KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: we125 »

Ja nigdy nie klaruje ale następnym razem sklaruje nastaw aby mieć porównanie.
Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: szeyker89 »

Ja jak klarowałem do tej pory to w ten sposób:

-koniec fermentacji
-zlanie z gąsiora z nad osadu do mniejszych naczyń ,np. jak mam gąsior 5l to zlewam do dwóch plastikowych butelek dwu litrowych
-dzień postoi w chłodnym miejscy aby resztki drożdży pozdychały i opadły na dno
-dodaje białko kurzego rozrobionego z nastawem i dodaje do każdej z butelek
-znowu stoi w chłodnym miejscu aż się ładnie sklaruje i zrobi się przejrzysty (jako pożywki dodaje koncentrat pomidorowy więc jest co klarować)
-dosłownie po dniu widać że nastaw się klaruje a im dłużej stoi tym lepiej

Ale zastosowanie bentonitu ma na pewno lepsze skutki niż kurze białko...
Pozdrawiam szeyker89

opti1982
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 18 gru 2011, 20:05
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: opti1982 »

Witam serdecznie. Mój pierwszy post i pierwszy nastaw:D. Zakupiłem te drożdże
"Alcotec VodkaStar .TURBO -pure ". Po 6 dniach nastaw przestał chodzić i moje pytanie brzmi: czy tego typu nastaw ( bez żadnych dodatków soków itp.) trzeba tez klarować? Sam nastaw jest biały i mętny jak rozcieńczone mleko. Posiadam kotka więc i mam żwirek "Coshida" zakupiony w lidlu. Żwirek bentonitowy, napisane jest że czysty, beż dodatków chemicznych ani włókien. Wyprodukowany z naturalnych minerałów glinowych. Kolor cementu. Ktoś może używał tego żwirku ? Czy ten nastaw koniecznie trzeba klarować skoro do 25L nastawu dodałem 66 gram mieszanki drożdży i pożywki ?

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: sverige2 »

@opti1982.
Ściągnij nastaw z nad powstałego po fermentacji osadu, i wykonaj klarowanie go
posiadanym przez siebie Bentonitem, dokładnie według podanej wcześniej instrukcji.
Twój koci Bentonit, na pewno spełni doskonale swoje zadanie. Bez obaw.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

szczurek.g
50
Posty: 71
Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: szczurek.g »

Przeszukałem cały temat, ale nic mnie zadowalającego nie znalazłem.

Nastaw cukrówki z 50 l wody, 2x paczuszka Spiritferm T3, 12 kg cukru

Czy do wyklarowania tego nastawu (zależy mi na czasie) wystarczy 1 opakowanie Turbo Klar 24 czy użyć dwóch opakowań ?

Jedno opakowanie wystarczało mi na 25 l i bez problemów wyklarowało w 24h. Może ktoś z Was próbował klarować 2x większą ilość i może powiedzieć czy uda się to samo osiągnąć w 24 h ?

Pakulek
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2012, 17:34
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Pakulek »

Nastaw do którego dodajemy bentonit ma stać w ciepłym czy może stać na balkonie?
Czy jest różnica jego działania przy różnych temperaturach?
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Wald »

Im chłodniej, tym lepiej i szybciej klaruje. Wystawiaj na balkon, tylko nie zmąć przy wnoszeniu do ściągania.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Pakulek
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2012, 17:34
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Pakulek »

Gdzie kupujecie Bontonit?
11 zł za 500gram to trochę dużo patrząc na bentonit dla kota :)
http://allegro.pl/hilton-bentonit-econo ... 20212.html

Gdzieś czytałem, że taki żwirek doskonale nadaje się dla naszych potrzeb.
Chyba tu:
http://alkohole-domowe.com/forum/klarow ... bentonitem
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: radius »

Pakulek pisze:11 zł za 500gram to trochę dużo patrząc na bentonit dla kota
Dużo :?: :o 5-cio litrowe opakowanie wystarczy ci na dobre kilka lat, a przechowywane w suchym pomieszczeniu może być w nieskończoność.
Sam używam takiego żwirku dla kota i potwierdzam słowa sverige2. Po 24 godz. nastaw jest sklarowany a po 48 to już ma wygląd prawie czystej wody. Tani i skuteczny sposób, no ale jeżeli uważasz, że to drogo to pozostają ci środki chemiczne. Jednorazowe klarowanie za 6-7zł ;)
Polecam jednak ten żwirek
HILTON_BENTONIT_STANDARD_ZBRYLAJACY__5L.jpg
Sprawdzony w "boju" :ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: klodek4 »

@Radius
Mógłbyś /jak byś był taki miły/ :mrgreen:, podać skład tego żwirku, może uda mi się tutaj coś takiego namierzyć w sklepach dla zwierzątek.
Zdrówko :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: radius »

@klodek4, specjalnie dla ciebie opis żwirku :mrgreen:
HILTON Żwirek bentonitowy to higieniczna podsypka dla kota wyprodukowana z naturalnej, jasnej glinki, bez dodatków chemicznych.

Zalety żwirku Hilton dla kota:
- naturalny - wykonany w 100% z naturalnej gliny
- można go usuwać razem z domowymi odpadami
- nie pylący
- ziarna bentonitu nie pozostają na łapach i sierści kota
- zwierzę nie roznosi żwirku po mieszkaniu - doskonale zbrylający - wilgoć zostaje natychmiast wchłonięta, tworząc twarde grudy
- można je usunąć łopatką, a reszta podściółki pozostaje sucha i higienicznie czysta
- bardzo wydajny
- za każdym razem uzupełniana jest tylko wyjmowana zbrylona część żwirku a nie cała zawartość kuwety
- niezwykle dobrze wiąże zapachy
- naturalny bentonit natychmiast absorbuje nieprzyjemne zapachy
- zapobiega ich rozprzestrzenianiu po mieszkaniu HILTON Żwirek bentonitowy to doskonałe rozwiązanie dla wymagających właścicieli kotów i ich małych podopiecznych.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: klodek4 »

Wielkie dzięki Radius,
nie pozostaje mi jak przechylić kielicha za twoje zdrowie! :ok: :kumple:
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: radius »

I za Twoje wypiję imienniku rzymskiego cezara ;P a żeby nikt się nie przyczepił, że off topikujemy to napiszę, że ten żwirek bardzo ładnie się rozpuszcza. Ja po dwóch godzinach od zalania wodą i kilkukrotnym wstrząsaniu leję do nastawu i jest :ok:
Pozdrawiam - Me gustaría que estuvieras aquí :piwo:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

orzechopcja
30
Posty: 49
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 21:15
Krótko o sobie: Dziś to więcej niż dwa jutra
Lokalizacja: Berdyczów
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: orzechopcja »

Witam, no i ugrzęzłem z tym klarowaniem takim produktem są różne przepisy i różnie można je interpretować to jak to w końcu jest?

24H TURBO KLAR
Pełne klarowanie. Klarowanie jest dwuetapowe. Po ściągnięciu płynu znad osadu dodajemy saszetkę A , intensywnie mieszamy przez 3-4 minuty. Komórki drożdży łączą się w zawiesinę po 2-3 godzinach. Następnego dnia dodajemy saszetkę B i bardzo delikatnie mieszamy. Po 24h nastaw
Czyli dopiero dodajemy saszetkę B następnego dnia? i znowu czekamy 24H to razem 48 a nie 24h

i drugi opis produktu?

po zakończeniu fermentacji nastaw zlewamy znad osadu do drugiego pojemnika i solidnie wstrząsamy celem odgazowania;
* dodajemy zawartość saszetki A i intensywnie mieszamy przez kilka minut;
* po 2-3 godzinach dodajemy zawartość saszetki B i ponownie mieszamy;
* proces klarowania rozpocznie się po ok. 10 minutach, całkowite wyklarowanie nastąpi do 24h.

To jak w końcu jest dać tego samego dnia czy następnego saszetkę B . I który przepis jest poprawny do tego produktu , pierwszy czy drugi ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dziś to więcej niż dwa jutra
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: mtx »

Ja drugą saszetkę daje po max 2godz. od wlania pierwszej, przeważnie robie tak,
że "wieczorem" daje A po 2godz. (czyli u mnie to przeważnie godz.22) dolewam B
lekko mieszam i wynosze do chłodnego pomieszczenia, zostawiam na noc i po sprawie,
rano tak koło 10-11 można gotować. Ale warunkiem tutaj jest kompletne odgazowanie
nastawu, inaczej proces się znacznie wydłuża.

tranzing
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 20:58
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: tranzing »

Hej brać psotnicza.
Mam parę pytań co do bentonitu jeśli można zadać:):
Żwir bentonitowy to to samo co ił bentonitowy?
W jakiej temperaturze polecacie klarować, widziałem że zdania podzielone:
- temperatura pokojowa?
- chłodniejsza?

No i na koniec nie wiem czy dobrze zrobiłem: mianowicie zmieliłem go na proszek :D po czym uwodniłem.
54l klarował jakieś 5-6 dni w temp ok 20C, przy czym efekt nie był szokujący.
Dziś dodałem ten sam bentonit, leżakował sobie w butelce zalany wodą około tygodnia i po 4h od dodania szok, sklarowało się :)
Jak to wyjaśnić?
http://www.youtube.com/watch?v=HffPCDFsK1Q i nie pyskuj bo ci puszcze szczura
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Wald »

W poście http://alkohole-domowe.com/forum/post55658.html#p55658 jest opisane klarowanie i jakie warunki ma spełniać nastaw do tego.
Wystarczy, że nie był dobrze odgazowany i będą własnie takie efekty.
Kiedy to nastawiałeś i kiedy przestało pracować?
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

tranzing
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 20:58
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: tranzing »

Dzięki za odpisanie.
Faktycznie nie było odgazowane.
W twoim poście nie ma odpowiedzi czemu tak szybko się sklarowało (ten 4h)
Mam jeszcze 1 butelkę zalanego bentonitu (ma 1,5 tyg) powtórzę na następnym nastawie który powoli dogorywa.
Według tego co pisałeś bentonit klaruje w tydzień, chodź spotkałem się tu na forum, że przy dobrych wiatrach 2 dni.
W jakim tempie tobie się klaruje przy użyciu żwirku? Jeśli wolno spytać?
http://www.youtube.com/watch?v=HffPCDFsK1Q i nie pyskuj bo ci puszcze szczura
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: radius »

To może ja ci odpiszę, bo używam żwirku bentonitowego, a wcześniej klarowałem również Turbo Klarem.
Ale najpierw odpowiedź na twoje pytanie z wcześniejszego postu. Cytuję za rocznikiem Polskiego Towarzystwa Geologicznego:
"Iły zwane bentonitowymi składają sie głównie z illitu oraz zmiennej ilości montrnorylonitu. Bentonity występujące w formie cienkich warstewek
są niemal czystym montmorylonitem żelazo-wapniowym."

Co do szybkości klarowania, to środki chemiczne typu Turbo Klar czy Klarmedel klarują nastawy trochę szybciej niż Bentonit. Środki te lepiej pracują w wyższej temperaturze, natomiast bentonit w chłodzie. Czas klarowania uzależniony jest właśnie od temperatury i stopnia odgazowania nastawu, czego miałeś przykład na sobie :lol:
Również stopień "przerobienia" cukru przez drożdże ma tu wpływ. Zauważyłem na własnych nastawach, że im wyższe Blg (powyżej -4 np. w okolicy 0) tym dłużej trwa klarowanie. Z reguły, gdy cukier jest przerobiony do końca (-4) i nastaw dobrze odgazowany, czas klarowania bentonitem nie przekracza 60 godzin.
A żwirek rozpuszczam w wodzie, co godzinę wstrząsam parę razy i kilku godzinach wlewam do nastawu, chociaż i po kilku dniach zdarzyło mi się wlewać. Nie zauważyłem różnicy w tempie klarowania.
Pozdrawiam
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: wiking »

No to nie wiem o co tu biega, bo ja po dodaniu rozpuszczonego kociego żwirku czyli bentonitu, po 24h zlewam już wszystko idealnie sklarowane.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: radius »

@wiking, pisząc o 60 godzinach pisałem o skrajnym przypadku (niestety moim) kiedy to drożdże nie do końca przerobiły cukier - Blg =0. Nie wyjaśniłem tej kwestii do końca.
Gdy nastaw mam na poziomie blg -4 i dobrze odgazowany to faktycznie już po kilku godzinach widać jak się ładnie klaruje a po 24 jest praktycznie czysty, ale i tak odczekuję jeszcze 12 do 24 godzin. W końcu nigdzie mi się nie spieszy :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Wald »

Klarujecie nastawy bez cukru, więc normalne że działa szybciej. W winach i słodkich miodach musi to działać inaczej. Działam wyłącznie produktami przeznaczonymi do enologii. Faktycznie w 24 godziny widać działanie bentonitu, ale warstwa na dnie jest gruba i mało ścisła. Odpad byłby za duży. Po trzech, czterech dniach osiada i zagęszcza się to do akceptowanej objętości. Dodatkowo zbija się na tyle mocno, że przy ściąganiu mogę spokojnie przechylać balonem. Warunek, przerobione i odgazowane :!: Inaczej szkoda zachodu.
Przy dojrzewaniu inne osady i tak się odkładają. W ten sposób bronie się wyłącznie przed posmakiem po drożdżach.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: lesgo58 »

U mnie po 24 godzinach jest wszystko klarowne .
Oczywiście po dobrym odgazowaniu i całkowicie skończonej fermentacji (tylko cukrówki).
Tak jak @Wald zlewam znad grubego osadu , a resztę z osadem do wysokiego naczynia na doklarowanie. Póżniej resztę klarownego płynu dolewam do następnego nastawu .To co zostaje do wyrzucenia to ma mniej jak 1/2 litra - z 40 litrowego nastawu.
Zapomniałem dopisac ,że też używam bentonitu.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

orzechopcja
30
Posty: 49
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 21:15
Krótko o sobie: Dziś to więcej niż dwa jutra
Lokalizacja: Berdyczów
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: orzechopcja »

Witam, czy jedna saszetka 24H TURBO KLAR wystarczy na 50L nastawy czy trzeba dać dwie ??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dziś to więcej niż dwa jutra

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Brzydal »

Od dawna nie klaruje cukrówek i nie widzę różnicy w jakości jeśli destylat wychodzi powyżej 96%. Warto natomiast zamieszać by odgazowało.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Zbynek80 »

Panowie jak na pewno wielu z was wędkuje i wie, że Bentonitu również używa się do związywania zanęt wędkarskich. Orientujecie się czy to będzie dokładnie ten sam produkt ? I czy tym wędkarskim można klarować nastaw ?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Wald »

Można nawet takim do kuwety dla kotów. Warunek żeby był czysty, nie doprawiany środkami do dezynfekcji i nie aromatyzowane.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

wolas
20
Posty: 28
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 12:39
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: wolas »

Panowie, czy 25l nastawu na drożdżach gorzelniczych Spirit Ferm sklaruje Klarowinem od "Zamojscy". Jeśli tak to w jakich ilościach go wsypać i jak długo ma stać??
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: radius »

Sklarujesz. Rozpuść całą paczkę w 200 ml wody, dobrze rozmieszaj i wlej do odgazowanego nastawu. W niskiej temperaturze (15-16 st.) już po 2-3 godzinach widać efekty. Po 48 godzinach powinno być już sklarowane całkowicie :ok:
Od jakiegoś czasu klaruję tylko bentonitem, co prawda kocim żwirkiem :lol:, ale to to samo i jestem bardzo zadowolony z efektów :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Zbynek80 »

Mam pytanie co do klarowania Bentonitem, przyszykowałem "roztwór" Bentonitowy 1 łyżka stołowa na 0,5l wody dobrze rozmieszane z planem zapodania na 30L nastawu, będę robił to pierwszy raz więc nie wiem czy dokładnie tak ma być. Ponieważ kolor tego roztworu bentonitowego ma kolor kawy z mlekiem na dole słoika zbierają się osady. Ale czy po dolaniu i zmieszaniu z nastawem wyklaruje mi to nastaw na przeźroczystą ciecz ?
I czy po dodaniu klaru , mogę to wystawić zewnątrz , temp ok 1*C?
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: panta_rei »

Wyklaruje do kryształowego, a w niskiej temperaturze zrobi to szybciej.
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Wald »

Drobna uwaga, to nie ma być wymieszane, ale nawodnione przez 24 godziny (często mieszane). Mieszanina jak stoi ok 30 minut, robi się gęsta, dopiero wstrząśnięta ponownie rzednie. Kolor nie ma znaczenia. Tak wygląda ten środek, ale on przecież osiada na dnie, razem z zawiesiną do wyklarowania. Sam jest bezbarwny, bezzapachowy i bezsmakowy. Niczego nie zostawi w nastawie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

zajac991
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 13 lut 2010, 15:34
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: zajac991 »

Witam serdecznie znalazłem na allegro bentonit i nie wiem czy taki może być proszę o info http://allegro.pl/bentonit-i3152871859.html
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: radius »

He, he, he, taką ilością bentonitu to byśmy z 5 basenów olimpijskich sklarowali :smiech:
Jeżeli nie ma innych dodatków, to jak najbardziej się nadaje :ok:
W jakiej formie jest ten bentonit, pylisty :?: Granulat :?:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

zajac991
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 13 lut 2010, 15:34
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: zajac991 »

Z tego co mi wiadomo to jest pylisty :)

szery
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 9 sie 2011, 11:38
Podziękował: 4 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: szery »

A ja cukrówkę potraktowałem bentonitem w ilości 60g na 25l. No i okropnie wolno to się klaruje. Już tydzień minął. Jak patrzę na balon to to nie wygląda na kryształ, oczywiście jest ogromna różnica, no ale...Jak to ma w balonie wyglądać?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: gr000by »

Bentonit namoczyłeś zgodnie z instrukcją i rozmieszałeś podczas namaczania?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

szery
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 9 sie 2011, 11:38
Podziękował: 4 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: szery »

Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Tym razem podwoiłem dawkę, ponieważ nie jest to nie wskazane. Wymieszałem blenderem, zrobiła się dość gęsta zawiesina. Trzymałem to ze dwanaście godzin, a może dłużej. Chodzi o to, że u mnie to nie jest kryształowo czyste, zwłaszcza patrząc na balon, ma takie jakieś zabarwienie, chociaż jest przeźroczyste. Ja może się po prostu nie znam bo drugi raz dopiero klaruję.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: radius »

Nastaw wyklarowany bentonitem jest przezroczysty o lekko złotawym kolorze, więc u ciebie wszystko jest w porządku :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

szery
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 9 sie 2011, 11:38
Podziękował: 4 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: szery »

To bardzo dobrze i dziękuję. Bentonit jest tani, a nieklarowane nastawy są nieciekawy w obróbce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”