kolumna 1 i pół

Pomysły genialne, niesamowite i takie sobie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
yukimachi
50
Posty: 56
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 09:01
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: yukimachi »

Witam Szanownych Kolegów :piwo:
Idąc tropem myśli "...jak skrócić czas destylacji i osiągnąć destylat wysokiej jakości..." naszła mnie koncepcja rozbudowania mojej kolumny o dodatkowy zbiornik :scratch: .
Moje założenie jest następujące:
- podgrzewamy wsad przeznaczony do destylacji w zbiorniku (A) i za pomocą rurki pary przemieszczają się do zbiornika(B) i po wystudzeniu w głowicy spływają jako flegma do zbiornika (B) wypełnionego czystą wodą co powoduje jej rozcieńczenie.
- zakładam że na pewnym etapie (?) będzie można zacząć podgrzewać zbiornik (B) i stabilizować kolumnę a następnie przejść do odbioru wg przyjętych kanonów.

Myślę, że ta niewielka rozbudowa dałaby następujące korzyści:
- skrócenie czasu destylacji
- możliwość kontynuowania procesu poprzez podmianę zawartości zbiornika (A)
- uzyskanie jakościowo lepszego destylatu
- mniejszy nalot na wypełnieniu miedzianym
- ...i może coś nas pozytywnie zaskoczy :)

Zachęcam Kolegów do wyrażenia swoich sugestii opinii, a może gdzieś już ktoś próbował w ten sposób prowadzić proces i chętnie podzieli się swoimi doświadczeniami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dobrej nalewki nie domawiam... nigdy.
promocja

PółCzłowiekPółLitra
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 5 wrz 2016, 00:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: koluna 1 i pół

Post autor: PółCzłowiekPółLitra »

Może i skróci ale o ile ? Ile trwa opróżnienie zbiornika i wypłukanie, a następnie wlanie surówki i wody ? Jak ktoś ma doświadczenie i jest takim zapaleńcem że jednego dnia robi całe 2,5 to w między czasie wie ile wody przygotować a potem tylko szybki zrzut wody odwarowej, opłukanie maszynki i jazda dalej ;D. Jest na forum kilku kolegów którzy kminią na tematem procesu ciągłego ale w warunkach domowych to jeszcze trochę pracy przed nami. ;D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: koluna 1 i pół

Post autor: JanOkowita »

Jeśli już to lepiej zrobić to tak jak w alembiku do koniaku: https://alkohole-domowe.pl/product-pl-8 ... l-150.html
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
yukimachi
50
Posty: 56
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 09:01
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: koluna 1 i pół

Post autor: yukimachi »

...o i to już jest jakaś myśl :) do przeanalizowania, dzięki.
Pozdrawiam :piwo:
Dobrej nalewki nie domawiam... nigdy.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: koluna 1 i pół

Post autor: ramzol »

Proponuje poszukać słowa "bufor" zastanowić sie nad zasadą działania. Kupić, założyć i spojrzeć na ten projekt jeszcze raz.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Autor tematu
yukimachi
50
Posty: 56
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 09:01
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: koluna 1 i pół

Post autor: yukimachi »

ramzol pisze:Proponuje poszukać słowa "bufor"
...tak wiem, czytałem śledziłem temat od początku i już bym się skłonił do tego rozwiązania, ale wg mnie moja koncepcja daje dowolny bufor i rozcieńczenie czy popełniam jakiś błąd logiczny?
:piwo:
Dobrej nalewki nie domawiam... nigdy.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: koluna 1 i pół

Post autor: ramzol »

Pytanie tylko czy warto. Twoja koncepcja sprawdzi się przy ciągłej produkcji to na pewno. Według mnie taniej/bezpieczniej wyjdzie bufor a da podobne efekty. Masz dobrej jakości surówkę po pierwszym przebiegu do obróbki. Dorobić tylko wlew i spust do gara. Projekt przedstawia gar główny który sprzeda kiepskiej jakości surówkę do ponownego przerobu. A czym czyściej wlejesz tył łatwiej będzie oczyścić resztę. Podejrzewam nawet ze kolumna z buforem i OO da lepszy produkt po jednym przebiegu niż Twoja koncepcja. Takie jest moje zdanie co nie znaczy że projekt nie ma szans powodzenia. Jest temat na forum odnośnie podobnej konstrukcji. Wzbudził sporo kontrowersji. Chyba kolegi Zielonka.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Eureka!”