Kolumna Destylacyjno Rektyfikacyjna - zimne palce (8)
-
Autor tematu - Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Niewiem jeszcze dlaczego podczas pierwszej destylacji na KEG-u (termometr z boku pośrpdku bańki) miałem 80 stopni cały czas, a na szczycie kolumny 54 do 54,3 dopiero wtedy wylatywał idealny dla mnie w smaku spirytus. Termometr elektroniczny sprawdzałem badając temperature swojego ciała i było ok. Może dlatego że w moim pomieszczeniu było tylko 9 st. C. W kolumnie mam ok. 1m. wypełnienia ( 15 druciaków nierdzewnych nieco rozciągniętych + ok. 20 cm. tulejek miedzianych) a dalej jest pusta potem są Z/P. Rozmawiałem z kilkoma osobami i mówią że to może być wada termometru ale to chyba nie będzie , bo sprawdzałem na sobie. A czy wy słyszeliście o czymś takim?
I like noble drinks.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)
Sprawdź ile pokazują we wrzącej wodzie - mierzyłeś temperaturę ciała, czyli dość daleko od temperatury, którą powinny wskazywać podczas normalnej pracy. Równie dobrze możesz mieć słabo zaizolowane porty i przez to masz zaniżone wskazania.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)
Nie musisz na nic patrzeć, budować jakiś super skomplikowanych konstrukcji refluksowych, kupować wypełnienia, kilku termometrów itp. Możesz robić jak dawniej bimber na kance ocynkowanej połączonej ze spiralą zanurzoną w beczce. Jeżeli sam będziesz to pił i będzie Ci smakować, a nie będziesz tym nas częstował to możesz robić jak tylko rzewnie Ci się podoba według zasady, żeby było łatwo, szybko i żeby "kopało".
Jeżeli jednak zaczniesz czytać ze zrozumieniem i skorzystasz z udzielanych rad to sam możesz się zdziwić degustując ze współbiesiadnikami to co wykapie z Twojego aparatu.
Oczywiście możesz sobie kapać po kropelce i oceniać organoleptycznie czy spełnia to Twoje oczekiwania, ale ja wolę posiłkując się refluksem i termometrami wyciągnąć % i aromaty o wiele szybciej i podejrzewam, że otrzymany produkt będzie czystszy(i będzie go więcej).
Jeżeli jednak zaczniesz czytać ze zrozumieniem i skorzystasz z udzielanych rad to sam możesz się zdziwić degustując ze współbiesiadnikami to co wykapie z Twojego aparatu.
Oczywiście możesz sobie kapać po kropelce i oceniać organoleptycznie czy spełnia to Twoje oczekiwania, ale ja wolę posiłkując się refluksem i termometrami wyciągnąć % i aromaty o wiele szybciej i podejrzewam, że otrzymany produkt będzie czystszy(i będzie go więcej).
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)
I na kolumnie destylacyjnej chodzi o to samo aby "kapało a nie sączyło"
Ale jest to bardziej precyzyjnie i przemyślane. oczywiście zależne od budowy i parametrów psotnicy.
Nawet przy identycznych psotnicach sa drobne różnice.
To co określasz "kapało/sączyło" to nazywa się Refluks Ratio (RR)
Czyli ilość odebranego produktu do tego co zawrócone jest do kolumny.
Do tego służy WYDAJNY SKRAPLACZ , (w twoim przypadku to ZP bardzo nie wydajne) i moc z jaką grzejemy.
Cały proces jest sterowany dwoma parametrami MOCĄ GRZANIA i RR
I tu nie ma nic z przypadku !
Oczywiście można robić coś na żywioł.
Zachęcam do przeczytania tematu -Spirytus LUX na zimnych palcach.
Zamiast coś robić dobrze warto zrobić lepiej, a zamiast lepiej- bardzo dobrze …itd.
Generalnie TAK. Podejrzewam ze chyba zaczynasz ogarniać.Drupi pisze: tak sterować dopływem wody do deflegmatora, żeby kapało, a nie sączyło destylat? Czy ktoś z Was tak próbował? I czy to dobra metoda?
I na kolumnie destylacyjnej chodzi o to samo aby "kapało a nie sączyło"
Ale jest to bardziej precyzyjnie i przemyślane. oczywiście zależne od budowy i parametrów psotnicy.
