klarowanie się nastawu

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.

Autor tematu
moryske
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59

Post autor: moryske »

Dzień dobry
Wiele się pisze na forum o klarowanie się nastawu po przerobieniu się cukru ale czy nie jest czasami strata czasu bowiem już po zakończeniu się fermentacji nastaw jest już powiedzmy częściowo sklarowany. Podobnie jest z tym Blg do - 4. Skoro cukier został przerobiony na alk. to cóż więcej trzeba. Być może moje rozumowanie jest trochę przewrotne to jednak wyjaśnienie tego problemu wielu początkującym pomoże w właściwym podejściu do tego problemu. Może ktoś z forumowiczów pokusi się na zgłębienie tematu jak to jest z tym klarowaniem i obniżeniem blg.
Dziękuję i pozdrawiam
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: klarowanie się nastawu

Post autor: Pretender »

Jeśli chodzi o „zgłębienie” tematu to już było wiele na ten temat na forum, poszukaj. Jeśli tobie nie przeszkadza lanie „mleka” do kotła to śmiało. Mi również zdarzyło się przegonić niesklarowany nastaw, efekty nie były najgorsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”