Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Viptv
10
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek, 15 sty 2018, 23:00
Załączniki
Klonowanie drożdży

Postautor: Viptv » środa, 17 sty 2018, 11:31

Czy próbował ktos sklonować drożdże szlachetne ? Jak wyglada proces produkcji ? Zapewne trzeba je jakoś namnożyć na czystej odżywce a później wysuszyć. (Być może próżniowo ? )


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

ralphinistrator
30
Posty: 43
Rejestracja: czwartek, 5 mar 2015, 20:03
Załączniki
Re: Klonowanie drożdży

Postautor: ralphinistrator » środa, 17 sty 2018, 14:29

Suszenia nie próbowałem, ale przy warzeniu piwa z powodzeniem budziłem i namnażałem na mieszadle drożdże zdepownowane w soli fizjologicznej jakieś 3 miesiące wcześniej. Starter dwu stopniowy i z ilości 1ml namnażałem do ilości potrzebnej do przerobienia 20 litrów piwa o ekstrakcie ok 15blg.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Kamal
1400
Posty: 1438
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Klonowanie drożdży

Postautor: Kamal » środa, 17 sty 2018, 14:50

Można mnożyć drożdże, robiąc startery...
Jest również opcja zbierania gęstwy drożdżowej i poddania jej liofilizacji. Albo płukania gęstwy i zbierania aktywnych drożdży do procesu liofilizacji.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

manowar
550
Posty: 565
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Klonowanie drożdży

Postautor: manowar » środa, 17 sty 2018, 16:21

https://www.piwo.org/forums/topic/24620 ... ologiczna/

Forum sąsiadów - są jeszcze 3 części
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ


blade1231
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 18 gru 2017, 11:17
Załączniki
Re: Klonowanie drożdży

Postautor: blade1231 » środa, 17 sty 2018, 16:46

Skosy na agarze nawet ponoć do kilku lat można tak drożdże trzymać.

https://www.piwo.org/index.php?/topic/2 ... i-Petriego

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości