witam. mam podobny problem więc pozwoliłem się dołączyć. posiadam aparaturę jak na zdjęciach kolumna 1.3m jeszcze bez zmywaków ale będą, 5 zimnych palców, 2 odstojniki, chłodnica. ogólnie bardziej się interesuje owocówkami (śliwka, winogron, czereśnia) niż zwykłe cukrówki. mam pytanie jak gotować takie owocówki na takim sprzęcie-używać zimnych palców czy tylko samej chłodnicy i jak z tymi zmywakami czy je używać.
Załącznik:
2=28.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Zimnych palców do owocówek nie używaj. Masz odstojniki i to wystarczy.
W przyszłości, dojdziesz do wprawy i możesz je lekko chłodzić ale tylko trochę, można tylko używać z bardzo delikatnego refluksu. Pełny refluks oczyści Ci destylat na wódkę czystą. ZP tylko do czystych wódek i spirytusu.
Zmywaki używaj. One trochę lepiej oczyszczą destylat ale nie na tyle aby odebrać cenne smaki i aromaty z Twoich bradny.
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Może jakoś zakończę temat ogólną odpowiedzią - o destylacji whiskey.
Whiskey jest trunkiem smakowo-aromatycznym. Znaczy to, że w końcowym destylacie wymagana jest zawartość szczególnych smaków i aromatów (z ziarna). Te smaki i aromaty otrzymujemy tylko w czasie destylacji metodą kociołkową - bez refluksu i broń błogosławiony spirytusie węgla aktywowanego.
Są tu dwie opcje:
1. posiadamy prosty system kociołkowy (kocioł, jakaś kolumna lub nawet zwykła rurka rurka od kotła do chłodnicy). Gotujemy nastaw dwa razy dzieląc części na kilka gonów i potem mieszamy te części według własnych gustów smakowych. Starzymy destylat. Koniec opisu.
2. Mamy jakiś system refluksowy (zimne palce, Bokakob, Nixon). W zasadzie, w każdym z nich jest możliwość zamknięcia akcji refluksu i działa on wtedy jako system kociołkowy i wtedy patrz punkt 1.
J
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości