Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 16:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [ZP] Kolumna Pabloxprt
PostPostNapisane: niedziela, 6 lut 2011, 13:18 
Tematy: 2
Hmmmmm... moje wypełnienie zaczynając od ZP zaczyna się jednym zmywakiem. Ten pierwszy zmywak jest JUMBO tzn jest naprawdę duży, potem jest siatka a na końcu zmywaki z lidla. Siatka wydaje mi się bardziej przepuszczalna.

Myślę że to nie jest problem wypełnienia tylko ZP. Mają po 15mm i dosyć dużą moc skraplania nawet przy małej ilości wody. Według twojego stwierdzenia wypełnienie jest dość ścisłe i tak może być. Ilość flegmy spływającej po wypełnieniu w dół jest za duża i ciężko spłynąć jej w dół z powodu ścisłego wypełnienia. Grzałka grzejąca za mocno dająca opary do góry doprowadza do wzrostu ciśnienia par w bojlerze i wypycha to co jest w kolumnie górą. Stąd kolorowy 70 % płyn w naczyniu odbiorczym. Przynajmniej mi się tak wydaje.

Kolumnę da się ustabilizować i kapie spiryt 96%, więc myślę że to kwestia "grającego" i nauki się grania na sprzęcie.
Zagram jeszcze raz i zobaczę czy to jest to i oczywiście podzielę się spostrzeżeniami.

Dzięki za uwagi Kucyk zawsze są przydatne w wyciąganiu wniosków
Pozdrawiam :respect: :D

Tytuł: Re: [ZP] Kolumna Pabloxprt
PostPostNapisane: sobota, 5 mar 2011, 12:34 
Tematy: 2
Witam ponownie. Przepuściłem nastaw przez graty i tym razem nie było problemu ze stabilizacją kolumny. Od samego początku do końca miałem 94%- 95%. Muszę przyznać że strasznie długo zeszło ale nie chciałem mieć powtórki z rozrywki. Uzyskałem 3,5 litra spirytusu.

Do nastawu zastosowane zostały drożdże Alcotec Triple Still z 8,5 kg cukru. Całość w połączeniu z wodą miała objętość 30L . Temperatura startowa nastawu to 30 st C, systematycznie zmniejszana do 20 st. Nastaw pracował 2 tygodnie, i tym razem nie był klarowany Turboklarem. Osobiście nie zauważyłem żadnej różnicy smaku i zapachu w stosunku do poprzedniego nastawu.

Kolejny nastaw zrobię z drożdżami Alcotec VodkaStar bo wydają mi się wydajniejsze. Przy takich samych proporcjach, mój pierwszy nastaw z VodkaStar przerobił cały cukier. Przed wypędzeniem miał smak podobny wina wytrawnego (zero słodkości), oczywiście relatywnie więcej z niego wyszło spirytu. O Triple Still powiedzieć tego nie mogę, zacier był słodkawy i trochę cukru nie zostało zamienione na to co dobre. :D

Wkrótce znowu działam ale najpierw..... :pije:

Pozdrawiam Pabloxprt :respect:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1