Szanowni koledzy Prace nad projektem powoli poruszają się do przodu. Dziękuje za konsultacje wszelkim serdecznym osobom na forum i poza.
Najważniejsze zmiany: 1. Rezygnuje z CM i dodatkowej chłodnicy 2. Rezygnuję z szerokiego kołnierza w kegu i z zaworu bezpieczeństwa. 3. Chłodnica Liebiga będzie miała większą średnicę wewnętrzną. 4. Odejście na RLM zostanie
Zastanawiam się nad dzieleniem kolumny na 3 elementy (zmywaki plus wywijki centrujące) czy 2 elementy ze sprężynkami pryzmatycznymi?
Zastanawiam się nad zastąpieniem wziernika płaskiego latarkowym. Paradoksalnie latarkowy jest tańszy a widok dookólny.
Ale najważniejszy problem to wybór materiału. Miedź chyba raczej odpada, koszmarne ceny w moim mieście (pewnie wszędzie). Stal KO - i tu pytanie czy robić ze stali spożywczej czy przemysłowej? Jak ze spożywczej to czy wystarczy średnica 53x1,5mm lub nawet 52x1,5 mm. (planowałem wstepnie 63,5x2mm ale w znanych heco czy cromostal nie mają w stali spożywczej tego wymiaru). Przy 53 czy 52 ładnie by pasowały średnice śrubunków i wziernika. Ale czy to wystarczy? 70x2mm to chyba za dużo.
jak możesz sobie pozwolic i nie liczysz się z każdą złotówką, to celuj w rury fi 70 (średnica wew. 66). Im grubsza rura, tym wygodniejsza praca. No, w ramach rozsądku, bo jak trzeba kupić wypełnienie, to może się okazac, że potrzebujesz 4-rech litrów. Ja mam właśnie takie i nie mogę ich zalać w żaden sposób mocą 4 kW. A psotka idzie w tempie 2 l/h (pewnie poszłaby i 3 l/h, ale wolę jednak postawic na jakość). Wychodzi serducho niczym nie rózniące się na smak i zapach od odczynnika cz.d.a.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Nie mam sprężynek, bezrobotny jestem, nie stać mnie, kurde... Wiem, wiem, zostanę menelem. Też można, byle tylko z honorem - nie tykać niczego akcyzowanego. Rurę mam 66 mm. Zewnętrzna 70. Po doświadczeniach z rurką 40 mm powiedziałem "k..a m..ć" i stwierdziłem, że tym razem, to przewymiaruję w druga stronę. Walnąłem berbeluchy z tej 40-tki i odżałowałem te 120 PLN za 2 metry z kwasówki spozywczej. Walnąłem następny stakanek i zamówiłem 4 śrubunki DN65 i nyple do wspawania. Walnąłem następny stakanek i zadecydowałem, że gwint kega wywalę w pierony i wspawam tam połówkę śrubunku DN65. Polecam ten patent, swoja drogą. Cena takiej zabawy porównywalna z robieniem przejściówki z gwintu kega na kolumnę. I nie ma dławienia na wejściu. Jadę na zmywakach poprzedzielanych ciętymi wiórami z kwasówki. Od kega: pół metra zmywaków, pół metra wiórów, potem 10 cm zmywaków, wióry i znowu 3 ze zmywaki na wierzch, coby mi wiórów nie porwało do chłodnicy Aabratkowej w razie zalania. Ale jak psociłem, to mogłem odkręcic grzałki na 4 kW i nic nie zalewało. Szczerze mówiąc, to mnie samego to dziwi mocno. No, ale nie ma się czym przejmować. Jak miałem rurkę fi 40 to zalewało ją non - stop. Aha, kolumne mam nieocieploną, ocieplenie kupię, jak będe w okolicach jakiegoś marketu. Może ten fakt działa w moim przypadku, bo część mocy grzania może iść w straty. Poza tym, skoro na zmywakach z palcem w d... dostaję na Aabratku psotkę nieodróznialna w smaku i zapachu od produktu komercyjnego, to po co mam inwestowac w sprężynki? Odpalam, stabilizuję, odbieram przedhony, stabilizuję, odbieram serce w tempie 2l/h bez jakiejkolwiek ingerencji w sprzęt, jak temperatura skoczy, odbieram pogony, kończę zabawę. Wsio. Kocham być menelem!
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Z tego wynika że masz za dużą przewiewność wypełnienia, ale nie martw się na zapas bo zmywaki tak mają. U Ciebie może jeszcze zwiększać tą przewiewność zastosowane wióry. Podejrzewam, że byś mógł zalać kolumnę musiał byś użyć co najmniej 5kW mocy i to też nie mam pewności. U mnie 4,5kW nie dało rady zalać dobrze ubitych zmywaków w rurze 76mm. 4kW wystarczyło by przy dobrze dobranych sprężynkach tj 3-3,5mm średnicy. Możesz zalać kolumnę od góry 0,5litrem 95% spirytusem to powinno pomóc. Na początku odbiór na poziomie 2litrów też powinien być OK, ale potem powinneś go korygować w oparciu o wzrost temp na wypełnieniu. PS Nie przejmuj się nie każdy bezrobotny musi zostać menelem i nie każdy menel jest bezrobotny
Darp napisał(a):
Zastanawiam się nad dzieleniem kolumny na 3 elementy (zmywaki plus wywijki centrujące) czy 2 elementy ze sprężynkami pryzmatycznymi?
Nie napisałeś co będzie wypełnieniem, ale to i tak nie ma znaczenia, dlatego jak podzielisz kolumnę to powinny być trzy części. Partycjonowanie tu na forum nazywane pierścieniami centrującymi zwiększa bardzo wyraźnie ilość półek wypełnienia. Najważniejsze by zachować odstęp wypełnienia o jakim pisał Sverige w temacie o pierścieniach centrujących, bo to ten bufor w połączeniu z przewężeniem jest najważniejszy.
______________________________________________________________________ "Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Nie napisałeś co będzie wypełnieniem, ale to i tak nie ma znaczenia, dlatego jak podzielisz kolumnę to powinny być trzy części. Partycjonowanie tu na forum nazywane pierścieniami centrującymi zwiększa bardzo wyraźnie ilość półek wypełnienia. Najważniejsze by zachować odstęp wypełnienia o jakim pisał Sverige w temacie o pierścieniach centrujących, bo to ten bufor w połączeniu z przewężeniem jest najważniejszy.
Witam Nie napisałem, jakie będę miał wypełnienie, ponieważ nie zdecydowałem jeszcze. Zastanawiałem się tylko, czy podzielić kolumnę na trzy części, aby łatwiej umieścić pierścienie centrujące. Taki zabieg jak dobrze doczytałem ma podnieść liczbę półek teoretycznych. Ale, jeśli stosując nawet droższe od zmywaków wypełnienie w postaci sprężynek, osiągnę ten sam wynik podniesienia liczby półek teoretycznych, to i tak zaoszczędzę na dodatkowym śrubunku i wykonaniu pierścieni centrujących w przypadku dzielenia kolumny na 3.
Z drugiej strony, testy np Akaza nie pokazują tak znacznego zwiększenia liczby półek w przypadku sprężynek w stosunku do zmywaków.
Jak na razie pozostaje mi wybór średnicy kolumny, a potem pomyślę co dalej. Najchętniej 63,5 ale nie wiem czy dostane śrubunki (SMS) do tej średnicy u mojego potencjalnego dostawcy a zarazem wykonawcy spawów. Z drugiej strony cylindry szklane do wzierników latarkowych mają DN50 lub DN65. Więc może jednak rura 70x2 (wewn 66). Ale czy taka średnica jak na amatorską i hobbystyczną kolumnę to nie za dużo? Pozdrawiam Darp
Witam Po oględzinach materiału zdecydowałem się na rurę DN50 52x1,5 i złącza DN50 Pasują idealnie. Myślę że wewnętrzna średnica 49 mi wystarczy Pzdr Darp
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości