Hejo tak wygląda moja praca przy LM. Martwi mnie jedna rzecz, mianowicie czy podczas pracy różnica pary i skraplacza ( który dotyka butelki) nie spowoduje jej pęknięcia. tak wygląda jeziorko ale jest ono za duże, muszę je zmniejszyć, ale to już jest kwestia chwil. Spowodowane jest to, bo źle wyliczyłem jak głęboko wchodzi szyjka w denko butelki( wylot musiał iść o 1 cm wyżej) Na pierwszej butelce zamontowałem term kulinarny (dostałem za free wiec korzystam). Jest dosyć dokładny jak na tego typu sprzęt:P
Ostatnio na czacie były rozmowy o zaworkach, i MUSZE POWIEDZIEĆ ŻE JEST LIPA. Takie zaworki jak do ciągników "mosiężne" też rdzewieją. Ten miał kontakt tylko jako spust w odstojniku, ale rdza go wzięła.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Na czacie, mowa była o całych mosiężnych, a Twój na taki nie wygląda mój ma się dobrze, właśnie leci przez niego po raz trzeci. A wygląda tak: http://hurtowniarolnicza.pl/kranik_spus ... ,5509.html Termometr to koszt 30 zł, więc bierz elektroniczny
A szkło wg mnie nie "szczeli". Mam szklaną głowicę/skraplacz i jest ok
______________________________________________________________________ Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Właściwie kolumna jest już w pełni ukończona, na razie nie mam aparatu aby pokazać całość Z około 45L nastawu cukrówki, wyszło 4,5L 94%, po dwukrotnej destylacji, odbiór 0,7-0,9 L/h. Zrobiłem mały test, mianowicie surówkę po pierwszym pędzeniu 5 L 94% i rozcieńczyłem (do 10 L) dodałem sody oczyszczonej, podzieliłem na 2 cześć i pościłem jedną na kolumnie ocieplonej, a drugą bez ocieplenia. Tempo i moc podobna, ale wydaja mi się, że na ocieplonej lepiej to pracowało pogonów wyszło dużo mniej niż na nie ocieplonej i spora różnica w zapachu, ocieplona niczym spirytus ze sklepu mocny alkoholowy, nie ocieplona delikatny słodkawy zapaszek.
______________________________________________________________________ W Polskę idziemy, drodzy panowie, W Polskę idziemy...
Izolowanie cieplne kolumny ma na celu zniwelowanie wpływu temperatury otoczenia na proces rektyfikacji zachodzący w kolumnie. Dużo łatwiej taką(zaizolowaną) kolumnę ustabilizować, co owocuje lepszym produktem. No i teoretycznie nie ma takich dużych strat na grzaniu
______________________________________________________________________ Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości