KOLUMNA DO OCENY

Budowa kolumn rektyfikujących.

Autor tematu
baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy

Post autor: baryl »

Chyba znalazłem odpowiedź na moje pytanie, zrobiłem odbiór na chłodnicę na samym szczycie kolumny i niestety nic się nie zmieniło :bezradny: (no może troszkę) :cry2: , a winnym okazało się wypełnienie (zmywaki) zbyt mocno ubite, wyjąłem i włożyłem ponownie, oczywiście nie ubijałem tak mocno i zaczęło lecieć normalnym tempem aż do 30%
promocja

Autor tematu
baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: baryl »

Witam ponownie, gdzieś już pisałem że nie będę przerabiał więcej kolumny, tylko pozostaje budowa nowej, jednak przerobiłem a nową w najbliższym wolnym czasie poskładam, (plan na puszkową) a tą zwrócę bratu.
Obecnie wypełnienie, sprężynki pryzmatyczne miedz 0,25L +1L sprężynek nierdzewnych +zmywaki= 160cm wypełnienia, prawdopodobnie jutro test co z tego wyniknie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Autor tematu
baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: baryl »

Dziś próba kolumny przerobionej dzięki waszej pomocy :poklon;
Pierwsze psocenie cukrówki i od razu taka niespodzianka :o ponad 96%,
jak na razie nie śmierdzi.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: gr000by »

Próbka była ciepła lub zawierała przedgony :D. W innym przypadku - walnięty alkoholomierz. 97,2% to stężenie alkoholu w azeotropie, a w warunkach domowych uzyskuje się 96-96,5% na średnich kolumnach, na wyższych można dobić wyżej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: baryl »

Była ciepła, ale uleciało już 4L i w słoiku pokazuje 96%+ słoik chłodny (zimny), nie mam drugiego termometru aby teraz zmierzyć, a z kolumny nie będę na razie wyciągał. jak skończę psocenie to pobadam ale na razie jest super, przed przeróbkami leciało max 75%.
Pozdrawiam

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: aronia »

A gdzie masz główny termometr do prowadzenia procesu? Bo jeżeli masz go w dole kolumny i temperatura jest na nim stabilna to procent się będzie zgadzał :D.

Autor tematu
baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: baryl »

Temperaturę miałem 78,2*C, stabilizacja około 40min i temperatura poniżej nie zeszła, pod koniec napełniania słoika 4L zaczęła się podnosić na 78,4*C i zaczęło lecieć coraz słabiej 3L 90%, proces nadal trwa leci teraz 35% + -
Termometr mam 40cm od góry i 160cm od kega, zaznaczyłem na port na zdjęciu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: HomoChemicus »

Powinno być raczej 40cm od kega.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

Autor tematu
baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: baryl »

HomoChemicus pisze:Powinno być raczej 40cm od kega.
Więc czeka mnie następna przeróbka, jak mogę określić w którym miejscu wspawać port? termometr będzie jeden no i drugi jest w kegu.
Jeżeli termometr ma być niżej, to temperaturę chyba też wyższą będzie wskazywał, wyższą od 76*C ?

ps. Dopiero zaczynam przygodę z psoceniem, a nawet nigdy na oczy nie widziałem jak to się robi, no parę lat temu z kolegom psociliśmy w garnku z talerzem w środku i odwrócona pokrywką, no i chyba tyle mojego doświadczenia :bezradny:
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: lesgo58 »

Jeśli masz sprężynki to spokojnie możesz wspawać nawet na 30cm od kega. Ile będzie pokazywał termometr to tym się zbytnio nie przejmuj. W czasie procesu i po dobrze przeprowadzonej stabilizacji ma "stać w miejscu". Wszelkie jego ruchy w górę są sygnałem, że należy przeprowadzić korekcję odbioru w dół. I tak aż do "wyssania" całego alkoholu ze zbiornika. Albo do momentu gdy utrzymanie temperatury będzie "niemożliwe".
Oczywiście im bliżej końca destylacji tym będzie leciało wolniej. ale tak musi być żeby temperatura w dole kolumny "stała w miejscu".
Polecam dodatkowo lekturę linku podanego poniżej. Może to Ci troche lepiej rozjaśni zawiłości dobrej destylacji:
http://alkohole-domowe.com/forum/post80861.html#p80861
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolumny destylacyjne”