Nawet przy identycznych psotnicach sa drobne różnice.
To co określasz "kapało/sączyło" to nazywa się Refluks Ratio (RR)
Czyli ilość odebranego produktu do tego co zawrócone jest do kolumny.
Do tego służy WYDAJNY SKRAPLACZ , (w twoim przypadku to ZP bardzo nie wydajne) i moc z jaką grzejemy.
Cały proces jest sterowany dwoma parametrami MOCĄ GRZANIA i RR
I tu nie ma nic z przypadku !
Oczywiście można robić coś na żywioł.
Termometr to narzędzie jak metr czy zegarek. Można jajka gotować przez 2 pacierze , ale precyzyjniej jest przez 5 minutDrupi pisze:A gdyby nie patrzeć zbytnio na termometr
Zachęcam do przeczytania tematu -Spirytus LUX na zimnych palcach.
Zamiast coś robić dobrze warto zrobić lepiej, a zamiast lepiej- bardzo dobrze …itd.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
Autor tematu - Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)
Czy możecie mi odpowiedzieć : jeśli w zestawach Z/P, jest na przykład w ocieplonym kegu grzałka 1500V, to czy powinien być jeszcze regulator mocy grzałki, jeśli zbyt wysoką temperature w kolumnie obniżam zwiększając refluks przez zwiększenie przepływu wody przez zimne palce? Wydaje mi się, że zmiany grzania spowodowały by większe problemy z regulacją temperatury w kolumnie, czy tak? Pisze to, bo wydaje mi się, że refluksu chyba nigdy nie jest za dużo.
I like noble drinks.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)
Zacznij sam testować różne warianty. Odpowiedź na tak sformułowane pytanie nie jest prosta ani jednoznaczna. Większy refluks daję poprawę jakościową, ale łatwo jest przedobrzyć, bo zbyt wychłodzone skropliny wracające na wypełnienie destabilizują kolumnę. Gdzie jest granica pomiędzy poprawą jakości, a destabilizacją, musisz sam poszukać. Zależy to od wielu rzeczy i nie da się tego na odległość wyznaczyć.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 4912
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
-
Autor tematu - Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)
Właśnie dołożyłem zmywaków z Lidla i zamontowałem termometr w dole kolumny zimne palce. Czyli jeśli wcześniej było 70 cm. wypełnienia (miedź + zmywaki) a teraz jest ok. 120 cm. wypełnienia, pod same zimne palce to czego mogę się spodziewać ? Czy wtedy trudniej jest ustabilizować kolumne? Wy już to przerabialiście, jakie są tego plusy czy minusy?
I like noble drinks.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)
Dobra stabilizacja zależy od dokładnej regulacji wody na zimnych palcach. Dodatkowe zmywaki poprawią Ci rozdzielczość kolumny. Poczytaj wątek aronii. Tam masz wszystko co potrzeba.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)
Witam.
@drupi-też do niedawna miałem kolumnę z ZP ale 4 i kolumna miała wysokość 120 cm.
20 miedż i 100 sprężynki od szymoni-także troszkę inna konfiguracja.
Czego się możesz spodziewać po dołożeniu zmywaków-lepszego oczyszczenia destylatu,wyższego procentu niewiele ale jednak !
Jak przeczytałeś post aronii (ja też się na nim wzorowałem ) to mogę podpowiedzieć z doświadczenia, że bardzo pomocny jest regulator mocy.
Ustawiasz chłodzenie tak żeby woda miała około 45stopni celsjusza a proces prowadzisz za pomocą regulatora. Nigdy nie kręć obydwoma - bo jest trudniej.
Lepiej jest regulatorem stabilizowac kolumnę bo masz dokladniejsze sterowanie.
Ja prowadzilem proces na 1200w -odbiór około 15 ml na minutę.
Ty masz inną konfigurację ale to jest jakiś punkt odniesienia dla Ciebie a nie sztywna reguła.
@drupi-też do niedawna miałem kolumnę z ZP ale 4 i kolumna miała wysokość 120 cm.
20 miedż i 100 sprężynki od szymoni-także troszkę inna konfiguracja.
Czego się możesz spodziewać po dołożeniu zmywaków-lepszego oczyszczenia destylatu,wyższego procentu niewiele ale jednak !
