Kolumna półkowa według lesgo58

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.
Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Dziupla
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Post autor: Bubo-bubo »

No Nie no!
Człowiek sobie w głowie poukładał wszystko, już myślał że zrobi aabratka i będzie miał sprzęt idealny, smakówki zrobi i spiryt dobry, a tu czyta że można lepiej. :(
No ale nic trza się pogodzić z myślą że po aabratku będzie budowany następny, a może w ogóle nie budować aabratka?
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Kolumna półkowa według lesgo58

Post autor: jurek1978 »

Do niedawana chyba kolega Lesgo podawał przepis na 2,5 krotny proces żeby mieć idealny spiryt ?
I nagle zmiana na kolumnę półkową ?
Na pewno ma ona przewagę do smakówek ale czy do spirytusu będzie także lepsza ?
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa według lesgo58

Post autor: Kula »

Nie będzie.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Kolumna półkowa według lesgo58

Post autor: jurek1978 »

Czyli nic nie zmieniam. Ja za 2 litry swojego wyrobu 40 % dostaje 1 litr dobrego Burbona, Whisky czy Rumu od kumpla który jeździ na przejście graniczne. Litr produkcji mojego towaru o mocy 40 % to koszt mniej więcej 3,5 zł czyli za 2 litry mniej więcej 7 zł mam od niego 1 litr fajnego Burbona czy Rumu. Też robione na kolumnach półkowych ale leżakowanego 3 lata czy więcej :) Więc ja zostaje przy cukrówkach i spirytusie na Aabratku. No chyba że kiedyś będę miał lepsze warunki lokalowe to może, kto wie ?

Imbir
300
Posty: 304
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Kolumna półkowa według lesgo58

Post autor: Imbir »

Ja się pytam kto i kiedy będzie miał w ofercie takie cacka ? Ruskie mają, USA ma, a my jak zwykle w czarnej du.pie. Osobiście już dawno zrezygnowałem z cukrówek (sporadycznie na nalewki), dla mnie ważny jest smak, a smak ma zboże i owoce, nie cukier z marketu! Więc jeszcze raz się pytam Kolegów http://www.StalowkaSklep.pl, http://destylatorymiedziane.pl, http://destylandia.pl/ malinowe nosy i inni "balustradziarze" nikogo nie chcąc tu urazić oczywiście kiedy będą w waszych ofertach przepiękne półkowce niczym stilldragony w wersji PL?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa według lesgo58

Post autor: Zygmunt »

Jak tylko papiery z urzędów powracają, być może już w przyszłym tygodniu.

Na FB już wczoraj pokazaliśmy, więc i tu wrzucę:
Obrazek
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa według lesgo58

Post autor: kwik44 »

No ładne cacko ;) Zygmunt sita czy kołpaki? Czy obie opcje będą dostępne?

kwik44

Łukasz82
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 16 lis 2015, 12:40
Lokalizacja: Stolica Traktorów
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kolumna półkowa według lesgo58

Post autor: Łukasz82 »

Piękności :)

meleństwo
30
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 16 lut 2015, 12:27
Krótko o sobie: szczupły blondyn ;)
Ulubiony Alkohol: wódka
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: SH
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kolumna półkowa według lesgo58

Post autor: meleństwo »

Nie wiem kiedy...nie wiem gdzie.... ale będą taką miał :D
Życie jest krótkie, a pić się chce

Pierino
50
Posty: 60
Rejestracja: sobota, 20 gru 2014, 11:32
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Kolumna półkowa według lesgo58

Post autor: Pierino »

Jak to zobaczyłem, to pomyślałem, że to jakiś instrument dęty.

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Kolumna półkowa według lesgo58

Post autor: rastro »

lesgo58 pisze: Już jestem przekonany, że dorobię następne 5 półek. Część materiału już mam. I myślę, że 10 półek w połączeniu z modułem OLM ze starej kolumny zrobi mi taki spirytus, że nie będę już potrzebował kolumny z wypełnieniem. :D

No nie wiem 10 półek... jak pamiętam ze szkoły to licząc prymitywnie rysując po wykresie rybki wychodziło że potrzeba ok. 13 półek... (nie pamiętam jakie warunki początkowe ale można założyć że 15-20%) no i raczej już surówki niż bezpośrednio po fermentacji.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kolumna półkowa według lesgo58

Post autor: lesgo58 »

@rastro
Być może piszę używając zbytnich skrótów myślowych. Mea culpa :oops:
Pisząc spirytus marzeń nie mam na myśli idealnie czystego - wręcz sterylnego spirytusu, bo od tego mam kolumnę rektyfikacyjną.
Miałem na myśli spirytus "z duszą". Spirytus z którego można zrobić wódkę "z duszą". To nie ma być typowy destylat, ale i też nie ma być neutralny spirytus. Niekoniecznie musi mieć 96% czy 95%. Mnie wystarczy 92-93% dobrze odcięte i wystarczająco oczyszczone, ale jednocześnie nie pozbawione tego co najlepsze.
Bo nie procenty robią jakość pod względem walorów smakowo węchowych.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”