Kolumna Destylacyjno Rektyfikacyjna - zimne palce (8)

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...

Autor tematu
Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy

Post autor: Drupi »

Niewiem jeszcze dlaczego podczas pierwszej destylacji na KEG-u (termometr z boku pośrpdku bańki) miałem 80 stopni cały czas, a na szczycie kolumny 54 do 54,3 dopiero wtedy wylatywał idealny dla mnie w smaku spirytus. Termometr elektroniczny sprawdzałem badając temperature swojego ciała i było ok. Może dlatego że w moim pomieszczeniu było tylko 9 st. C. W kolumnie mam ok. 1m. wypełnienia ( 15 druciaków nierdzewnych nieco rozciągniętych + ok. 20 cm. tulejek miedzianych) a dalej jest pusta potem są Z/P. Rozmawiałem z kilkoma osobami i mówią że to może być wada termometru ale to chyba nie będzie , bo sprawdzałem na sobie. A czy wy słyszeliście o czymś takim?
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)

Post autor: gr000by »

Sprawdź ile pokazują we wrzącej wodzie - mierzyłeś temperaturę ciała, czyli dość daleko od temperatury, którą powinny wskazywać podczas normalnej pracy. Równie dobrze możesz mieć słabo zaizolowane porty i przez to masz zaniżone wskazania.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)

Post autor: Spiryt »

Naucz się poprawnie prowadzić proces a później zajmij się doborem termometrów. Mam takie które pokazują w 20*C dobrze a przy 80*C pokazują 60*C. Ale mnie nie obchodzi co on pokazuje, może nawet pokazywać minus 10*C aby był liniowy.

Autor tematu
Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)

Post autor: Drupi »

A gdyby nie patrzeć zbytnio na termometr, tylko tak sterować dopływem wody do deflegmatora, żeby kapało, a nie sączyło destylat? Czy ktoś z Was tak próbował? I czy to dobra metoda?
I like noble drinks.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)

Post autor: aronia »

Nie musisz na nic patrzeć, budować jakiś super skomplikowanych konstrukcji refluksowych, kupować wypełnienia, kilku termometrów itp. Możesz robić jak dawniej bimber na kance ocynkowanej połączonej ze spiralą zanurzoną w beczce. Jeżeli sam będziesz to pił i będzie Ci smakować, a nie będziesz tym nas częstował to możesz robić jak tylko rzewnie Ci się podoba według zasady, żeby było łatwo, szybko i żeby "kopało".
Jeżeli jednak zaczniesz czytać ze zrozumieniem i skorzystasz z udzielanych rad to sam możesz się zdziwić degustując ze współbiesiadnikami to co wykapie z Twojego aparatu.
Oczywiście możesz sobie kapać po kropelce i oceniać organoleptycznie czy spełnia to Twoje oczekiwania, ale ja wolę posiłkując się refluksem i termometrami wyciągnąć % i aromaty o wiele szybciej i podejrzewam, że otrzymany produkt będzie czystszy(i będzie go więcej).

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)

Post autor: W_TG »

Drupi pisze: tak sterować dopływem wody do deflegmatora, żeby kapało, a nie sączyło destylat? Czy ktoś z Was tak próbował? I czy to dobra metoda?
Generalnie TAK. Podejrzewam ze chyba zaczynasz ogarniać.
I na kolumnie destylacyjnej chodzi o to samo aby "kapało a nie sączyło"
Ale jest to bardziej precyzyjnie i przemyślane. oczywiście zależne od budowy i parametrów psotnicy.
Nawet przy identycznych psotnicach sa drobne różnice.
To co określasz "kapało/sączyło" to nazywa się Refluks Ratio (RR)
Czyli ilość odebranego produktu do tego co zawrócone jest do kolumny.
Do tego służy WYDAJNY SKRAPLACZ , (w twoim przypadku to ZP bardzo nie wydajne) i moc z jaką grzejemy.
Cały proces jest sterowany dwoma parametrami MOCĄ GRZANIA i RR
I tu nie ma nic z przypadku !
Oczywiście można robić coś na żywioł.
Drupi pisze:A gdyby nie patrzeć zbytnio na termometr
Termometr to narzędzie jak metr czy zegarek. Można jajka gotować przez 2 pacierze :D , ale precyzyjniej jest przez 5 minut
Zachęcam do przeczytania tematu -Spirytus LUX na zimnych palcach.
Zamiast coś robić dobrze warto zrobić lepiej, a zamiast lepiej- bardzo dobrze …itd.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Autor tematu
Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)

Post autor: Drupi »

Czy możecie mi odpowiedzieć : jeśli w zestawach Z/P, jest na przykład w ocieplonym kegu grzałka 1500V, to czy powinien być jeszcze regulator mocy grzałki, jeśli zbyt wysoką temperature w kolumnie obniżam zwiększając refluks przez zwiększenie przepływu wody przez zimne palce? Wydaje mi się, że zmiany grzania spowodowały by większe problemy z regulacją temperatury w kolumnie, czy tak? Pisze to, bo wydaje mi się, że refluksu chyba nigdy nie jest za dużo.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)

Post autor: Wald »

Zacznij sam testować różne warianty. Odpowiedź na tak sformułowane pytanie nie jest prosta ani jednoznaczna. Większy refluks daję poprawę jakościową, ale łatwo jest przedobrzyć, bo zbyt wychłodzone skropliny wracające na wypełnienie destabilizują kolumnę. Gdzie jest granica pomiędzy poprawą jakości, a destabilizacją, musisz sam poszukać. Zależy to od wielu rzeczy i nie da się tego na odległość wyznaczyć.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4912
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)

Post autor: rozrywek »

Popędzisz, nauczysz się. Jeszcze dużo przed tobą. Nie zapomnij czytać, czyż nie lepiej uczyć się na błędach innych?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)

Post autor: Drupi »

Właśnie dołożyłem zmywaków z Lidla i zamontowałem termometr w dole kolumny zimne palce. Czyli jeśli wcześniej było 70 cm. wypełnienia (miedź + zmywaki) a teraz jest ok. 120 cm. wypełnienia, pod same zimne palce to czego mogę się spodziewać ? Czy wtedy trudniej jest ustabilizować kolumne? Wy już to przerabialiście, jakie są tego plusy czy minusy?
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)

Post autor: lesgo58 »

Dobra stabilizacja zależy od dokładnej regulacji wody na zimnych palcach. Dodatkowe zmywaki poprawią Ci rozdzielczość kolumny. Poczytaj wątek aronii. Tam masz wszystko co potrzeba.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)

Post autor: golec269 »

Witam.
@drupi-też do niedawna miałem kolumnę z ZP ale 4 i kolumna miała wysokość 120 cm.
20 miedż i 100 sprężynki od szymoni-także troszkę inna konfiguracja.
Czego się możesz spodziewać po dołożeniu zmywaków-lepszego oczyszczenia destylatu,wyższego procentu niewiele ale jednak !
Jak przeczytałeś post aronii (ja też się na nim wzorowałem :respect: ) to mogę podpowiedzieć z doświadczenia, że bardzo pomocny jest regulator mocy.
Ustawiasz chłodzenie tak żeby woda miała około 45stopni celsjusza a proces prowadzisz za pomocą regulatora. Nigdy nie kręć obydwoma - bo jest trudniej.
Lepiej jest regulatorem stabilizowac kolumnę bo masz dokladniejsze sterowanie.
Ja prowadzilem proces na 1200w -odbiór około 15 ml na minutę.
Ty masz inną konfigurację ale to jest jakiś punkt odniesienia dla Ciebie a nie sztywna reguła.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)

Post autor: aronia »

Drupi koledzy odsyłają Cię do tematów, do których linki dostałeś już na pierwszej stronie - nie przeczytałeś/przeczytałeś, ale nie wyciągnąłeś odpowiednich wniosków to znaczy, że wracasz do pierwszej strony i czytasz do skutku. Instrukcji do aparatur typu ZP jest multum, a Ty chcesz, żeby dla Ciebie napisać kolejną. Jeżeli nie masz ochoty czytać to możesz próbować to ogarnąć samemu - ale z doświadczenia powiem, że sporo litrów będzie musiało upłynąć, bo już to:
Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna
świadczy, że jesteś na początku drogi i nie za bardzo łapiesz o co w tym wszystkim chodzi. Bez czytania i praktyki nadal będziesz pił "bimber" z wieszaka, a nie destylaty albo wódki i nalewki robione na własnym spirytusie wysokiej jakości.

Autor tematu
Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)

Post autor: Drupi »

Po zamontowaniu termometru na 10 półce w połowie procesu na tym termometrze temperatura stopniowo się podnosi. Zwiększanie refluksu nie pomaga bo hamuje się w tedy odbiór, aż w pewnym momencie pod koniec procesu, miałem 97*C na 10 półce a tylko 90*C w kegu. Prawie do końca leciał mocny spirytus 98% ( często mierzyłem). Nastaw był z 25 L. cukrówki. Co to może oznaczać ? Czy to możliwe że w połowie procesu zaczyna się pogon ? Wypełnienie kolumny mam : 30cm miedź na dole + 90 cm. zmywaki. Co byście mi doradzili ?
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1186
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)

Post autor: Kula »

Skrócić miedź do 15 cm. Zmienić zmywaki na sprężynki.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)

Post autor: ramzol »

Drupi pisze: ... aż w pewnym momencie pod koniec procesu, miałem 97*C na 10 półce a tylko 90*C w kegu. Co byście mi doradzili ?
Kolego nie możliwym jest żebyś w kegu miał 90'C a na 10 półce 97'C Zmień termometry :!:
Albo sprawdź czy ZP podłączyłeś pod zimna wodę :evil: Nie pisz że się pomyliłeś bo się tylko pogrążysz.
Prowadzenie procesu rektyfikacji z takim sprzętem i bez doświadczenia nie mówiąc już o wiedzy teoretycznej jest nie możliwe a spirytusu nawet po wymianie na SP nie uzyskasz.
Zacznij czytać to co Ci wskazali ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)

Post autor: aronia »

Drupi pisze:Co byście mi doradzili ?
Wymienić: termometry i alkoholomierz, bo już te wartości które podajesz świadczą o tym, że są słabej jakości. W następnej kolejności posłuchać rad użytkownika Kula czyli poprawić wypełnienie.
Jak już uporasz się ze sprawami sprzętowymi to pozostaje kwestia techniki odbioru na twoim aparacie - a tutaj to już musisz sporo praktykować albo liznąć trochę teorii czytając ze zrozumieniem, a później zastosować zdobytą wiedzę w praktyce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”