Jak przeczytałeś post aronii (ja też się na nim wzorowałem ) to mogę podpowiedzieć z doświadczenia, że bardzo pomocny jest regulator mocy.
Ustawiasz chłodzenie tak żeby woda miała około 45stopni celsjusza a proces prowadzisz za pomocą regulatora. Nigdy nie kręć obydwoma - bo jest trudniej.
Lepiej jest regulatorem stabilizowac kolumnę bo masz dokladniejsze sterowanie.
Ja prowadzilem proces na 1200w -odbiór około 15 ml na minutę.
Ty masz inną konfigurację ale to jest jakiś punkt odniesienia dla Ciebie a nie sztywna reguła.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)
Drupi koledzy odsyłają Cię do tematów, do których linki dostałeś już na pierwszej stronie - nie przeczytałeś/przeczytałeś, ale nie wyciągnąłeś odpowiednich wniosków to znaczy, że wracasz do pierwszej strony i czytasz do skutku. Instrukcji do aparatur typu ZP jest multum, a Ty chcesz, żeby dla Ciebie napisać kolejną. Jeżeli nie masz ochoty czytać to możesz próbować to ogarnąć samemu - ale z doświadczenia powiem, że sporo litrów będzie musiało upłynąć, bo już to:
świadczy, że jesteś na początku drogi i nie za bardzo łapiesz o co w tym wszystkim chodzi. Bez czytania i praktyki nadal będziesz pił "bimber" z wieszaka, a nie destylaty albo wódki i nalewki robione na własnym spirytusie wysokiej jakości.Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna
-
Autor tematu - Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)
Po zamontowaniu termometru na 10 półce w połowie procesu na tym termometrze temperatura stopniowo się podnosi. Zwiększanie refluksu nie pomaga bo hamuje się w tedy odbiór, aż w pewnym momencie pod koniec procesu, miałem 97*C na 10 półce a tylko 90*C w kegu. Prawie do końca leciał mocny spirytus 98% ( często mierzyłem). Nastaw był z 25 L. cukrówki. Co to może oznaczać ? Czy to możliwe że w połowie procesu zaczyna się pogon ? Wypełnienie kolumny mam : 30cm miedź na dole + 90 cm. zmywaki. Co byście mi doradzili ?
I like noble drinks.
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)
Albo sprawdź czy ZP podłączyłeś pod zimna wodę Nie pisz że się pomyliłeś bo się tylko pogrążysz.
Prowadzenie procesu rektyfikacji z takim sprzętem i bez doświadczenia nie mówiąc już o wiedzy teoretycznej jest nie możliwe a spirytusu nawet po wymianie na SP nie uzyskasz.
Zacznij czytać to co Ci wskazali
Kolego nie możliwym jest żebyś w kegu miał 90'C a na 10 półce 97'C Zmień termometryDrupi pisze: ... aż w pewnym momencie pod koniec procesu, miałem 97*C na 10 półce a tylko 90*C w kegu. Co byście mi doradzili ?
Albo sprawdź czy ZP podłączyłeś pod zimna wodę Nie pisz że się pomyliłeś bo się tylko pogrążysz.
Prowadzenie procesu rektyfikacji z takim sprzętem i bez doświadczenia nie mówiąc już o wiedzy teoretycznej jest nie możliwe a spirytusu nawet po wymianie na SP nie uzyskasz.
Zacznij czytać to co Ci wskazali
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Kolumna Destylacyjno Raktyfikacyjna - zinme palce (8)
Jak już uporasz się ze sprawami sprzętowymi to pozostaje kwestia techniki odbioru na twoim aparacie - a tutaj to już musisz sporo praktykować albo liznąć trochę teorii czytając ze zrozumieniem, a później zastosować zdobytą wiedzę w praktyce.
Wymienić: termometry i alkoholomierz, bo już te wartości które podajesz świadczą o tym, że są słabej jakości. W następnej kolejności posłuchać rad użytkownika Kula czyli poprawić wypełnienie.Drupi pisze:Co byście mi doradzili ?
Jak już uporasz się ze sprawami sprzętowymi to pozostaje kwestia techniki odbioru na twoim aparacie - a tutaj to już musisz sporo praktykować albo liznąć trochę teorii czytając ze zrozumieniem, a później zastosować zdobytą wiedzę w praktyce.