Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 16:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [ZP] Kolumna "pkac6-go"
PostPostNapisane: środa, 15 wrz 2010, 12:31 
Tematy: 21
pkac6 napisał(a):
Dzięki Bogdan. Nie mam możliwości podłączenia wody z wodociągu, już się przyzwyczaiłem, że co ok. 0,5h muszę doregulować przepływ wody przez ZP, jeszcze kilka tygodni i będę miał chłodnicę wody chłodzącej, kolega obiecał mi taką samochodową. Wróci z GB i problem zniknie. Tak na marginesie: nie sądziłem, że wzrost temperatury wody chłodzącej o ok. 2 - 3 st. C będzie miał taki wpływ na stabilizację całego procesu (wody w beczce jest prawie 200L) ale jak widać jest jeszcze wiele tajemnic do odkrycia podczas psocenia. Wszystko przede mną. Pozdrawiam.

Podobno nie ma głupich pytań: czy wodę do obiegu zaciągasz z samego dna a wpływa ciepła na górę? pewnie tak, a co do schładzania to możesz po prostu dokupić 10m -15m wężyka extra i przedłużyć obieg, rozciągając wężyk luzem jak leci, więcej wody schłodzi się sama zanim dostanie się do beczki, sam się przymierzam do obiegu zamkniętego i tak właśnie kombinuję na logikę.

PostPostNapisane: środa, 15 wrz 2010, 13:47 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Mi wodę w obiegu chłodziła chłodnica od Opla- dawała radę z wiatrakiem, woda wpływała w zasadzie zimna. Oszczędność wody jednak była na tyle mała, a ilość "pie*rzenia się" na tyle duża, że zrezygnowałem, a chłodnicę i pompkę chce sprzedać :)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: czwartek, 16 wrz 2010, 10:05 
Tematy: 4
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Dzięki za wklejone fotki super sprzęt! Ja już swój też skończyłem nawet w niedzielną noc psociłem i jeden plus na rzecz wydajnej chłodnicy refluks bardzo małe zużycie wody a psota wyszła 96% od początku do końca sprzęt prawie bez obsługowy .Musze zrobić fotki i wkleić do galerii .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1