Kolumna półkowa

Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:

Post autor: Kula »

Słuszne podejście.
OLM można jak najbardziej stosować ale warunkiem jest uzyskanie prawie zerowego refluksu. Inaczej nie będzie kontroli temperatury w głowicy i spirytus zapewniony.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
alembiki
Awatar użytkownika

Zahir92
50
Posty: 85
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 23:01
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Zahir92 »

Ale jak mam przerobić OLM aby odbierać całe orosienie? Wyrzucić swoją półkę i zastąpić ją większą? A nie zdławię przez to par? Czy też zastosować półkę zbierającą-centrującą?
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Pojedyncza większa półka nigdy nie zbierze całości orosienia. Muszą to być dwie półki przelewowe jedna nad drugą - wewnętrzna i zewnętrzna. W sumie będzie to półka zbierająco-centrująca.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Zygmunt »

Wywal olm i odbieraj wszytsko z półek przez głowicę. Wstawianie obniżonego odbioru do półkowej to jakiś chory pomysł kastrujący aromaty. To działa w przemyśle, gdzie masz 90+ półek fizycznych i odbieranie z 75tej daje spirytus. Tam, gdzie liczy się aromat nikt tego nie stosuje.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: lesgo58 »

Nie nazywałbym tego jakąś chorobą. Zbyt surowo oceniasz możliwości zastosowania takiego sposobu pracy na półkowej.
To w takim razie ja muszę mieć spieprzoną moją półkową. Gdyż pracując na 5 półkach i odbierając z półki OLM mam takie aromaty przy mocy urobku prawie 90% - że hej. Chcę mieć więcej aromatu jadę np. na 3 półkach i odbiór z OLM. A chcę mieć np. typową Śliwowicę ortodox jadę na 5 półkach i odbiór z OLM. Oczywiście z jedną modyfikacją w procesie. Odbieram z taką prędkością w stosunku do przyłożonej mocy, że półki mam suche. Efekty w/g mnie wyśmienite. Oczywiście nie neguję opcji odbioru z głowicy, ale trunek tak odebrany i później przechowywany w szkle jest w/g mnie gorszej jakości. Niestety ale nie dokładnie odebrane przedgony (w dalszym ciągu jest to powszechna pięta achillesowa) w późniejszym okresie mszczą się okrutnie. No ale to taki mój subiektywny osąd. Prawdopodobnie są osoby, którym jakieś tam aromaty przedgonowe pasują.
"...de gustibus non est disputandum..."
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Doody »

quidquid Latine dictum sit, altum videtur..... :hahaha:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Pretender »

Po polskiemu proszę, po polskiemu ...

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Szlumf »

lesgo58 pisze:........................................ Oczywiście z jedną modyfikacją w procesie. Odbieram z taką prędkością w stosunku do przyłożonej mocy, że półki mam suche. Efekty w/g mnie wyśmienite...............................
"...de gustibus non est disputandum..."
Jak słusznie napisałeś o gustach się nie dyskutuje. Ale Leszku po co Ci w takim razie te półki skoro są suche? Czy robiłeś porównanie urobku uzyskanego Twoim sposobem i uzyskanego przy prawidłowej pracy półek bez OLM?

Zahir92. Jak nie możesz wyjąć OLM z zestawu to wywal z niego wypełnienie. Do owocówek zostaw 3 półki. Zacznij od n.p. 1200W i odbierz przedgony sprawdzając na węch co leci. Gdy skończy się "apteka" otwórz całkowicie odbiór z LM i odbieraj do mniejszych pojemników. Gdy osiągniesz w głowicy pożądaną temperaturę przymknij odbiór do momentu pojawienia się minimalnego refluksu. Dalej zbijaj temperaturę podnosząc moc przy stałym odbiorze. Gdy osiągniesz bezpieczny dla Twojego sprzętu pułap mocy reguluj refluks zmniejszając odbiór. Warto ciągnąć destylację do 100C w kotle stosując pod koniec pompowanie i odbierając do osobnych słoików. Warto też odebrać trochę pogonów. Mogą miło zaskoczyć zapachem.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Zygmunt »

Rzeczywiście, musisz mieć coś nie tak. Dokładając glowicę do półkowej i do tego olm kastrujesz każdy trunek, ale pewnie nie masz porównania i tak lubisz. Rozumiem, że według Ciebie jest tak lepiej, ale nikt na świecie tak nie robi. Pewnie się nie znają...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Piłem pierwszorzędne trunki przygotowywane za pomocą OLM i głowicy choć ja nie jestem w tym specjalistą. Da się w ten sposób zrobić coś fajnego. Zaletą jest możliwość odbierania przedgonu w trakcie procesu.
Warto próbować.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Zygmunt »

Ba, pewnie że warto. Tylko forsowanie jednego słusznego systemu jako wyroczni smaku jest błędne. Skoro na 200-coś kolumn wszyscy uznali, że jednak lepszy smak jest z całości a nie z wykastrowanej kolumny, to nawet zaniedbując doświadczenia naszych zachodnich sąsiadów, to chyba coś w tym jest.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Żadna metoda nie jest jedyna słuszna, ale ta jest warta przetestowania.
Na zachodzie raczej nie używa się obniżonego odbioru w domowych sprzętach a my jednak jej używamy z dobrym skutkiem.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Pretender »

Nie używają, bo nie pędzą do 96.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Rosjanie pędzą 96 i nie używali. Uczą się trochę od nas.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sie 2017, 22:28 przez Kula, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Pretender »

Myślałem, że piszemy o zachodzie
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Szwedzi robią 96 i nie używają OO. Tak lepiej??
Chodzi mi o to, że nie wszyscy stosują nasze sposoby i nie ma wyłącznie jednej słusznej metody. Pisanie, że ktoś robi inaczej i to jest jedyny słuszny sposób to nadinterpretacja.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Pretender »

No zgrywam się przecież ...
Ktoś musi być pionierem, więc dlaczego nie My?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: lesgo58 »

Szlumf pisze:Ale Leszku po co Ci w takim razie te półki skoro są suche? Czy robiłeś porównanie urobku uzyskanego Twoim sposobem i uzyskanego przy prawidłowej pracy półek bez OLM?
Tak - robiłem próby, ale można je uznać za mało wiarygodne, bo żeby coś więcej na ten temat powiedzieć trzeba by było przebadać urobek w jakimś laboratorium. Z kolei porównania domowe jak na razie są też mało wiarygodne bo minął zbyt krótki okres czasu aby coś konkretnego powiedzieć na ten temat. Zresztą próby te nie były robione z premedytacją aby porównywać urobki ale, żeby wypróbować kolumnę pod różnym kątem i na różne sposoby. Jak na razie wszelki próby kończyły się pozytywnie. Który sposób wybiorę w przyszłości jako wiodący - nie wiem. To zależy od wielu czynników.
Próby z suchymi półkami robiłem zupełnie przypadkowo. Wynikało to z tego iż miałem do użytku niezbyt udane nastawy i chciałem zachować jak najwięcej aromatu. Padł pomysł aby użyć kolumnę prawie jako pot-stil'a. Zresztą udanie. Czy będę tak robił w przyszłości - wątpię. Ale kolejne doświadczenie mam za sobą. :D
Zygmunt pisze:ale pewnie nie masz porównania i tak lubisz.
To zależy o jakim porównaniu piszesz? Bo co innego porównywać do trunków markowych a co innego porównywać z trunkami kogoś innego, kto pracował na sprzęcie podobnym do mojego. I w dodatku przechowujący urobek tylko w szkle. Niestety ale w tych "niewykastrowanych" urobkach kolegów przedgony pozostają tylko przedgonami. Jak dla mnie - mającymi negatywny wpływ na ogólne wrażenie. Ale jak już pisałem:
"...de gustibus non est disputandum..."
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Parę ciekawych rzeczy w domowej destylacji w Polsce powstało. Nie czuje, że jesteśmy pionierami, ale próbowanie nietypowych sposobów nie musi być błędną drogą.
Zastosowanie OO przy destylacji smakówek wnosi inny smak. Lepszy/gorszy?? Inny.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Pretender »

Nie neguję tego oczywiście. Po to mamy forum, aby testować rożne rozwiązania i dzielić się tym.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: lesgo58 »

Zygmunt pisze:Ba, pewnie że warto. Tylko forsowanie jednego słusznego systemu jako wyroczni smaku jest błędne. Skoro na 200-coś kolumn wszyscy uznali, że jednak lepszy smak jest z całości a nie z wykastrowanej kolumny, to nawet zaniedbując doświadczenia naszych zachodnich sąsiadów, to chyba coś w tym jest.
Cała Twoja wypowiedź jest (że użyję słów kuli) jedną wielką nadinterpretacją. Zwłaszcza zarzucanie, że forsuję jedyną słuszną metodę. Ja nigdzie nie pisałem że neguję metody starszych braci. Ja im nie dorastam nawet do pięt.
Po prostu nie interesuje mnie kopiowanie dla samego kopiowania. Szukam własnej drogi korzystając z możliwości które posiadam.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: kwik44 »

Moim zdaniem nieważne jaka głowica, czy jest OLM, czy nie ma. Różnice przy dobrze prowadzonej destylacji będą znikome.
Natomiast każdy sprzęt trzeba poznać. I to jest problem Zahira. Na pierwszy raz trzeba było rozrobić spirytusu z wodą (jak nie ma żadnych zlewek) i poznać sprzęt. Zacząć od 1000W, jeździć mocą w górę w dół, patrzeć jaki % leci przy jakiej mocy. Na twoim miejscu wlałbym ten spirytus do tego co pozostało w kotle i zachował. Wlej cokolwiek, pobaw się mocą. Jak poznasz sprzęt przedestylujesz to jeszcze raz i będzie ok.
Dzisiaj za mocno grzałeś i OLM nie wyrabiał z wydajnością.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Sorki, ale nie masz racji. Stosując OLM z dużym refluksem nie masz szans na uzyskanie aromatycznego produktu niezależnie od mocy.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: kwik44 »

Kula - zgubiłeś zdanie "Różnice przy dobrze prowadzonej destylacji będą znikome" ;) Wystarczy zmniejszyć moc grzania/ilość par z kotła i nie ma problemu z refluksem. Może zmuszę się w końcu, odetnę OLM od kolumny, wspawam clampa, żeby jak Leszek cieszyć się również dobrym destylatem z OLM a nie tylko CM.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Nie zgadzam się. Stosują OLM moc grzania nie wpływa na wielkość refluksu.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Doody »

Oj chwile mnie nie było i już się koledzy do oczu sobie rzucają :hahaha:
Panowie!!! W tym jakże szlachetnym hobby, na szczęście nie ma żadnych dogmatów ani prawideł. Wykładnią tego co chcemy otrzymać jest wyłącznie nasz gust i nasze doświadczenie. Każdy ma inny gust i inne doświadczenia, a na dodatek każdy ma inny sprzęt i inne warunki techniczne, w których "psotnictwo" jest stosowane. Jeżeli jeden z nas lubi tak prowadzić proces, a trunek który produkuje całkowicie go satysfakcjonuje, nigdy nie zrozumie kolegi o guście odmiennym i również usatysfakcjonowanym ze swojego dzieła...
Za wiele zmiennych za dużo teorii. Panowie róbmy swoje...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: herbata666 »

Kula pisze:Sorki, ale nie masz racji. Stosując OLM z dużym refluksem nie masz szans na uzyskanie aromatycznego produktu niezależnie od mocy.
No tutaj się Wojtku z Tobą nie zgodzę, robię smakówki na OLM oraz buforze i aromatów jest pod dostatkiem, nawet jeden z moich kolegów którzy też bawią się na takim systemie puszcza wszystko na 2 razy, na przykład brzoskwinie (bo po pierwszym razie wychodzi mu jak to on nazywa "ekstrakt brzoskwiniowy", który faktycznie jest strasznie aromatyczny). Z tego co zdążyłem zauważyć to przy każdym owocu trzeba obrać sobie widełki temperaturowe. Brzoskwinia wychodzi fajna na przykład jak odbieramy ją przy mocy 89-92%, jabłuszko znowu wychodziło zacne gdy leciał woltaż 87-89%, i z tego co zauważyłem każdy owoc ma inaczej. Niektórzy się zarzekają że tylko tradycyjnie metody odbioru są najlepsze, ale trzeba spojrzeć na to z innej strony, tradycyjnie może i tak ale zależy dla kogo, próbowałem wielu trunków od znajomych odbieranych i tradycyjnie i nowocześnie i powiem szczerze, że z tych tradycyjnych mało który trafił w mój gust (raczej przeciwnie), broń boże nikogo nie krytykuję bo wiem ile potrzeba pracy i przy owocach i przy dalszej obróbce, ale mi na przykład destylat z ostrymi naleciałościami przedgonów i pogonów w ogóle nie podchodzi, wiadomo o gustach się nie dyskutuje, ale na przykład ja wolę coś bardziej delikatnego i aksamitnego w smaku, pewnie ten destylat z przedgonem i pogonem który ogólnie aromatów ma całą masę to kiedyś się ułoży, jak minie 6 może 10 lat to będzie aksamitny, tylko zadajmy sobie pytanie czy mamy na tyle cierpliwości żeby czekać aż tak długo.
Takie jest moje osobiste zdanie, wielu może się z tym nie zgadzać, ale w końcu mamy demokracje.

PS.
Pytanie :
A co jeśli po 10 latach destylat jednak się nie ułoży bo będzie za dużo przedgonu?
Odpowiedz :
Trzeba będzie zrobić kolejny i znowu czekać 10 lat.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Jak najbardziej zgodzę się z koniecznością doboru temperatury. Każdy dobiera wg swojego gustu.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: seneka »

Ja też pracuję na półkowej z OLM i aromaty przy takim voltażu są nawet bardziej niż zadowalające.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

kerajx
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 3 lut 2015, 17:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: kerajx »

Mam pytanie odnośnie maksymalnej mocy wsadu. Jaką maksymalna moc wsadu mieliście na kolumnie polkowej i dalej byliście zadowoleni z efektu? Chodzi o aromaty i jakość oddzielenia przedgonu.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: kwik44 »

Hmm nie wiem do końca o co pytasz... Zaciery miałem i na 8 brix, ale też na 20+ różnic jakoś nie widziałem. Śliwki w zeszłym roku miały o ile pamiętam 14 i 18 brix i też różnicy jakiejś nie było. Napisz co kombinujesz to się nad tym pochylimy ;) Świeży destylat jest po prostu świeży. Nie zawsze jest od razu "łał".
Awatar użytkownika

Cynammon
50
Posty: 51
Rejestracja: niedziela, 31 lip 2016, 04:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem :)
Ulubiony Alkohol: Wino z Wiśni/Truskawek/Dzikiej Róży/Goji
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Cynammon »

Obrazek
Wydaje mi się że psocąc w taki sposób na bank zostanie sporo aromatów ;-)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Doody »

To już jakiś "hardcore" jest ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: herbata666 »

Ten hardcore to Доктор Губер (https://www.doctorguber.ru/), wraz z Igorem z (https://samogon-i-vodka.ru/) jedni z większych producentów domowych destylatorów, na ich rynku Rosyjskim.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

Szary151
20
Posty: 27
Rejestracja: sobota, 19 cze 2010, 19:38
Podziękował: 2 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Szary151 »

Witam Szanowne Grono, dzisiaj przeprowadziłem kolejny koncert na kolumnie półkowej i nie wiem już jak to jest z tym barbotażem. Jako wsad posłużył zacier ze słodu jęczmiennego w połączeniu z surówką jęczmienną z poprzedniego gotowania (stripping). Wszystko robiłem tak jak dotychczas - grzanie na maxa aż do pójścia pierwszych par, następnie redukcja mocy - przepływ przez chłodnicę shotgun na full i tu zonk - zawsze pojawiał się piękny barbotaż, dzisiaj nic. Wymyślałem różne możliwe przyczyny: może aparatura jest nieszczelna, może źle coś podłączyłem - nie wiem. Po stabilizacji około 40 min dalej nic:/ Zacząłem powolny odbiór przedgonów - generalnie pierwszych 300ml czysty rozpuszczalnik, potem standardowy przedgon. Zmniejszyłem przepływ na chłodnicy Shotgun do minimum, ustabilizowałem proces (niestety chyba coś mam też nie tak z termometrem na szczycie:( w każdym razie prowadziłem proces na zapach, smak no i ilość %) i przez 5/6 procesu stosunkowo powoli odbierałem serce o mocy 83-84%. Pod koniec procesu kiedy zaczęły się pojawiać pojedyncze pogodny moc powoli spadła do 80% (co prawda termometr w zbiorniku pokazywał 96 st. ale w zapachy pojawiły się pierwsze nuty pogonowe), w tym momencie zakończyłem odbiór serca. Moje pytanie brzmi: czemu półki przez cały czas były suche? Z urobku jestem raczej zadowolony, w smaku wyczuwalna słodycz, zapach jak najbardziej ok (zakładam leżakowanie w beczce), po rozcieńczeniu do ok 40% przyjemnie rozgrzewa, nie jest gorzkie (może minimalnie ostre ale w końcu musi się uleżeć).
Awatar użytkownika

arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: arbaletnik »

Pytanie jaką moca grzałeś i jak szybko odbierałeś? Czy te parametry były takie same jak ostanim razem kiedy miałeś zalane półki?
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman

Szary151
20
Posty: 27
Rejestracja: sobota, 19 cze 2010, 19:38
Podziękował: 2 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Szary151 »

Grzałem z mocą ok. 2,8-3kV. Odbiór ciężko mi dokładnie określić ale powiedzmy ok. 1l/h - na początku leciało szybciej, w miarę trwania procesu zwalniało, jednak % utzymywał się stabilnie.

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: kwik44 »

Coś mi to dziwnie wygląda. Przy 3kW to ja mam średnio 2,5l/h. Przy mocnym nastawie/zacierze to początkowo mam i 4l/h... Jesteś pewien tych mocy?

Szary151
20
Posty: 27
Rejestracja: sobota, 19 cze 2010, 19:38
Podziękował: 2 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Szary151 »

Mocy akurat jestem pewien, za to nie jestem pewien odbioru - zwyczajnie nie dokonuje dokładnego pomiaru. Leciało ładnie "ciurkiem" i tyle, może i było 2,5l/godzinę, ciężko mi powiedzieć.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: lesgo58 »

@Szary151
Mocy akurat jestem pewien, za to nie jestem pewien odbioru
To zmierz i podaj wszystkie potrzebna dane. Inaczej Twoja prośba o pomoc będzie miała charakter zabawy w zgaduj zgadulę.
Możesz określić dlaczego jesteś pewien wielkości mocy grzania? Mierzyłeś czymkolwiek?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolumny półkowe”