Kolorowa Whisky.

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...
Awatar użytkownika

Autor tematu
kennigh
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2015, 00:09
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: kennigh »

Witam forumowiczów.
Czy któryś z was mógłby coś w takiej sprawie poradzić.
Robię zacier na whisky. Gotowanie słodu i jęczmienia w stosunku około 5/6 w temp. 52 przez około 20 minut potem temperatura w górę pomiędzy 62-65 i półtorej godziny grzania, na końcu jadę z temp. pod 78 i pół godziny grzania. Wszytko wlewam w dwa wiaderka dolne z kranikiem u dołu górne z dziurkami na spodzie. Otwieram kranik i czekam, aż zacznie spływać pierwsze około 1,5 litra wlewam z powrotem, aż zacznie lecieć dosyć czyste. Jak zleci to co ma zlecieć wysładzam wodą o temp. około 78 i czekam, aż wszystko zleci. Po wystygnięciu dodaję drożdże do whisky i zaczyna się zabawa. Jadą ostro z dnia na dzień coraz wolniej. Ten zacier o którym piszę teraz odstał około trzech tygodni od chwili zapodania drożdży. Zlałem z nad osadu był dosyć mętny i wlałem do kega. Mam Aabratka więc założyłem krótką rurę z wypełnieniem miedzianym 0,6 L sprężynek i na to głowicę, włączyłem 4kW i rozgrzewam. Temperatura idzie do góry by w pewnym momencie i tu nie wiem jakim skoczyć do 95 w kotle i zaczynam odbierać przedgon, ale tak naprawdę to ciężko powiedzieć by był to przedgon. Jest to zielony szlam, po zielonym zaczyna lecieć szary troszkę mniej gęsty ale nadal szlam..
Miało być Whisky a mam 40% szlamu, ktoś może wie o co chodzi?.
Dziękuję i pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam.
Grzesiek.
promocja

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Kolorowa Whisky.

Post autor: aronia »

A zmniejszyłeś moc po rozgrzaniu? Czyściłeś ostatnio to wypełnienie miedziane? Ile wlałeś do zbiornika? Uwzględniłeś rozszerzalność temperaturą i to że zaciery lubią się pienić podczas gotowania?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Kolorowa Whisky.

Post autor: radius »

Cholera, ludzie uzyskiwali już w wyniku destylacji "żółtanol" a koledze udało się wydestylować "zielotanol" :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
kennigh
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2015, 00:09
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kolorowa Whisky.

Post autor: kennigh »

Tak jak temperatura skoczyła na głowicy od razy zszedłem do 2kW, ale to się bardzo jak pisałeś pieniło, aż poleciało przez koniec głowicy a gdy zmniejszyłem to pomimo stałej temperatury w kegu na głowicy spadła drastycznie z 85 na 71 i powoli później rosła tak jak powinna lecz niestety nadal szlam leciał. Jeśli chodzi o wypełnieni miedziane to było czyściutkie. Uwzględniłem rozszerzalność i miałem 15 litrów zacieru w 50 litrowym kegu.
Pozdrawiam.
Grzesiek.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Kolorowa Whisky.

Post autor: Doody »

Piszesz, że fermentacja trwała 3 tygodnie... Ja po dwóch dniach już destylowałem, a uważam, że 4-5 dni to maks! W brzeczce zbożowej drożdże przerabiają (przynajmniej u mnie) w ciągu pierwszych 48 godzin 95% cukru zawartego w zacierze. Zacier zbożowy jest stosunkowo słaby pod względem zawartości alkoholu ( 5-8%) więc za długo czekać nie może i istnieje możliwość jego zepsucia. Może to jest przyczyna?
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
kennigh
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2015, 00:09
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kolorowa Whisky.

Post autor: kennigh »

Poprzedni zacier o którym nie pisałem stał tylko 5 lub 6 dni i wyszło to samo z niego pomijając zielony kolor.
Może jeszcze jakieś sugestie bo sam nie wiem.
W poprzednim zacierze było około 2-3 blg jak wlewałem do kega w tym blg było na zielonym (piwo).
Pozdrawiam.
Grzesiek.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kolorowa Whisky.

Post autor: Kamal »

Przedestyluj drugi raz, i będzie po problemie.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
kennigh
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2015, 00:09
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kolorowa Whisky.

Post autor: kennigh »

Postaram się chociaż to już wylałem, ale jutro zrobię nowe i za trzy dni puszczę na rury zobaczymy.
Pozdrawiam.
Grzesiek.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Kolorowa Whisky.

Post autor: kmarian »

Z mojej strony trzy sugestie Kolego kennigh.
- Jeżeli masz w kegu "50" tylko 15 litrów zacieru, to rozgrzewaj mocą max 2 kW.
- Podczas destylacji grzać maksymalnie mocą 1 kW - (dwie grzałki 2 kW połączone szeregowo dają 1 kW).
- Przed destylacją porządnie oczyścić wypełnienie oraz wymyć całe wnętrze kolumny i chłodnicy.
Spełnienie powyższych sugestii, wróży powodzenie. :twisted:
Awatar użytkownika

Autor tematu
kennigh
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2015, 00:09
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kolorowa Whisky.

Post autor: kennigh »

Dzięki za podpowiedzi postaram się zastosować do powyższych, mam nadzieję, że przyniesie to pożądany efekt.
Jeżeli jeszcze ktoś na jakieś pomysły z chęcią poczytam.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
Grzesiek.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kennigh
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2015, 00:09
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kolorowa Whisky.

Post autor: kennigh »

Sukces :) .
Udało się zastosowałem się do rad kolegi kmarian i sukces nadszedł.
Założyłem na wkrętarkę łyżkę do gotowania i rozpieniłem nastaw, tyle co się dało, nie miałem enzymu antypiany.
Rozgrzewanie grzałką tylko 2kW gdy temperatura zaczęła rosnąć zmniejszyłem początkowo na 1,2kW i zacząłem odbierać.
Sukcesywnie z czasem zacząłem schodzi z grzaniem do 0.8kW utrzymując na głowicy temp. w granicach 92-93 stopnie i mocy ponad 50%.
Mam produkt pachnący i smakujący jak zboże.
Jakby ktoś miał jakieś pomysły jak to zagospodarować. Co dodać i na ile zostawić by później głaskało podniebienie.
Wielkie dzięki dla was za pomoc.
Pozdrawiam.
Grzesiek.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kolorowa Whisky.

Post autor: Kamal »

Miód, dąb, wanilia, śliwka suszona..... wedle gustu, i upodobań. ;-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Kolorowa Whisky.

Post autor: Doody »

Ja bym użył dębu opiekanego (ale w rozsądnych ilościach - kilku szczapek) i na 3 miesiące zapomniał o trunku (wiem, że ciążko ;) ) Ewentualnie co jakiś czas przemieszać odkręcić i poniuchać jak się sprawy mają :)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Kolorowa Whisky.

Post autor: seneka »

Beczka dębowa,płatki dębowe.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Autor tematu
kennigh
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2015, 00:09
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kolorowa Whisky.

Post autor: kennigh »

Dzięki za podpowiedzi.
W jakich ilościach tego miodu dodawać?. Podzieliłem na dwa i dodałem dębu, oraz syropu klonowego, tylko po tym syropie to się troszkę mętne zrobiło, ale mam nadzieje, że czas zrobi swoje.
Dzięki jeszcze raz wielkie za pomoc.
Pozdrawiam.
Grzesiek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”