Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Tu już żadne poprawki czy pouczenia nic nie dadzą. Myślę, że - tak jak piszesz rozumiesz Swój aparat.
Stabilna temperatura wskazuje właśnie na poprawnie działającą głowicę. Dodam, warta podziwu jest szybkość z jaką odbierasz. 1L na godzinę to doskonały wynik i głowica, którą zbudowałeś jest bardzo wydajna. Wielu, wraz ze mną pozazdrości Ci tej głowiczki a pewnie znajdzie się nie jeden co będzie chciał ją od Ciebie wyłudzić. Znaczy jeśli coś Ci się w niej nie podoba to ją wyrzuć ale powiedz gdzie...
Opisane wyniki można zaliczyć do doskonałych. Strata 70ml alkoholu jest niestety normalnym zjawiskiem. Zauważ że na kegu miałeś 99.6C czyli coś tam jeszcze zostało z tego alkoholu i wyciąganie tej drobiny nie ma sensu bo zaczynają lecieć ostatnie fuzle a sam process zaczyna się przeciągać w czasie.
Teraz Sam widzisz, że Twój aparat w zasadzie sam podzielił destylat na sekcje temperaturą.
Pozostaje pogratulować Ci w imieniu braci bimbrowniczej, dzięki za opis bo opisane doświadczenie jest najlepszym nauczycielem.
Mamy nadzieję, że będziesz nam opowiadał o każdej nowej obserwacji.
Juliusz.
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Tu już żadne poprawki czy pouczenia nic nie dadzą. Myślę, że - tak jak piszesz rozumiesz Swój aparat.
Stabilna temperatura wskazuje właśnie na poprawnie działającą głowicę. Dodam, warta podziwu jest szybkość z jaką odbierasz. 1L na godzinę to doskonały wynik i głowica, którą zbudowałeś jest bardzo wydajna. Wielu, wraz ze mną pozazdrości Ci tej głowiczki a pewnie znajdzie się nie jeden co będzie chciał ją od Ciebie wyłudzić. Znaczy jeśli coś Ci się w niej nie podoba to ją wyrzuć ale powiedz gdzie...
Opisane wyniki można zaliczyć do doskonałych. Strata 70ml alkoholu jest niestety normalnym zjawiskiem. Zauważ że na kegu miałeś 99.6C czyli coś tam jeszcze zostało z tego alkoholu i wyciąganie tej drobiny nie ma sensu bo zaczynają lecieć ostatnie fuzle a sam process zaczyna się przeciągać w czasie.
Teraz Sam widzisz, że Twój aparat w zasadzie sam podzielił destylat na sekcje temperaturą.
Pozostaje pogratulować Ci w imieniu braci bimbrowniczej, dzięki za opis bo opisane doświadczenie jest najlepszym nauczycielem.
Mamy nadzieję, że będziesz nam opowiadał o każdej nowej obserwacji.
Juliusz.
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Witam Dziś rano rozmaiłem małą część destylatu do mocy 42% zwykłą wodą z kranu , ale woda jest pyszna pochodzi z studni głębinowych nie opodal mnie . Znalazłem w spiżarce sok malinowo - żurawinowy taki z Łowicza. Dodałem minimalnie na kolor i lekki posmaczek. Zostawiłem to do tej pory i właśnie jestem po degustacji . Wypiłem 2 razy po 50 ml i muszę powiedzieć że smakuje rewelacyjnie. Praktycznie zero posmaków bimbrowych, pije się jak wodę bardzo łagodnie, jak dla mnie rewelacja. Chciałem napomnieć że nigdy nie destylowałem 2 razy a teraz wiem co traciłem Po jednej destylacji był wyczuwalny smak samogonu nie żeby mocno ale był. Natomiast co do łagodności to po 1 psoceniu smak rozrobionej wódeczki do 42 % był jednak ostry a teraz pije się jak wodę . W sumie nigdy jeszcze nie filtrowałem przez węgiel i nie wiem co on mógłby jeszcze polepszyć w tym destylacie , mówię wam miodzio .
Może który z kolegów ma jakiś sprawdzony przepis jak rozrobić dobrą wódeczkę na święta
Nie chcę eksperymentować bo nie mam tego za dużo tylko 1,35 litra destylatu o mocy 95% i nie chciał bym cos popsuć.
No i wypowiedzcie się do jakiej mocy powinna być rozrabiana wódeczka na takim destylacie?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości