Kolumna Aabratek - Jack Sero
-
Autor tematu - Posty: 262
- Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowanie: 55 razy
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero
Jestem w trakcie gonienia, nastawa na Moskva Style BLG -3, odgazowana, wyklarowana betonitem.
Odebrałem 200-250 przedgonów po kropelce, odkręcam nowy kranik na max i kapie tylko 28-30 ml na min.
Coś chyba nie tak.
Temp. w kegu 93,3 w kolumnie 80,6 w głowicy na "nowym" termometrze 77,5.
Czy tak wolno na kapać? Serce odbieram 25 ml na 4 min, zapach i smak po rozrobieniu do 40% do przyjęcia, przy 30% też nic nie wyczuwam. Tylko coś chyba nie tak, że tak wolno kapie.
Odebrałem 200-250 przedgonów po kropelce, odkręcam nowy kranik na max i kapie tylko 28-30 ml na min.
Coś chyba nie tak.
Temp. w kegu 93,3 w kolumnie 80,6 w głowicy na "nowym" termometrze 77,5.
Czy tak wolno na kapać? Serce odbieram 25 ml na 4 min, zapach i smak po rozrobieniu do 40% do przyjęcia, przy 30% też nic nie wyczuwam. Tylko coś chyba nie tak, że tak wolno kapie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 cze 2013, 21:22 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
-
Autor tematu - Posty: 262
- Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowanie: 55 razy
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero
Dziś, temp. są takie: keg 93,8 kolumna 80,8 głowica 77,8 ale grzeje 100% mocy 2000W wczoraj tylko 75% dlatego nie kapało. Średnica rury robi różnicę. Teraz ustawiłem litr na godzinę jest dobrze, troszeczkę trąca jeszcze świeżością na 30% ale myślę że to jeszcze zginie.
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero
U mnie ten dziwny zapach zniknął po 4 destylacji, jednak poznanie całego procesu i wyprodukowanie czegoś co na prawdę jest dobre do picia jako czysta wódeczka zajęło mi 13 destylacji. Tak że wszystko przed Tobą.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
Autor tematu - Posty: 262
- Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowanie: 55 razy
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero
Jestem po 5 destylacji na sprzęcie i pojawiają się kłopoty. To co uzyskałem z ostatniego gonienia nie idzie wypić tak śmierdzi, ale nie bimbrem tylko sam nie wiem czym... Otrzymałem 4-4,5l czystego 96%+ spirytusu z 12 kg cukru (trochę mało) o tym dziwnym zapachu, po rozrobieniu do 50% jest gorzej. Zbieram wszystko do ponownej destylacji. Może ktoś kto pracuje na podobnym sprzecie oświeci mnie trochę gdzie popełniam błąd. Jak grzać ? Próbowałem 2kW i 1,5 kW ale różnicy nie widzę. Dlaczego tylko tyle odebrałem?
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero
Witam. Tak na szybko, po mojemu to za słabo grzałeś , a za duży odbiór ustawiłeś. To powoduje, że odebrałeś za mało śmierdzącego spirytu. Napisz po kolei jak przeprowadziłeś rektyfikację, a wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
Autor tematu - Posty: 262
- Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowanie: 55 razy
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero
A więc nastawa drugi raz na Moskva Style BLG -4, odgazowana, wyklarowana betonitem tylko 6 h
Odebrałem 300 ml przedgonów po kropelce, odkręcam kranik na max i kapie tylko 30 ml na min.
Coś chyba nie tak. Temp. w kegu 93,7 w kolumnie 81,6 w głowicy na 77,7. Temp. podskoczyła o 0,1 stopnia zmniejszyłem moc grzania o 5%. Mam nowy nastaw na T3 jutro klaruję 24-48 h no i jadę tylko jak żeby bylo super.
Odebrałem 300 ml przedgonów po kropelce, odkręcam kranik na max i kapie tylko 30 ml na min.
Coś chyba nie tak. Temp. w kegu 93,7 w kolumnie 81,6 w głowicy na 77,7. Temp. podskoczyła o 0,1 stopnia zmniejszyłem moc grzania o 5%. Mam nowy nastaw na T3 jutro klaruję 24-48 h no i jadę tylko jak żeby bylo super.
-
- Posty: 791
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero
Pozdrawiam
Tak na szybko to może za dużo wlałeś do kega, albo za mocno grzałeś, patrząc, że po stabilizacji i odebraniu przedgonu masz dość wysoką temperaturę w kegu. Może to świadczyć o zalaniu dolnej części wypełnienia i przez to wzrosło ciśnienie. Sprawdź wypełnienie albo nie lej pod koreksero pisze:A więc nastawa drugi raz na Moskva Style BLG -4, odgazowana, wyklarowana betonitem tylko 6 h
Odebrałem 300 ml przedgonów po kropelce, odkręcam kranik na max i kapie tylko 30 ml na min.
Coś chyba nie tak. Temp. w kegu 93,7 w kolumnie 81,6 w głowicy na 77,7. .
Pozdrawiam
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
- Posty: 566
- Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
- Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
- Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
- Lokalizacja: Braniewo
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero
Przyjacielu sympatyczny, kilka postów wyżej to kolega lesgo opisał Ci potencjalne problemy z obsługą, nie skorzystałeś i dalej masz problemy z produktem. Uważasz, że to My mamy sobie zadać trud, żeby Ci tłumaczyć kilka razy to samo? Wszystko już jest tu bardzo wyczerpująco opisane, zadaj sobie trochę trudu i usiądź do czytania forum. Materiał na którym się wzorowałeś ma już cztery latka, nie umniejsza to w niczym ani artykułowi, ani tym bardziej autorowi, ale sporo od tego czasu się zmieniło, zwłaszcza w zasobach wiedzy członków tego forum. Powściągnij troszkę Swoje roszczeniowe wyrzuty, na naukę zawsze jest dobra pora!sero pisze:Przeczytaj kilka postów wcześniej na czym się wzoruję, jeśli chcesz pomóc to napisz coś konstruktywnego w temacie a nie tylko nabijaj posty.
Pozdrawiam, Sławomir
-
- Posty: 791
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero
Miałem na myśli to, że czasem wypełnienie lubi się lekko zbić, ale zauważyłem teraz, że masz zmywaki a nie sprężynki,więc jest mniejsze prawdopodobieństwo, że to się stało. Jak za dużo wlałeś to masz odpowiedź na to dlaczego masz kiepski destylat.
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
Autor tematu - Posty: 262
- Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowanie: 55 razy
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero
Upłynęło trochę czasu, człowiek nabrał trochę doświadczenia i wszystko fajnie "leciało", lecz przyszła pora na zmiany. Zmywaki poszły w odstawkę a zakupiłem sprężynki od Szymonli & Plipek1. Po przygotowaniu zasypałem bez ubijania 5,5 l i jazda. Po ustabilizowaniu temp. zaczyna rosnąć, bez odbioru. Grzałem 3200-3300 W przy 3600 W po 40 min zalewa. Odczyt z termometru na wys. 40 cm zasypu, jeśli mam miedź to dochodzi + 25 cm. Całość zasypu 160 cm, rura fi 70 mm. Ma zmywakach nie było problemu temp. bardzo stabilna 3-4 korekty na cały proces przy skoku 0,1. Zbieram materiał na bufor. Jeśli ma ktoś jakieś podejrzenie co jest nie tak proszę o pomoc. Czy będzie konieczna przebudowa kolumny, obniżenie portu?
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero
A czy ten słup 160cm jest zasypany w całości czy co kawałek dałeś przekładki/podparcia/zmywaki? Bo to 5,5l to prawie 5kg, więc nawet jeśli sam ich nie ubijałeś to bez przekładek ta ilość mogła się sama ubić pod swoim ciężarem. Przygotowałeś wypełnienie zgodnie z zaleceniami producenta? Przy gotowaniu te ścinki o których pisze Szlumf zbierają się na dnie naczynia i raczej nie ma problemów z zsypaniem sprężynek znad tych resztek. Pracuje na podobnym zestawie i 3,6kW nie powoduje zalewania: http://alkohole-domowe.com/forum/post11 ... ml#p117178 .
O ile(do ilu) rośnie ta temperatura? Z jaką prędkością odbierasz?
O ile(do ilu) rośnie ta temperatura? Z jaką prędkością odbierasz?
-
Autor tematu - Posty: 262
- Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowanie: 55 razy
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero
Przesypałem sprężynki, nie były bardzo zbite, tak z 1,5 cm opadły, nie wiem co jest. Spróbuję jeszcze raz z większą mocą.
Przed zasypaniem przy płukaniu usnąłem część ścinków tak ze trzy łyżki. Regulowałem mocą ale w górę, sprawdzę przy okazji ale jak się zalewała przy 3600 W to 3300 W powinno być OK. Muszę na nowo poznać maszynkę.Szlumf pisze:zawierają dużo ścinków które tworzą "korki" w kolumnie.
Tak słup jest w całości zasypany, podpory mam co 80 cm, na początku i na końcu odcinka. Przesypię jutro jeszcze raz, bo już raz przesypałem.aronia pisze:A czy ten słup 160cm jest zasypany w całości czy co kawałek dałeś przekładki/podparcia/zmywaki? Bo to 5,5l to prawie 5kg, więc nawet jeśli sam ich nie ubijałeś to bez przekładek ta ilość mogła się sama ubić pod swoim ciężarem.
Nie da się jej ustabilizować, powoli ale rośnie do końca procesu. Odbierałem około 30 ml na min.aronia pisze:O ile(do ilu) rośnie ta temperatura? Z jaką prędkością odbierasz?
Przesypałem sprężynki, nie były bardzo zbite, tak z 1,5 cm opadły, nie wiem co jest. Spróbuję jeszcze raz z większą mocą.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 14 gru 2014, 20:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero
Witam Szanownych Forumowiczów.
To mój pierwszy post, przepraszam że nie w powitalni. Czytam to forum od pięciu miesięcy, zbudowałem aabratka według przepisu akasa, kolumna z rury 52 mm zewn. keg 30 litrów, grzałki 2kW+1,4kW, grzeję do zalania pełną mocą, po zalaniu wyłączam 2 kW, i nie mam się do czego przyczepić, stabilizacja, 50 ml "kwiatków" , potem 0,5 litra 96% z kilograma cukru, trochę pogonów i dziękuję. Po prostu wyszło tak jak opisywał akas, nie wiem jak można to skopać?
To mój pierwszy post, przepraszam że nie w powitalni. Czytam to forum od pięciu miesięcy, zbudowałem aabratka według przepisu akasa, kolumna z rury 52 mm zewn. keg 30 litrów, grzałki 2kW+1,4kW, grzeję do zalania pełną mocą, po zalaniu wyłączam 2 kW, i nie mam się do czego przyczepić, stabilizacja, 50 ml "kwiatków" , potem 0,5 litra 96% z kilograma cukru, trochę pogonów i dziękuję. Po prostu wyszło tak jak opisywał akas, nie wiem jak można to skopać?