzeba ok. 13 półek... (nie pamiętam jakie warunki początkowe ale można założyć że 15-20%) no i raczej już surówki niż bezpośrednio po fermentacji.
lesgo58 pisze: Już jestem przekonany, że dorobię następne 5 półek. Część materiału już mam. I myślę, że 10 półek w połączeniu z modułem OLM ze starej kolumny zrobi mi taki spirytus, że nie będę już potrzebował kolumny z wypełnieniem.
No nie wiem 10 półek... jak pamiętam ze szkoły to licząc prymitywnie rysując po wykresie rybki wychodziło że potrzeba ok. 13 półek... (nie pamiętam jakie warunki początkowe ale można założyć że 15-20%) no i raczej już surówki niż bezpośrednio po fermentacji.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
Autor tematu - Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kolumna półkowa według lesgo58
@rastro
Być może piszę używając zbytnich skrótów myślowych. Mea culpa
Pisząc spirytus marzeń nie mam na myśli idealnie czystego - wręcz sterylnego spirytusu, bo od tego mam kolumnę rektyfikacyjną.
Miałem na myśli spirytus "z duszą". Spirytus z którego można zrobić wódkę "z duszą". To nie ma być typowy destylat, ale i też nie ma być neutralny spirytus. Niekoniecznie musi mieć 96% czy 95%. Mnie wystarczy 92-93% dobrze odcięte i wystarczająco oczyszczone, ale jednocześnie nie pozbawione tego co najlepsze.
Bo nie procenty robią jakość pod względem walorów smakowo węchowych.
Być może piszę używając zbytnich skrótów myślowych. Mea culpa
Pisząc spirytus marzeń nie mam na myśli idealnie czystego - wręcz sterylnego spirytusu, bo od tego mam kolumnę rektyfikacyjną.
Miałem na myśli spirytus "z duszą". Spirytus z którego można zrobić wódkę "z duszą". To nie ma być typowy destylat, ale i też nie ma być neutralny spirytus. Niekoniecznie musi mieć 96% czy 95%. Mnie wystarczy 92-93% dobrze odcięte i wystarczająco oczyszczone, ale jednocześnie nie pozbawione tego co najlepsze.
Bo nie procenty robią jakość pod względem walorów smakowo węchowych.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego