Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam, po korzystaniu z mojego szkiełka zapragniono skonstruować coś wydajniejszego. Natchniony kilkoma tematami na forum, głównie kolegi Lothar (moj-pierwszy-aparat-d-t972.html) wymyśliłem sobie coś takiego. Docelowo będzie to pod keg PEPSI, tu nasuwa się pytanie jak zrobić połączenie szyjki butelki, średnica około 20 - 30 mm, długość około 70 mm z kegiem?
Poniżej przedstawiam wersje pierwszą, bez refluxu czekam na miedzianą rurkę fi 8 z której zrobię spirale i umieszczę w górnej butelce, przy pracy z kegiem planuje dołożyć jeszcze jedną butelkę co zwiększy wysokość o jakieś 25 cm.
Wyniki testów z mini rfluxem w postaci wiatraczka, wypełnienie to około 20 pociętych zmywaków i garść spiralek z drutu miedzianego, 5 L cukrówki plus jakieś 0,4 40% pogonów: około 3-4h (rozgrzanie, przedgony, gon, pogon), 0,7 - 95%
Dostałem pytanie jak wyciąłem otwory i jak je uszczelniłem, odpowiem tu bo może się to jeszcze komuś przyda.
Otwory wierciłem otwornic wolframową, zakupiona specjalnie na ten cel tu: http://allegro.pl/otwornica-otwornice-w ... 31689.html butelka zanurzona w wodzie, również była zalana wodą, trochę to trwało pieściłem się z tym . Na trzy butelki jedna się potłukła, jedna wyszczerbiła ale po użyciu silikonu do klejenia akwariów się nadała i jedna całkiem ok, więc w sumie sukces .
Uszczelnienie z maty silikonowej, wycięte uszczelki podwójne, mata 20x40 cm, grubość chyba 2 mm zapłaciłem około 13 zł kupiłem tu: http://www.cylex.pl/firmy/guma-artykuły-techniczno-gumowe-10580186.html.
______________________________________________________________________ W Polskę idziemy, drodzy panowie, W Polskę idziemy...
Otrzymałem keg Coca-Cola/PEPSI, chciałbym zrobić wyjście par na około 20 - 30 mm, czy robienie takiego otworu w deklu (jajowata przykrywka, wyjmowana) ma sens i czy nie wpłynie negatywnie na prace? Nie widziałem takiego rozwiązania na forum, a wydaje mi się najprostsze w realizacji.
______________________________________________________________________ W Polskę idziemy, drodzy panowie, W Polskę idziemy...
Dobry spawacz pospawa (okropnie cienka blacha tam jest), ale musisz zrobić to tak, żeby nie zablokować sobie dźwigni do zamykania. Ja wycinałem laserem (albo waterjetem, nie pamiętam) kołnierz, który idealnie wchodził na pokrywkę tak, żeby dźwignia się nie zacinała.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Myslałem o tym żeby to rozwierci, mam chyba takie wiertło (nie wiem jak się wierci w taki materiale, ale jestem cierpliwy), a następnie wlutować 50 mm fi 20 mm miedzianej rurki, tylko nie wiem czy można to połączyć lutem. Chyba, że zna ktoś, kogoś kto by to zrobił w Poznaniu, w sensie spawanie nierdzewka?
Spawacz "artysta" da radę pospawać W moim przypadku przyspawałem na amen dekiel, do którego dospawany jest odcinek rury i kołnierz. Początkowo zastanawiałem się nad pozostawieniem zamknięcia ale praktyka pokazała, że trudno jest zachować jego szczelność pod ciężarem kolumny. Nawet w przypadku kiedy wyjście na kolumnę dałem w takim kegu od Coli obok wlewu, to ciężar instrumentu rozszczelniał zamknięcie. Musiałem zastosować mały "myk" dociągający pokrywkę do kega.
Wyjście par do prostego instrumentu najłatwiej jest zrobić z zaworu na szybkozłączkę.
Pozdrawiam Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Pospawasz najszybciej w dużych zakładach (wchodząc "od warsztatu")- jeżeli będziesz miał docięte i przygotowane, to z wytrawieniem spawów zapłacisz 4-5 dych. Możesz tez szukać punktów spawalniczo- usługowych. Niestety, im mniejsza robota tym drożej wychodzi. Albo szukaj po znajomych kogoś z tigiem Do tego dolicz sobie wycięcie odpowiedniego kołnierza (jeżeli masz rysunek w .dxf to ze dwie dychy, jak nie to drugie tyle) i koszt kawałka rurki pod ten kołnierz. Przylutowanie tego PODOBNO możliwe jest lutem twardym, ale z moich doświadczeń wynika, że jest to cholernie trudne i tak samo drogie- bo musisz kupić pastę, luty i topnik, a jak nie masz, to jeszcze palnik.
Spawanie do rozwierconego otworu po szybkozłączce wymaga zdjęcia gumowej izolacji z kega. Szybkozłaczki odkręca się kluczem 22.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
A co z lutowaniem? Mam kilku znajomych instalatorów więc to nie problem, tylko czy to się połączy? Ciężar kolumny nie będzie problemem, kolumna będzie podwieszana do sufitu, a połączanie z króćcem w kegu przez wężyk silikonowy.
Fotki z postępów nad pracą. Testy na 5 L nastawu 10-15%, odebrałem 0,5 95% w 2h (cały proces), niestety zaliczyłem wtopę bo utopiłem termometr i muszę kopić nowy.
Pokaż fotkę z alkoholomierzem. Nie chce mi się wierzyć w 95% na tak krótkiej, niezaizolowanej kolumnie....
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości