Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Promocja: 9,99 zł
Półka Sveda IV - na 32 butelki wina Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł
-koniec fermentacji -zlanie z gąsiora z nad osadu do mniejszych naczyń ,np. jak mam gąsior 5l to zlewam do dwóch plastikowych butelek dwu litrowych -dzień postoi w chłodnym miejscy aby resztki drożdży pozdychały i opadły na dno -dodaje białko kurzego rozrobionego z nastawem i dodaje do każdej z butelek -znowu stoi w chłodnym miejscu aż się ładnie sklaruje i zrobi się przejrzysty (jako pożywki dodaje koncentrat pomidorowy więc jest co klarować) -dosłownie po dniu widać że nastaw się klaruje a im dłużej stoi tym lepiej
Ale zastosowanie bentonitu ma na pewno lepsze skutki niż kurze białko...
Witam serdecznie. Mój pierwszy post i pierwszy nastaw:D. Zakupiłem te drożdże "Alcotec VodkaStar .TURBO -pure ". Po 6 dniach nastaw przestał chodzić i moje pytanie brzmi: czy tego typu nastaw ( bez żadnych dodatków soków itp.) trzeba tez klarować? Sam nastaw jest biały i mętny jak rozcieńczone mleko. Posiadam kotka więc i mam żwirek "Coshida" zakupiony w lidlu. Żwirek bentonitowy, napisane jest że czysty, beż dodatków chemicznych ani włókien. Wyprodukowany z naturalnych minerałów glinowych. Kolor cementu. Ktoś może używał tego żwirku ? Czy ten nastaw koniecznie trzeba klarować skoro do 25L nastawu dodałem 66 gram mieszanki drożdży i pożywki ?
@opti1982. Ściągnij nastaw z nad powstałego po fermentacji osadu, i wykonaj klarowanie go posiadanym przez siebie Bentonitem, dokładnie według podanej wcześniej instrukcji. Twój koci Bentonit, na pewno spełni doskonale swoje zadanie. Bez obaw.
Przeszukałem cały temat, ale nic mnie zadowalającego nie znalazłem.
Nastaw cukrówki z 50 l wody, 2x paczuszka Spiritferm T3, 12 kg cukru
Czy do wyklarowania tego nastawu (zależy mi na czasie) wystarczy 1 opakowanie Turbo Klar 24 czy użyć dwóch opakowań ?
Jedno opakowanie wystarczało mi na 25 l i bez problemów wyklarowało w 24h. Może ktoś z Was próbował klarować 2x większą ilość i może powiedzieć czy uda się to samo osiągnąć w 24 h ?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości