Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 16:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kolejna opowieść ku przestrodze
PostPostNapisane: niedziela, 2 paź 2011, 20:26 
Tematy: 3
Również życzę koledze "po fachu" szybkiego powrotu do zdrowia i wygładzenia lakieru na twarzy ( bez urazy oczywiście )
Z tym odczekaniem to fakt , ja nawet przy cukrówkach zostawiam sprzęt do wystygnięcia i opróżniam na drugi dzień

PostPostNapisane: poniedziałek, 3 paź 2011, 13:30 
Tematy: 21
zaloguj się aby zobaczyć avatar
robjach napisał(a):
Również życzę koledze "po fachu" szybkiego powrotu do zdrowia i wygładzenia lakieru na twarzy ( bez urazy oczywiście )
Z tym odczekaniem to fakt , ja nawet przy cukrówkach zostawiam sprzęt do wystygnięcia i opróżniam na drugi dzień

Bez przesady proszę?
Kiedy wyłączasz grzanie, automatycznie spada ciśnienie ( chyba że jest zapchane )

Kiedy zauważyłem, że moja orkiestra jest zapchana(zaczynała puszczać uszczelka) to automatycznie wyłączyłem gaz.
Poczekałem chwile i zacząłem rozkręcać od rurki która idzie do chłodnicy, oczywiście że robiłem to wolno. I co się stało? Nic po prostu zaczęło syczeć, kiedy przestało, rozkręciłem wszystko. Kol. pokrec nie zdążył wyłączyć i dlatego "jeb" Ja miałem szczęście. Bo w takich przypadkach nikt nie jest uchroniony od eksplozji.

Mi ostatnim razem pierdyknął, kiedy sprawdzałem zawór bezpieczeństwa ale powietrzem ze sprężarki, zostałem uderzony pokrywą mocno po łapach i na tym się skończyło.

Ps. :piwo: Za zdrówko kolegi z AD.

PostPostNapisane: wtorek, 4 paź 2011, 10:53 
Tematy: 51
Partyzant, ja aparature przed otworzeniem wyłaczyłem. Zapchał mi się wylot jakims fusem. nadciśnienie pozostało w środku. Zresztą w moim poprzednim poście (którymś) opisałem to zjawisko. przeanalizowałem je w nocy bezpośrednio po eksplozji, kiedy trochę piekąca twarz mi trochę utrudniała spanie.
No, ale właściwie już wróciłem do zdrowia, na twarzy praktycznie nie ma widocznych sladów, ręka jeszcze się goi, ale idzie dobrze. Ten srebrzan się przydał. Angielska wikipedia chrzani głupoty.
Mi walnęło, bo się aparatura zatkała i otwierałem na gorąco. To wszystko.
Za wszystkie sympatyczne głosy otuchy i życzenia powrotu do zdrowia dziękuję!
W międzyczasie zwinąłem chłodnicę do AAbratka, 10 metrów rury miedzianej fi 8 weszło w podwójną spiralę o długości 40 cm. Wygląda powaznie. Mam nadzieję, że to coś nie puści ani kapki pary przez siebie. Wolałbym, żeby nie pusciło, bo inaczej nie skończy się na zwykłym deklu i poparzeniach...
A aparaturę ciśnieniowo sprawdza się po jej napełnieniu wodą, mozliwie pełnym. Potem podmuchujemy sprężarką. Woda jest nieściśliwa, więc w przypadku pęknięcia aparatury nie ma wybuchu (ciecz przy sprężaniu gromadzi bardzo mało energii potencjalnej sprężystości na każdą atmosferę nadciśnienia i w razie pęknięcia czegoś wyzwala się kilkanaście dżuli, nie megadżuli). Po prostu robi się szczelina i kałuża wody.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: wtorek, 4 paź 2011, 11:06 
Tematy: 34
Ciszymy się szczęśliwym powrotem Kolegi do zdrowia :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
hura :!: :!: :!: :!: nie mniej trauma po przykrych doświadczeniach pewnie jakiś czas będzie aktywna, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:

PostPostNapisane: wtorek, 4 paź 2011, 11:37 
Tematy: 12
No to oby to było ostatnie takie doświadczenie. :roll:

PostPostNapisane: środa, 12 paź 2011, 21:56 
Tematy: 4
Jak pokazuje przypadek (wypadek) @pokrec, dobrze mieć zamontowany zawór bezpieczeństwa w zbiorniku, tak przez wielu
nie doceniany, by nie powiedzieć nie potrzebny. Zawsze w takim przypadku można ręcznie najpierw spuścić ciśnienie.

PostPostNapisane: środa, 12 paź 2011, 22:37 
Tematy: 60
Taaaaa.... Razem ze śliwkami prosto na sufit....

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1