** KOCIOŁ - CZYLI W CZYM PODGRZEWAĆ NASZ ZACIER

Zbiorniki do odparowywania zacierów. Budowa, adaptacje modyfikacje.
Awatar użytkownika

Histon
20
Posty: 21
Rejestracja: wtorek, 29 paź 2013, 22:31
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Histon »

Jeżeli ten ogumiony keg i goły którego fotkę wrzuciłem wyżej jest tym samym produktem to pojawiło się kolejne pytanie.
Gość wystawiając tego gumiaka napisał że jest to chromonikielina ;p. http://img14.allegroimg.pl/photos/orygi ... 3695822380
Czy przeciętny spawacz będzie w stanie dospawać do tego jakieś elementy ze stali KO ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 lis 2013, 12:02 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
alembiki
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7300
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: ** KOCIOŁ - CZYLI W CZYM PODGRZEWAĆ NASZ ZACIER

Post autor: radius »

Przeciętny, nie :!: :D Ale już taki obeznany trochę w teorii i praktyce spawania stali nierdzewnych poradzi sobie bez problemu. Zwłaszcza jak będzie miał TIG-a :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Histon
20
Posty: 21
Rejestracja: wtorek, 29 paź 2013, 22:31
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: ** KOCIOŁ - CZYLI W CZYM PODGRZEWAĆ NASZ ZACIER

Post autor: Histon »

Gość który ma mi pomóc ze spawaniem dysponuje TIGiem i "papierami".
Zamówię zatem baniak i powoli zaczynamy budowę ;)

Dzięki!


Dupa jaś, ten keg to jakieś maleństwo 22x28 cm. Dobrze że zadzwoniłem dopytać o wymiary bo bym kupił szmelc ;p Poszukiwań ciąg dalszy...
Awatar użytkownika

Histon
20
Posty: 21
Rejestracja: wtorek, 29 paź 2013, 22:31
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: ** KOCIOŁ - CZYLI W CZYM PODGRZEWAĆ NASZ ZACIER

Post autor: Histon »

Taaaak, to znowu ja...
Kolejną aukcję mi ktoś zwinął sprzed nosa i wciąż poluję na kociołek ;)
Mam na oku taki baniak http://img03.tablica.pl/images_tablicap ... obylka.jpg

Przypominam, że chcę zbudować porządnego pot stilla z deflegmatorem w postaci około metrowej rury z nierdzewki. Gość powiedział że jak dopłacę to mi wyśle korek i uszczelkę.
Zastanawiam się czy do korka mogę po prostu dospawać rurę i będzie kawał mniej roboty z przejściówkami. Jeśli to jest lipny pomysł i nie zadziała to w ten sposób oświećcie mnie proszę :)

Gorąco pozdrawiam
Histon
Awatar użytkownika

gigo
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 31 paź 2010, 15:05
Krótko o sobie: warze piwo ,psocę i majsterkuje ,sam wytwarzam sprzęty do mojego hobby
Ulubiony Alkohol: piwo i jałowcówka
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: R-sko
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: ** KOCIOŁ - CZYLI W CZYM PODGRZEWAĆ NASZ ZACIER

Post autor: gigo »

Ten gość sprzedaje różne kegi, może coś ci przypasuje.

http://www.gumtree.pl/cp-sprzedam-inne/ ... -526902937
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 lis 2013, 09:12 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: ** KOCIOŁ - CZYLI W CZYM PODGRZEWAĆ NASZ ZACIER

Post autor: ta_moko »

Jaka cena? I czy 20l Cię satysfakcjonuje? Jak zrobisz nastaw w typowym fermentatorze, będziesz go musiał na dwa razy destylować, bo się nie zmieści. 30l to wg. mnie absolutne minimum, ale to subiektywne zdanie.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
Awatar użytkownika

Histon
20
Posty: 21
Rejestracja: wtorek, 29 paź 2013, 22:31
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: ** KOCIOŁ - CZYLI W CZYM PODGRZEWAĆ NASZ ZACIER

Post autor: Histon »

Mogę go mieć za 100pln, cena chyba niezła. Co myślicie o tym spawaniu rury do korka? :)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: ** KOCIOŁ - CZYLI W CZYM PODGRZEWAĆ NASZ ZACIER

Post autor: lesgo58 »

Jak najbardziej. Pierwsza moja kolumna była tak zrobiona i dawała radę. wspawaj jednak obok np. mufkę 5/4" jako wlew do wlewania wsadu. Nie będziesz musiał za każdym razem wykręcać kolumny.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Histon
20
Posty: 21
Rejestracja: wtorek, 29 paź 2013, 22:31
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: ** KOCIOŁ - CZYLI W CZYM PODGRZEWAĆ NASZ ZACIER

Post autor: Histon »

Okej, to ostatnie pytanie ;)
Montaż grzałki do tego kociołka to koszmar czy odpowiednie wygięcie przy odrobinie zdolności i dobrym warsztacie nie jest trudne? ;)
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 lis 2013, 13:40 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki

cyqor
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 20 maja 2015, 19:52
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: ** KOCIOŁ - CZYLI W CZYM PODGRZEWAĆ NASZ ZACIER

Post autor: cyqor »

Witam. Jak się ma sprawa z aluminiowym kotłem na dzien dzisiejszy ? Znalazłem to http://alkohole-domowe.com/forum/bimber ... 06-50.html Post radiusa i byłem spokojny. Jednak czytając ten temat już spokojny nie jestem.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: ** KOCIOŁ - CZYLI W CZYM PODGRZEWAĆ NASZ ZACIER

Post autor: Lootzek »

Ja osobiście mam taką opinię, jako kocioł pod destylarkę czy gar do zacierów/nastawów, czemu nie. Sole aluminium do destylatu nie przejdą, chyba że w potstillu i zarzuci cieczą aż na chłodnicę. Ale już jako gar warzelny do piwa czy do obróbki jakiegoś surowca z przeznaczeniem na wino, czyli trunki które będą spożywane bezpośrednio, już bym nie ryzykował.

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: ** KOCIOŁ - CZYLI W CZYM PODGRZEWAĆ NASZ ZACIER

Post autor: W_TG »

Kiedyś garnki powszechnie robione myły z aluminium. Ale dobra gospodyni np. bigosu czy kapusty kiszonej nigdy w aluminium nie robiła.
Twierdząc że w Al. jest nie smaczne.
A to dlatego ze kwasy organiczne reagują z aluminium.
Wnioski wyciągnąć samemu.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kotły”