Kolumna Destylacyjno Rektyfikacyjna - zimne palce (8)
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Dobra stabilizacja zależy od dokładnej regulacji wody na zimnych palcach. Dodatkowe zmywaki poprawią Ci rozdzielczość kolumny. Poczytaj wątek aronii. Tam masz wszystko co potrzeba.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)
Witam.
@drupi-też do niedawna miałem kolumnę z ZP ale 4 i kolumna miała wysokość 120 cm.
20 miedż i 100 sprężynki od szymoni-także troszkę inna konfiguracja.
Czego się możesz spodziewać po dołożeniu zmywaków-lepszego oczyszczenia destylatu,wyższego procentu niewiele ale jednak !
Jak przeczytałeś post aronii (ja też się na nim wzorowałem ) to mogę podpowiedzieć z doświadczenia, że bardzo pomocny jest regulator mocy.
Ustawiasz chłodzenie tak żeby woda miała około 45stopni celsjusza a proces prowadzisz za pomocą regulatora. Nigdy nie kręć obydwoma - bo jest trudniej.
Lepiej jest regulatorem stabilizowac kolumnę bo masz dokladniejsze sterowanie.
Ja prowadzilem proces na 1200w -odbiór około 15 ml na minutę.
Ty masz inną konfigurację ale to jest jakiś punkt odniesienia dla Ciebie a nie sztywna reguła.
@drupi-też do niedawna miałem kolumnę z ZP ale 4 i kolumna miała wysokość 120 cm.
20 miedż i 100 sprężynki od szymoni-także troszkę inna konfiguracja.
Czego się możesz spodziewać po dołożeniu zmywaków-lepszego oczyszczenia destylatu,wyższego procentu niewiele ale jednak !
Jak przeczytałeś post aronii (ja też się na nim wzorowałem ) to mogę podpowiedzieć z doświadczenia, że bardzo pomocny jest regulator mocy.
Ustawiasz chłodzenie tak żeby woda miała około 45stopni celsjusza a proces prowadzisz za pomocą regulatora. Nigdy nie kręć obydwoma - bo jest trudniej.
Lepiej jest regulatorem stabilizowac kolumnę bo masz dokladniejsze sterowanie.
Ja prowadzilem proces na 1200w -odbiór około 15 ml na minutę.
Ty masz inną konfigurację ale to jest jakiś punkt odniesienia dla Ciebie a nie sztywna reguła.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)
Drupi koledzy odsyłają Cię do tematów, do których linki dostałeś już na pierwszej stronie - nie przeczytałeś/przeczytałeś, ale nie wyciągnąłeś odpowiednich wniosków to znaczy, że wracasz do pierwszej strony i czytasz do skutku. Instrukcji do aparatur typu ZP jest multum, a Ty chcesz, żeby dla Ciebie napisać kolejną. Jeżeli nie masz ochoty czytać to możesz próbować to ogarnąć samemu - ale z doświadczenia powiem, że sporo litrów będzie musiało upłynąć, bo już to:
świadczy, że jesteś na początku drogi i nie za bardzo łapiesz o co w tym wszystkim chodzi. Bez czytania i praktyki nadal będziesz pił "bimber" z wieszaka, a nie destylaty albo wódki i nalewki robione na własnym spirytusie wysokiej jakości.Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna
-
Autor tematu - Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)
Po zamontowaniu termometru na 10 półce w połowie procesu na tym termometrze temperatura stopniowo się podnosi. Zwiększanie refluksu nie pomaga bo hamuje się w tedy odbiór, aż w pewnym momencie pod koniec procesu, miałem 97*C na 10 półce a tylko 90*C w kegu. Prawie do końca leciał mocny spirytus 98% ( często mierzyłem). Nastaw był z 25 L. cukrówki. Co to może oznaczać ? Czy to możliwe że w połowie procesu zaczyna się pogon ? Wypełnienie kolumny mam : 30cm miedź na dole + 90 cm. zmywaki. Co byście mi doradzili ?
I like noble drinks.
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)
Albo sprawdź czy ZP podłączyłeś pod zimna wodę Nie pisz że się pomyliłeś bo się tylko pogrążysz.
Prowadzenie procesu rektyfikacji z takim sprzętem i bez doświadczenia nie mówiąc już o wiedzy teoretycznej jest nie możliwe a spirytusu nawet po wymianie na SP nie uzyskasz.
Zacznij czytać to co Ci wskazali
Kolego nie możliwym jest żebyś w kegu miał 90'C a na 10 półce 97'C Zmień termometryDrupi pisze: ... aż w pewnym momencie pod koniec procesu, miałem 97*C na 10 półce a tylko 90*C w kegu. Co byście mi doradzili ?
Albo sprawdź czy ZP podłączyłeś pod zimna wodę Nie pisz że się pomyliłeś bo się tylko pogrążysz.
Prowadzenie procesu rektyfikacji z takim sprzętem i bez doświadczenia nie mówiąc już o wiedzy teoretycznej jest nie możliwe a spirytusu nawet po wymianie na SP nie uzyskasz.
Zacznij czytać to co Ci wskazali
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)
Jak już uporasz się ze sprawami sprzętowymi to pozostaje kwestia techniki odbioru na twoim aparacie - a tutaj to już musisz sporo praktykować albo liznąć trochę teorii czytając ze zrozumieniem, a później zastosować zdobytą wiedzę w praktyce.
Wymienić: termometry i alkoholomierz, bo już te wartości które podajesz świadczą o tym, że są słabej jakości. W następnej kolejności posłuchać rad użytkownika Kula czyli poprawić wypełnienie.Drupi pisze:Co byście mi doradzili ?
Jak już uporasz się ze sprawami sprzętowymi to pozostaje kwestia techniki odbioru na twoim aparacie - a tutaj to już musisz sporo praktykować albo liznąć trochę teorii czytając ze zrozumieniem, a później zastosować zdobytą wiedzę w praktyce.