Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 16:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: kolumna jako deflegmator do szybkowara?
PostPostNapisane: piątek, 4 lis 2011, 12:24 
Tematy: 9
Witam.
Z racji na łatwość tłuczenia się szklanych deflegmatorów postawiliśmy wraz z moimi towarzyszami z koła alchemicznego stworzyć nowy, stalowy.
Obecnie w naszym szybkowarze zamontowany jest nypel fi około 9mm (zewnętrzna średnica kolo 11mm).
do niego znalazłem redukcje na fi 13mm ( jest w wymiarze calowym ale na tym sie nie znam więc podaje przybliżone dane) do tej planuje podłączyć kolejna redukcja tak aby w rezultacie dostać przejściówkę do rury np 40mm . ta od konca identycznie zwęzić tam wstawić trójnik, w górną część pójdzie termometr, w boczna odprowadzenie par.
I teraz moje pytanie, czy jak ten deflegmator zrobię np 50cm wysokości, wypełnię zmywakami, a całość będzie skręcana na gwinty(a nie spawana itp) to da to wszystko rade i sens?
Pytanie drugie: czy przy wylocie z gara rzędu 9-10mm jest sens budowania tak dużego deflegmatora/kolumny ?
Pytanie jeżeli ma sens to jakie wymiary polecacie?
Ktoś może już czegoś takiego próbował?
Grzanie jest kuchenka elektryczna 1,5-2kw.
Na pełnoprawną gotową kolumna nie stać nas, a samemu zrobić tez nie za bardzo potrafimy.
No i do gara 17l nie ma sensu większego ustrojstwa montować.

Tytuł: Re: kolumna jako deflegmator do szybkowara?
PostPostNapisane: piątek, 4 lis 2011, 12:38 
Tematy: 20
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Pomysł i plan prawidłowy. Da to pożądany efekt. Duży, dobry deflegmator to spory powrót do kotła. 9mm to stanowczo za mało. Ze swej strony podpowiem, żeby podobnie jak na górze, trójnik zastosować również u dołu deflegmatora. Bocznym wejściem będą docierać pary, a dolnym flegma spokojnie wróci do kotła. Zamontujesz dodatkowy króciec w garnku (może być również 9mm), a zyskasz przepływ jakbyś miał dużo większe wejście.

PostPostNapisane: piątek, 4 lis 2011, 12:41 
Hmm ciekawa propozycja, Tylko że musiał bym chyba wycinać otwór w szybkowarze, bo ten który jest został zrobiony fabrycznie (jeden z zaworów) i po prostu go wyjąłem.
Czy fakt ,że pary docierały by nie jako od boku mocno nie wpłynie na to jak pary będą się rozchodziły po wypełnieniu?

PostPostNapisane: piątek, 4 lis 2011, 15:39 
Tematy: 2
Nie musisz wycinać otworu w szybkowarze! Ja jeden zawór usunąłem i w jego miejsce wmontowałem nypel, rozmiar musisz dobrać sam! Odnośnie par to z moich doświadczeń wynika że trzeba by utrzymać taką temperaturę pracy by nie porywało zacieru do kolumny.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: piątek, 4 lis 2011, 17:18 
Wiem ze nie muszę, mam dokładnie taki szybkowar jak na zdjęciu. i w dziurę po zaworze mieści się nypel ze średnicą wew ok 9mm czyli bardzo mało...

PostPostNapisane: piątek, 4 lis 2011, 23:28 
Stachy napisał(a):
w dziurę po zaworze mieści ok 9mm czyli bardzo mało...
I właśnie dla tego należy zadbać o przepływ w obie strony. Deflegmator który zamierzasz zbudować będzie bardzo sprawny. Będzie miało co wracać. Zastąp nyplem drugi zawór. Powrotny (dolne podłączenie) może być mniejszy. Boczne dojście par nie ma znaczenia. Dolnym również pary będą wchodzić, bo flegma spływa dość szybko.

PostPostNapisane: sobota, 12 lis 2011, 11:37 
Zdecydowałem poszerzyć otwór w szybkowarze do fi 15.
Z racji na stłuczenie deflegmatora szklanego pędzenie zostało odroczone w czasie...
Pochodziłem po hydraulicznych i z trwogą stwierdzam ze ceny jakie mi podano mnie przerosły.
Materiały na takowy deflegmator będą mnie kosztować około 5-cio krotność ceny szklanego, jak nie więcej.(wynika głownie z faktu iż rury sprzedawane w ilościach 3-6m min)

I tu pojawia się pytanie, czy ktoś na forum jest w stanie mi coś takiego zmajstrować w rozsądnej cenie?

Edit: literówki

PostPostNapisane: niedziela, 20 lis 2011, 23:34 
Tematy: 4
Ja w swoim szybkowarze zastosowałem dwa wyjścia 1/2 cala (jeszcze nie testowałem), Ty mówisz rurce fi 15, to dużo mniej. U mnie akurat udało się legalnie odkręcić oba zawory w pokrywie szybkowaru, a posiadam identyczny jak podał raffaelsanti. Bierzesz okrągły pilnik i poszerzasz otwór do tego stopnia, aż nypel wejdzie na styk. Oczywiście daj uszczelkę od środka przy nyplu. Odsyłam do tematu w którym opisuje swoją budowę kolumny "słoikowej" kolumna-prosba-o-pomoc-t4830.html

Ostatnio edytowano poniedziałek, 21 lis 2011, 22:10 przez Wald, łącznie edytowano 1 raz
Kosmetyka.

PostPostNapisane: poniedziałek, 21 lis 2011, 22:14 
szeyker89 napisał(a):
Ja zastosowałem wyjścia 1/2 cala (jeszcze nie testowałem), Ty mówisz o rurce fi 15, to dużo mniej.l
1'=2,54mm. Mnie wychodzi że 15mm jest większe od 1/2 cala.

PostPostNapisane: poniedziałek, 21 lis 2011, 23:06 
Tematy: 4
Średnica 1/2", 3/4" , itd. to orientacyjna średnica wewnętrzna rur instalacyjnych. Średnica orientacyjna (nominalna, nie rzeczywista), gdyż rury instalacyjne produkowane są w trzech różnych grubościach ścianek. Od najcieńszej grubości ścianki mamy: rury typu

- lekkie (od 2 do 4,5mm)

- średnie (od 2,35 do 5,5mm), te właśnie rury są najczęściej stosowane

- ciężkie (od 2,9 do 5,5mm)

Zewnętrzna średnica rur instalacyjnych w poszczególnych wymiarach jest jednakowa ( są pewne odchyłki, ale tak małe, że nie wpływają na procesy gwintowania ). Chodzi tutaj o to, że kształtki są znormalizowane. Inaczej mielibyśmy kłopoty z gwintowaniem.

Dla rur instalacyjnych typu średniego - tych najbardziej popularnych wymiary są następujące:

-fi 3/8" (10/17-wymiar nominalny w. i z.)- wymiar rzeczywisty zewnętrzny: 16,7 do 17,5. Wymiar wewnętrzny 12,4

-fi 1/2" (15/21,5) - odpowiednio: 21 do 21,8 i wewnętrzny 16,1

-fi 3/4" (20/26,5) - odpowiednio: 26,5 do 27,3 i fi w.21,6

-fi 1" (25/33,5) - odpowiednio: 33,3 do 34,2 i fi w.27,25

-fi1 1/4"(32/42)- odpowiednio: 42 do 42,9 i fi w.35,05

Najbliżej wymiarów wewnętrznych rzeczywistych są rury typu ciężkiego bo maja grubsze ścianki. Zawsze należy kierować się średnicą wewnętrzną rury. Mając rurę np. miedzianą fi 16 o grubości ścianki 1mm średnica wewnętrzna wynosi 14mm. Faktem jest, że rury miedziane mają trochę mniejsze opory liniowe, ale przed doborem nie przesadzałbym w zmniejszaniu średnicy. Tutaj może wypowie się ktoś inny.

Ja na własnym przykładzie mam aktualnie rurkę miedzianą fi 15 twardą i rurkę 1/2 cala i 1/2 cala ma większą średnicę od miedzi 15 fi
PS: Polecam temat srednice-rur-i-ich-gwintowanie-t774.html

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1