KOLUMNA DO OCENY
-
Autor tematu - Posty: 23
- Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 8 razy
Chyba znalazłem odpowiedź na moje pytanie, zrobiłem odbiór na chłodnicę na samym szczycie kolumny i niestety nic się nie zmieniło (no może troszkę) , a winnym okazało się wypełnienie (zmywaki) zbyt mocno ubite, wyjąłem i włożyłem ponownie, oczywiście nie ubijałem tak mocno i zaczęło lecieć normalnym tempem aż do 30%
-
Autor tematu - Posty: 23
- Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 8 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY
Witam ponownie, gdzieś już pisałem że nie będę przerabiał więcej kolumny, tylko pozostaje budowa nowej, jednak przerobiłem a nową w najbliższym wolnym czasie poskładam, (plan na puszkową) a tą zwrócę bratu.
Obecnie wypełnienie, sprężynki pryzmatyczne miedz 0,25L +1L sprężynek nierdzewnych +zmywaki= 160cm wypełnienia, prawdopodobnie jutro test co z tego wyniknie.
Obecnie wypełnienie, sprężynki pryzmatyczne miedz 0,25L +1L sprężynek nierdzewnych +zmywaki= 160cm wypełnienia, prawdopodobnie jutro test co z tego wyniknie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY
Próbka była ciepła lub zawierała przedgony . W innym przypadku - walnięty alkoholomierz. 97,2% to stężenie alkoholu w azeotropie, a w warunkach domowych uzyskuje się 96-96,5% na średnich kolumnach, na wyższych można dobić wyżej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 23
- Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 8 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY
Temperaturę miałem 78,2*C, stabilizacja około 40min i temperatura poniżej nie zeszła, pod koniec napełniania słoika 4L zaczęła się podnosić na 78,4*C i zaczęło lecieć coraz słabiej 3L 90%, proces nadal trwa leci teraz 35% + -
Termometr mam 40cm od góry i 160cm od kega, zaznaczyłem na port na zdjęciu.
Termometr mam 40cm od góry i 160cm od kega, zaznaczyłem na port na zdjęciu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
Autor tematu - Posty: 23
- Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 8 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY
Jeżeli termometr ma być niżej, to temperaturę chyba też wyższą będzie wskazywał, wyższą od 76*C ?
ps. Dopiero zaczynam przygodę z psoceniem, a nawet nigdy na oczy nie widziałem jak to się robi, no parę lat temu z kolegom psociliśmy w garnku z talerzem w środku i odwrócona pokrywką, no i chyba tyle mojego doświadczenia
Więc czeka mnie następna przeróbka, jak mogę określić w którym miejscu wspawać port? termometr będzie jeden no i drugi jest w kegu.HomoChemicus pisze:Powinno być raczej 40cm od kega.
Jeżeli termometr ma być niżej, to temperaturę chyba też wyższą będzie wskazywał, wyższą od 76*C ?
ps. Dopiero zaczynam przygodę z psoceniem, a nawet nigdy na oczy nie widziałem jak to się robi, no parę lat temu z kolegom psociliśmy w garnku z talerzem w środku i odwrócona pokrywką, no i chyba tyle mojego doświadczenia
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY
Jeśli masz sprężynki to spokojnie możesz wspawać nawet na 30cm od kega. Ile będzie pokazywał termometr to tym się zbytnio nie przejmuj. W czasie procesu i po dobrze przeprowadzonej stabilizacji ma "stać w miejscu". Wszelkie jego ruchy w górę są sygnałem, że należy przeprowadzić korekcję odbioru w dół. I tak aż do "wyssania" całego alkoholu ze zbiornika. Albo do momentu gdy utrzymanie temperatury będzie "niemożliwe".
Oczywiście im bliżej końca destylacji tym będzie leciało wolniej. ale tak musi być żeby temperatura w dole kolumny "stała w miejscu".
Polecam dodatkowo lekturę linku podanego poniżej. Może to Ci troche lepiej rozjaśni zawiłości dobrej destylacji:
http://alkohole-domowe.com/forum/post80861.html#p80861
Oczywiście im bliżej końca destylacji tym będzie leciało wolniej. ale tak musi być żeby temperatura w dole kolumny "stała w miejscu".
Polecam dodatkowo lekturę linku podanego poniżej. Może to Ci troche lepiej rozjaśni zawiłości dobrej destylacji:
http://alkohole-domowe.com/forum/post80861.html#p80861
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego