Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 15:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 113 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ** KOCIOŁ - CZYLI W CZYM PODGRZEWAĆ NASZ ZACIER
PostPostNapisane: sobota, 22 sie 2009, 14:12 
Tematy: 2
zaloguj się aby zobaczyć avatar
A więc aluminium odpada :) Dzięki za wytłumaczenie :)
A czy nada się garnek chromoniklowy ? Sprzedają takie na targowicy :D Pokrywka pewnie też jest chromoniklowa, trzeba by tylko ją zamocować dobrze, ale to już pewnie nie problem :) No chyba że lepsza pokrywka szklana? :)

A teraz zauważyłem że na stronie głównej, w dziale: Destylacja Bimbru Metodą Profesjonalną, jest napisane: "Najważniejsza jest cynkowana lub aluminiowa kana do mleka" :| Początkującemu może się pomieszać to wszystko w głowie :D

PostPostNapisane: sobota, 22 sie 2009, 21:09 
Tematy: 11
Hejka under and everybody.

Parę razy zdarzyło mi się pędzić w 10 litrowym czajniczku z aluminium.
Jak do tej pory żyję i mam się dobrze. Wiele osób demonizuje sprawę aluminium. Uważam, że nie ma co przesadzać i straszyć ludzi (zwłaszcza początkujących) w końcu masz w tym alu destylować, a potem wypić efekt końcowy. Natomiast nie powinieneś zjadać gara. To może spowodować dolegliwości gastryczne. Miedź też się utlenia, uwalnia również różne produkty przemian chemicznych, ale o szkodliwości tych ostatnich nikt pisać nie chce. Przecież grynszpan jest o niebo bardziej szkodliwy od tlenku aluminium. Krótko mówiąc, masz aluminiowy kocioł to goń w nim i niech ci idzie na zdrowie. A jeśli chcesz, to kup sobie coś ze stali nierdzewnej i też będzie dobrze.

PostPostNapisane: sobota, 22 sie 2009, 21:59 
Stal nierdzewna na razie niestety odpada ;)
Ale jeśli od aluminium "lepszy" będzie chromonikiel, i tak mi poradzicie :D to wybiore chromonikiel :) Dlatego proszę o porade :D czy jeśli chodzi o chromonikiel są jakieś przeciwskazanie :D

PostPostNapisane: niedziela, 23 sie 2009, 12:07 
Tematy: 14
Witam Szanowne Grono Chemików i Alchemików. Ja chemikiem nie jestem, no może alchemikiem ale tylko psotnym.
Przeczytałem uwaznie Wasze posty nt aluminium i nasunęła mi się taka wątpliwość.
W handlu dostępne są sokowniki wykonane z aluminium właśnie, służą one do wytwarzania soków, czyli płynów dość kwaśnych. Myślę, choć nie sprawdzałem, że mają one wszelkie dopuszczenia do kontaktu z żywnością. Czy możliwe jest, aby urządzenie trujące było dopuszczone do produkcji soków?

pozdrawiam Bogdan

PostPostNapisane: poniedziałek, 24 sie 2009, 01:49 
wolan napisał(a):
Wskoczę w temat tak z trochę innej bajeczki :) (...) zamówiłem sobie nowy większy szybkowar na allegro i miał być on se stali18/10 a jak się okazało jest z aluminium tzn wygląda jak stal ale na pudełku nic o stali nie napisali tylko o aluminium więc też tak jest. I tu moje pytanie czy mam się tym przejmować czy nie bbo widziałem masę szybkowarów z alu jako bimbrofory :) czy będzie przez to jakiś posmak albo coś w tym stylu bo jeżeli nie to bym sobie go zostawił.
Pozdrawiam

Witam :)
Czy mógłby odpowiedzieć ktoś na pytanie kolegi Wolana? Ponieważ ja mam taką samą niewiadomą odnośnie szybkowaru aluminiowego :help:

POZDRAWIAM :)

PostPostNapisane: poniedziałek, 24 sie 2009, 11:46 
Tematy: 4
Witam odpowiem Ci sam na moje pytanie :) Używałem tego szybkowara jakiś czas i wcale nie odczułem różnicy jak zmieniłem kociołek na tank od Coli, teraz używa o mój kumpel i jest bardzo zadowolony :)
Ale jeżeli nie kupiłeś jeszcze kociołka to proponuje przejść się po paru fast foodach i kupisz tanka po Coli za połowę ceny szybkowara :P albo jeszcze mniej :) do tego grzałka około 40zł i regulator do niej i będziesz miał w cenie szybkowara :) fajniejszy i bardziej wydajny kociołek.

Pozdrawiam

PostPostNapisane: poniedziałek, 24 sie 2009, 14:59 
Dobra :) na temat aluminium zdania są podzielone. Tank po coli jak najbardziej na tak :) Chromonikiel jak i stal nierdzewna też na tak :)
A taki oto garnek emaliowany ? : (oczywiście mocowanie i uszczelnienie przykrywki zrobić nie problem ) Fachowcy, wypowiedzcie się :) Pozdrawiam ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: poniedziałek, 24 sie 2009, 16:31 
Tematy: 14
Emaliowany garnek jak najbardziej OK. Tutaj nie będzie zdań podzielonych.

pozdrawiam Bogdan

PostPostNapisane: poniedziałek, 24 sie 2009, 19:00 
Tematy: 11
Witam.
Garnek emaliowany jest odpowiedni , i może być wykorzystywany we wiadomym celu.

PostPostNapisane: poniedziałek, 24 sie 2009, 19:13 
Nastaw, zacier w czasie gotowania rozpuszcza aluminium.
Ze 20 lat temu gotowałem w czajniku aluminiowym po 3 miesiącach czajnik zaczął przeciekać. Od tamtej pory tylko KO, miedź lub gary emaliowane.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 113 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1