Kolorowa Whisky.

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...
Awatar użytkownika

Autor tematu
kennigh
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2015, 00:09
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: kennigh »

Sukces :) .
Udało się zastosowałem się do rad kolegi kmarian i sukces nadszedł.
Założyłem na wkrętarkę łyżkę do gotowania i rozpieniłem nastaw, tyle co się dało, nie miałem enzymu antypiany.
Rozgrzewanie grzałką tylko 2kW gdy temperatura zaczęła rosnąć zmniejszyłem początkowo na 1,2kW i zacząłem odbierać.
Sukcesywnie z czasem zacząłem schodzi z grzaniem do 0.8kW utrzymując na głowicy temp. w granicach 92-93 stopnie i mocy ponad 50%.
Mam produkt pachnący i smakujący jak zboże.
Jakby ktoś miał jakieś pomysły jak to zagospodarować. Co dodać i na ile zostawić by później głaskało podniebienie.
Wielkie dzięki dla was za pomoc.
Pozdrawiam.
Grzesiek.
promocja
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kolorowa Whisky.

Post autor: Kamal »

Miód, dąb, wanilia, śliwka suszona..... wedle gustu, i upodobań. ;-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Kolorowa Whisky.

Post autor: Doody »

Ja bym użył dębu opiekanego (ale w rozsądnych ilościach - kilku szczapek) i na 3 miesiące zapomniał o trunku (wiem, że ciążko ;) ) Ewentualnie co jakiś czas przemieszać odkręcić i poniuchać jak się sprawy mają :)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Kolorowa Whisky.

Post autor: seneka »

Beczka dębowa,płatki dębowe.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Autor tematu
kennigh
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2015, 00:09
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kolorowa Whisky.

Post autor: kennigh »

Dzięki za podpowiedzi.
W jakich ilościach tego miodu dodawać?. Podzieliłem na dwa i dodałem dębu, oraz syropu klonowego, tylko po tym syropie to się troszkę mętne zrobiło, ale mam nadzieje, że czas zrobi swoje.
Dzięki jeszcze raz wielkie za pomoc.
Pozdrawiam.
Grzesiek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”