Witam ,chcę pospawać kolumnę, a nie chcę popełnić błędu. Proszę o pomoc. Moje pytania to : - w którym miejscu zrobić wylot par do chłodnicy, - czy głowica z wężownicą może być 30 cm czy nie za dużo, - mam termometr 4 punktowy z niezależnymi wyświetlaczami , w których miejscach podłączyć? Na pewno w kegu, lecz czy ma być zanurzony po zalaniu kega, czy wystarczy wpuścić centymetr - dwa? - chłodnicę mam szklaną dł. 35 cm / średnica fi 40.
Na górze kolumny lub w 2/3 wysokości. Zależy co wybierzesz.
kzabawny napisał(a):
czy głowica z wężownicą może być 30 cm czy nie za dużo,.
Może być 30. Z reguły mają od 10cm do 60cm. Zależy do jakiej kolumny.
kzabawny napisał(a):
mam termometr 4 punktowy z niezależnymi wyświetlaczami , w których miejscach podłączyć
W kotle, w wypełnieniu, przy ujściu par.
kzabawny napisał(a):
na pewno w kegu lecz czy ma być zanurzony po zalaniu kega czy wystarczy wpuścić centymetr - dwa
Wystarczy.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Dodaję fotki jak można według rysunku wyłożyć mi łopatologię , do tej pory psociłem na podstilu - sprzęt szklany ale chcę miec kolumnę i nie chcę zepsuc materiału
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Nie za bardzo rozumiem po co 30 cm głowicy skoro spirala ma 10 cm. Wychodzi na to, że pod spiralą i nad nią będziesz miał mnóstwo zmarnotrawionego miejsca. W głowicy, nad chłodnicą wystarczy np. 5 cm przestrzeni dla ujścia par. A przestrzeń pod chłodnicą wypełnij. Tak będzie bardziej efektywnie. Możesz nawet upchać zmywaki w środku spirali. Zawsze to dodatkowe procenty.
______________________________________________________________________ Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje, Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
Właśnie dlatego zamieściłem rysunek i fotki, a rurkę 30cm po prostu mam i dlatego pytam o rozwiązanie. Dla pewności, to ujście na opary do chłodnicy umieścić nad spiralą w głowicy ?
Tak, nad spiralą. W twoim rozwiązaniu skraplacz część par skropli, a część musi przepuścić dalej na chłodnicę (reflux ratio), a pustą przestrzeń wypełnij zmywaczkami tak, jak radzi kol. pith. Zyskasz ze 2%
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Jakbym czegoś nie znalazł na forum a miał pytanie to się odezwę , na razie nie zamykam tematu we wtorek pospawają kolumnę i będzie mam nadzieję wszystko jasne .
Mod. Jak nie będziesz stosował się do zasad pisowni, to sam zamknę ci temat
Jeszcze jedno błahe ale ważne pytanie. Mam dwa kegi 30l i 50l, który odpowiedniejszy na kolumnę? Pytam bo słyszałem opinię że w 50l kegu i tak naraz nie zaleję 45-47l bo nie równo się grzeje i trudno to wszystko ustabilizować. Jak mam do 50l wlewać 25l to wolę keg 30l i nastaw 50l dwa razy grzać - sorki za takie pytanie ale po spawaniu będzie za późno.
30stka lepsza- bo niższa. Więcej miejsca zostaje na kolumnę i wypełnienie. 50tke możesz za to mi sprzedać, bo akurat szukam
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
A ja mam takie pytanie, przy okazji tematu kolegi. Sam śledzę na razie posty z budowy kolumny, bo przymierzam się do budowy vm miedzianej 2'' , i tu pytanie, czy ta spirala nie jest stanowczo za mała?? Przy stabilizacji kolumny przecież musi skroplić całość idących z kega par, a tu nawet wspominamy o 50 litrach.
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości